Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У США зводять перше місто на сонячній енергії

На південно-західному узбережжі штату Флорида(США) будують місто Бебкок Ренч (Babcock Ranch), яке повністю забезпечуватиме електроенергією сонячна електростанція потужністю 150МВт.  Проект з більш ніж десятирічною історією реалізує девелопер Сід Кітсон. 

1babcock1.jpg

Сід Кітсон

Енергетичну основу проекту становить сонячна станція. Ще у жовтні 2015 року місцева енергетична компанія Florida Power & Light (FPL) мала намір встановити СЕС потужністю 75 МВт, але до грудня 2017 збільшила її вдвічі. Тепер потреби міста в електриці покриватиме сонячна станція з 343 000 панелей загальною потужністю 150 МВт.

На початку 2018 року на західній околиці міста почали функціонувати десять одномегаватних батарей, які здатні зберігати енергію протягом чотирьох годин, забезпечуючи стабільне електропостачання під час хмарності, або запасаючи енергію для пікового вечірнього попиту. Поступово їх число збільшать.

«Щоб бути справді екологічно стійким і сонячним містом, ми повинні організувати все у рамках звичних комунальних послуг, — пояснює Сід Кітсон. — Сонячна електроенергія спочатку приходить до нас, а потім надлишок йде у комунальну мережу».

Перші жителі у Бебкок Ренч оселилися у січні 2017 - зараз у новому населеному пункті постійно живе 20 сімей. 

Одночасно у місті відкрився оздоровчий центр з медичними кабінетами, тренажерним залом і басейном. Потім з'явилася середня школа, ресторан на березі озера, де подають місцеві органічні продукти, і наостанок – коворкінговий центр The Hatchery («Інкубатор»), де можна зняти стіл з комп'ютером або офісне приміщення.

У вихідні безпілотні електричні автобуси возять всіх бажаючих на оглядові екскурсії у рамках тестування можливостей транспортної компанії Transdev.

У майбутньому планується розширити проект за рахунок обслуговування безпілотними таксі Uber.

Всі будинки у Бебкок Ренч "розумні" і "зелені", оснащені одногігабітним оптоволоконним Інтернетом і зарядними пристроями для електромобілів в кожному гаражі. 

Крім того, домовласникам пропонуються грядки для вирощування овочів у комунальному городі, озеленення обмежене місцевими рослинами (з штучним покриттям, яке може займати не більше 30% дворового простору), вся вулична вода збирається для зрошення та повторного використання.

На додачу, всі будівлі побудовані відповідно або з перевищенням останніх протиураганних нормативів. "У 2017 році центр урагану Ірма пройшов прямо через нас, - згадує Кітсон. — Ми чудово впоралися, до того ж ми стоїмо приблизно на висоті десяти метрів над рівнем моря, тому нас не залив океан, було лише кілька полеглих дерев, які ми посадили знову».

Сід Кітсон описує Бебкок Ренч як "житлову лабораторію" з енергетичною самодостатністю. Всі громадські і комерційні будівлі з гарною сонячною експозицією мають дахи, покриті сонячними панелями, а сонячні «дерева» розташовані навколо громадських зон, забезпечують зарядку мобільних телефонів, планшетів і ноутбуків.

Генеральний план Бебкок Ренч був схвалений у 2006 році, але реалізація проекту була припинена через фінансову кризу кінця 2000-х років.

До кінця 2018 року у Бебкок Ренч кількість сімей, які житимуть тут постійно, збільшиться до 100. У школі вже навчаються 156 учнів, але поки практично всі живуть за межами міста. До кінця року відкриється більша шкільна будівля – дітей та вчителів стане вдвічі більше.

Згідно з планом, Бебкок Ренч матиме 19 500 будинків з громадським центром, школами, ресторанами, магазинами і розважальними закладами, і більш ніж 50 кілометрами природних доріжок для пішоходів, бігунів та велосипедистів. В остаточному варіанті у місті житиме близько 50 000 жителів.

«Американці не змінять звичку мати по автомобілю для кожного члена за одну ніч, — каже Китсон. - Ми формуємо обстановку, у якій особистий автомобіль виявляється тільки одним з варіантів, причому не обов'язково оптимальним. Коли люди зможуть ходити пішки, їздити на велосипеді, використовувати шатл, каршерінг, або Убер, вони зрозуміють, що їм не потрібна їх власна машина, бо створюється середовище, де все, що потрібно для життя, знаходиться під рукою».

Наші інтереси: 

Майбутнє - за невеликими поселеннями, де всі знають один одного. Так створюється атмосфера для успішного розвитку кожної особистості. Бебкок Ренч зараз виглядає як реалізована казка.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

"На початку 2018 року на західній околиці міста почали функціонувати десять одномегаватних батарей, які здатні зберігати енергію протягом чотирьох годин, забезпечуючи стабільне електропостачання під час хмарності, або запасаючи енергію для пікового вечірнього попиту. Поступово їх число збільшать." Позитивна інформація надихає жити, радіяти.

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Коментарі

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

"На початку 2018 року на західній околиці міста почали функціонувати десять одномегаватних батарей, які здатні зберігати енергію протягом чотирьох годин, забезпечуючи стабільне електропостачання під час хмарності, або запасаючи енергію для пікового вечірнього попиту. Поступово їх число збільшать." Позитивна інформація надихає жити, радіяти.

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Приклад саморганізації суспільства, в якому персоналія президента не має ключового значення.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!