Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чи спроможна постіндустріальна держава до масштабних технологічних проектів

Постіндастріал – це не розпад держави, а зміна типу держави: на місце етатичної диктатури приходить «суспільна справа» – республіка громад.  

180427falcon-heavy-side-booster-landings-spacex.jpg

Приземлення ракет SpaceX Falcon Heavy
Приземлення ракет SpaceX Falcon Heavy

Постіндустріальний підхід передбачає суттєве зростання ролі громад і, відповідно, зменшення ролі державної бюрократії. При цьому може виникнути помилкове уявлення, наче постіндустріальні держави – це розпорошені горизонтальні мережі, неспроможні до концентрації зусиль і ресурсів. Такі собі села – малочисельні і технологічно відсталі. Насправді усе навпаки.

Почнімо з того, що сам факт існування держави – це вже спроможність до зосередження. Відмінність лише в тому, що постіндастріал пропонує інший тип держави. Якщо індустріальна держава формується згори донизу і являє собою етатичну диктатуру, то постіндустріальна держава формується правильно організованими громадами – демосами – і являє собою республіку громад.

Очевидно, що не все населення захоче об’єднатися в демоси, тобто політичні громади. Значна частина задовольниться належністю до неполітичних громад – бізнесових, територіальних, відпочинкових, за інтересами тощо. Частина взагалі не захоче входити до жодних громад –  це справа вільного вибору. Якщо людина не прагне стати членом демосу, значить вона делегує свої політичні права тим громадам, які доклали відповідних зусиль, зорганізуватися в демоси і стали джерелами влади.  

Чи будуть постіндустріальні держави спроможними до концентрації і розвитку масштабних, стратегічних проектів? Відповідь – так! Понад те, постіндустріальні проекти можуть бути ще масштабнішими і далекосяжнішими.

Почнімо з того, що постіндустріальними державами керуватиме політична еліта, об’єднана в динамічну ієрархію демосів. Маючи вищий рівень свідомості в порівнянні з рештою населення, вона може розвивати проекти з горизонтом майбутнього у сотні чи навіть тисячі років, наприклад, геополітичні, расові та екологічні проекти.

З другого боку, масштабні проекти можуть робитися зусиллями об’єднаних громад, зокрема у формі акціонерних товариств. Прикладом є розвиток приватних космічних проектів в США. Йдеться не лише про SpaceX Ілона Маска: Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) вже ліцензувало десять недержавних космодромів – і ще півдюжини на підході. Врешті-решт, нинішній бум стартапів, в тому числі дуже потужних – це вже прояв постіндастріалу.

Інший варіант – масова підтримка приватних ініціатив шляхом добровільних пожертв та волонтерської участі. Прикладом є формування добровольчих бойових підрозділів в Україні у 2014 році з глобальною фінансовою, матеріальною та волонтерською підтримкою.

Отже, там, де буде необхідна концентрація, вона здійснюватиметься. Але концентрація не скасовує загальний постіндустріальний тренд – це різноманітність, персоналізація, автономність, неонатуральне господарство, мала енергетика, мала авіація, високотехнологічне місцеве виробництво за допомогою 3D-принтерів і біогенічного вирощування – див.: Індастріал, ультраіндастріал, постіндастріал – що це таке?         

Наші інтереси: 

Рухаємось до Вільної Української Держави

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Ось і відповідь на запитання: А хто будуватиме повітряні та морські лайнери, будинки і т.інше у постіндустріальній державі!
Дякую за чітке роз'яснення!

Коментарі

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Ось і відповідь на запитання: А хто будуватиме повітряні та морські лайнери, будинки і т.інше у постіндустріальній державі!
Дякую за чітке роз'яснення!