Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 15
  • Переглядів: 16

Структура і етапи гібридної війни: деморалізація, дестабілізація, захоплення влади, зачистка – розповідає Юрій Бєзмєнов

Спецтема:

Про перевірений життям "шаблон" російської невидимої війни розповів Юрій Бєзмєнов – високопоставлений співробітник КДБ, який попросив політичного притулку в США. У 1984 році він дав ексклюзивне інтерв’ю Едварду Ґріффіну (G. Edward Griffin) –  американському телевізійному ведучому, режисеру та політологу.

160306yuriybyezmyenov.jpg

Юрій Олександрович Бєзмєнов (нар. 1939, м. Митищі, Московська область, СРСР — †1993, Віндзор (Онтаріо), Канада) — фахівець радянської пропаганди, дезінформації та підривних дій, співробітник КДБ.

Джерело: Ед Гріффін. Фрагменти інтерв'ю з Юрієм Бєзмєновим, 1984.

ЕД ГРІФФІН: Добре, ви вже говорили про «ідеологічну підривну діяльність» – я боюся, що деякі американці не розуміють цієї фрази.

ЮРІЙ БЕЗМЄНОВ: Ідеологічна підривна діяльність – процес, який є законним і відкритим – ви бачите його вашими власними очима... Це не має ніякого відношення до шпигунства. Я знаю, що розвідники виглядають романтичніше... Ймовірно, тому ваші голлівудські продюсери божеволіють від фільмів про Джеймса Бонда. Але в дійсності головний акцент роботи КДБ лежить не в області збору інформації. На мою думку і думку багатьох неповерненців мого калібру, приблизно 15% часу, грошей і трудових витрат використовуються безпосередньо на шпигунство. Інші 85% – це повільний процес, який ми називаємо ідеологічної підривною діяльністю, активними заходами або психологічною війною. Це означає: змінювати сприйняття дійсності кожного американця, незважаючи на достаток інформації. Ніхто не буде в змозі зрозуміти, як захищати інтереси сімей, суспільства і країни в цілому... Це – величезний процес промивання мізків, який йде дуже повільно і розділений на 4 основні стадії.

Перша – деморалізація. Потрібно від 15 до 20 років, щоб деморалізувати націю. Чому так багато років? Тому що це мінімальне число років, необхідних для навчання одного покоління студентів в країні потенційного противника. Іншими словами, ідеологія марксизму-ленінізму накачується в м'які голови принаймні трьох поколінь американських студентів, не будучи оспорюваною або врівноваженою американськими цінностями, американським патріотизмом...

Результат? Результат ви можете бачити... – люди, які отримали вищу освіту в 60-х, тепер займають відповідальні пости в уряді, бізнесі, засобах масової інформації, системі освіти. Ви не можете їх обійти. Ви не можете пройти через них. Вони заражені. Вони запрограмовані, щоб думати і реагувати на певні стимули певним чином [по Павлову]. Ви не можете змінити їхній спосіб думок, навіть якщо ви представите їм всю інформацію і докази. Навіть якщо ви будете доводити, що біле – це біле, а чорне – це чорне, ви все одно не зможете змінити їх сприйняття і логіку їх поведінки.

Іншими словами, для цих людей процес деморалізації завершений і незворотній. Щоб позбавити суспільство від цих людей, вам буде потрібно ще 15 або 20 років, щоб навчити нове покоління патріотично налаштованих, що володіють здоровим глуздом людей, які діяли б на користь і в інтересах суспільства Сполучених Штатів.

ЕД ГРІФФІН: І все ж ці люди, які були запрограмовані і, як ви говорите, знаходяться на місцях і схильні до сприйняття радянського способу мислення ...

ЮРІЙ БЕЗМЄНОВ: Більшість з них, так. В результаті психологічного удару, коли в майбутньому вони побачать, що собою являє «красиве суспільство рівності і соціальної справедливості» в дійсності, очевидно, вони повстануть. Вони стануть дуже нещасними і розчарованими людьми, а марксистсько-ленінський режим не допускає наявність таких людей. Очевидно, вони приєднаються до інакомислячих – дисидентів.

На відміну від сучасних Сполучених Штатів, в майбутній марксистсько-ленінській Америці не буде місця для інакомислення. Зараз ви можете стати популярним як Деніел Елсберг або Джейн Фонда для того, щоб стати дисидентом і сміливо критикувати Пентагон. У майбутньому ці люди просто будуть розчавлені як таргани за критику уряду.

Ніхто не збирається платити їм за їх красиві і благородні ідеї щодо рівності. Це те, чого вони не розуміють і це, звичайно, буде найбільшим ударом для них.

Процес деморалізації в Сполучених Штатах в основному закінчений. Фактично деморалізація досягла такої глибини і обсягу, про які ні Андропов, ні його експерти не могли навіть мріяти. Більшість з цього зроблено самими американцями по відношенню до американців завдяки зниженню моральних стандартів. Як я вже говорив раніше, доступ до реальної інформації вже не має значення. Людина, яка була деморалізована, не здатна сприймати справжню інформацію. Реальні факти їй вже ні про що не говорять, навіть якщо я викладу йому інформацію зі справжніми доказами, документами і фотографіями, він відмовиться їм вірити. В цьому й полягає трагедія деморалізації.

Наступна стадія – дестабілізація – займає всього від 2 до 5 років, щоб дестабілізувати націю. Найбільш уразливими є економіка, міжнародні відносини та система безпеки. Ви можете явно бачити, що в деяких делікатних областях, типу безпеки й економіки, вплив марксистсько-ленінських ідей в Сполучених Штатах є абсолютно фантастичним. Я не міг навіть подумати 14 років тому, коли приземлявся на цьому континенті, що процес піде так швидко. Більшість американських політичних діячів, ЗМІ, система освіти вселяють молодому поколінню людей переконання, що ми живемо в мирний час. Це брехня. Сполучені Штати знаходяться в стані війни; це неоголошена, але справжня війна – проти основних принципів і цінностей американської системи.

Ініціатор цієї війни – світова комуністична система або світова комуністична змова. Не знаю, налякав я вас чи ні. Якщо ви до цих пір не боїтеся, ніщо не може вас налякати.

ЕД ГРІФФІН: Добре, так що нам робити? Які ваші рекомендації американцям?

ЮРІЙ БЕЗМЄНОВ: Перша річ, яка приходить на думку, звичайно, має бути дуже сильне національне зусилля з навчання людей в дусі реального патріотизму. Друге – необхідно пояснити реальну небезпеку соціалізму-комунізму, держави «загального благоденства», уряду «великого брата» ... У той момент, коли принаймні частина населення Сполучених Штатів зрозуміє, що небезпека реальна, вони повинні будуть змусити свій уряд припинити допомагати комунізму.


Схема з брошури Юрія Бєзмєнова «Лист Америці з любов'ю», сторінка 22. Переклад недослівний, в дужках – мовою оригіналу). Ідеологічна диверсія має чотири стадії:

Сфери

Методи

Результати

ПЕРША СТАДІЯ: ДЕМОРАЛІЗАЦІЯ -

ВІД 15 ДО 20 РОКІВ

Світогляд (Ideas)

Релігія (Religion) Політизувати, комерціалізувати, зводити до розваги

(Politicize, commercialize, entertainment)

Безсенсовість життя (Death wish)
Освіта (Education) Загальність (нівелювання елітарної освіти), зміст освіти не формує «систему координат» (Permissiveness, relativity) Невігластво (Ignorance)
Медіа (Media) Монополізувати, маніпулювати, дискредитувати, не спеціалізувати (Monopolize, manipulate, discredit, non-issues) Нерозуміння, короткозорість / "створення в суспільстві опонента повністю викривленої картини реальності, у якій ніхто, незважаючи на доступність інформації, не зможе дійти логічних висновків стосовно самозахисту та оборони власної країни, сім’ї чи спільноти" (Uninformed myopia)
Культура (Culture) Фальшиві герої і хибні моделі поведінки

(False heroes and role models)

Безвольність, попсовість (Addictive fads, “mass”)

Інституційна система (Structure)

Право і порядок (Law and order) Юридичний позитивізм, неморальність закону (Legislative, not moral) Невіра, що система забезпечує справедливість (Mistrust “Justice”)
Суспільні відносини (Social relations) Права, але не обов'язки (Rights vs. obligations) Менше особистісної відповідальність (Less individual respons)
Безпека (Security) Спецслужби, поліція, військові (Intelligence, police, military) Беззахисність (Defenselessness)
Внутрішня політика (Internal politics) Поділи, антагонізми (Party, antagonisms) Роз'єднаність (Disunity)
Зовнішні відносини (Foreign) Ненадійні партнери (Salt...friends) Ізоляція (Isolation)

Життя людей (Life)

Сім'я, суспільство (Family, society) Розвалювати (Break up) Жодної лояльності (No Loyalty (state))
Здоров'я (Health) Спорт, охорона здоров'я (підривати), шкідлива їжа (Sports, Medicare, Junk food) Слабке населення (Enfeebled masses)
Позиції в суспільстві різних груп (Race) Опускати еліти, налаштовувати групи одна на одну (Lower the Uppers, Bible genetics vs. environment) Ненависть, розділеність (Hatred, division)
Населення (Population) Обезземлювати, урбанізувати (De-land, Urbanize) Відчуженість (Alienation)
Праця (Labor) Профспілки проти суспільства (Unions vs. Society) Переслідування (Victimization)

ДРУГА СТАДІЯ: ДЕСТАБІЛІЗАЦІЯ -

ВІД 2 ДО 5 РОКІВ

Боротьба за владу як самоціль (Power struggle) Популізм, безвідповідальна боротьба за владу (Populism, Irresponsible power struggle) Великий брат, бажання "сильної руки" (Big brother)
Економіка (Economy) Руйнування торговельних та договірних відносин

(Destruction of bargaining process)

Податливість великому брату (Yield to big brother)
Модус суспільства та порядку (Society fiber, Law) Низова участь / Прямий вплив активних груп на державницькі процеси, нівелювання інституційної організації (Grass roots participation) Влада натовпу (Mobocracy)
Зовнішні відносини (Foreign) Ізоляція, Комуністичний інтернаціонал

(Isolation, Multi-nations, and Central Comm. )

Винятковість, Вороже оточення

(Prestige, Belligerent encirclement)

ТРЕТЯ СТАДІЯ: КРИЗА -

ВІД 2 ДО 6 МІСЯЦІВ

На цій стадії "радикали", свідомі та несвідомі агенти, інші маніпульовані групи мають максимально швидко насильницьки захопити владу і змінити структуру влади. Якщо попередні стадії були добре пророблені, більшість суспільства буде повністю дезорієнтована та неспроможна протистояти і, навіть, може вітати такі дії.

ЧЕТВЕРТА СТАДІЯ: НОРМАЛІЗАЦІЯ

Слово нормалізація тут застосовується іронічно. Коли радянські танки в’їхали в Чехословаччину 1968 році, Брежнєв сказав «Тепер ситуація в братській Чехословаччині нормалізована». Нормалізація може тривати як завгодно довго, країна вже перебуває під контролем. На цій стадії нейтралізуються (в т. ч. шляхом фізичного знищення) ті, чиїми руками здійснювалася диверсія.

Бєзмєнов наголошує, що ці результати не обов'язково мають досягатися зусиллями диверсанта. КДБ у підривній роботі використовує той самий принцип, який є у бойових мистецтвах, – використовувати енергію противника, щоб побороти його (наприклад, не відбивати удар, а ухилитися, схопити руку противника і продовжити його рух за напрямком удару, щоб далі кинути на землю чи вдарити об щось).

«Країна, яка є ціллю, очевидно, робить щось погано. Якщо це вільне демократичне суспільство, то існує багато різних громадських рухів у цьому суспільстві. І в кожному суспільстві є люди, які діють проти суспільства. Наприклад злочинці, ті, хто антагоністично налаштовані до політики держави, психотичні особистості, які взагалі проти всього, і, нарешті, є невелика група агентів іноземної держави, куплених, обманутих, завербованих. Коли всі ці групи будуть спрямовані в одному напрямку, це правильний момент, щоб підхопити і продовжувати їх рух, поки вони не доведуть все суспільство до кризи».

Юрій Безменов, більше відомий як Томас Девід Шуман, ще у 1970 році втік з Радянського Союзу на Захід. Для цього він одягнувся як хіппі і разом з групою туристів вирушив до Греції. В Афінах Юрій відлучився від групи і звернувся в американське консульство з проханням надати притулок.

Як потім він стверджував у інтерв'ю 1984 року, останньою краплею стало розпалювання Радянським Союзом протистоянь у Східному Пакистані у 1970 році. Через рік тут утворилася незалежна держава під назвою Бангладеш.

Юрій Бєзмєнов народився у Москві у 1939 році у родині радянського офіцера вищого рангу. Здобув чудову освіту – закінчив Інститут східних мов, спеціалізувався на індійській мові та культурі. «Моїм найяскравіший спогадом дитинства була Друга світова війна. Якщо точніше, то кінець цієї війни. Коли раптом Сполучені Штати Америки з друга і союзника перетворилися на ворога», – згадує Юрій.

У 1984 році колишній агент КДБ Бєзмєнов дав ексклюзивне інтерв'ю Едварду Гріффіну, в якому розказав про методи ідеологічної боротьби, які використовує КДБ на Заході: 

Продовження: Те, що облудно назвали «демократичними цінностями», насправді є московським інструментарієм руйнування США

Насправді Москва почала гібридну війну проти США ще в 1919 році: КОМІНТЕРН і РОЗВІДУПР під дахом Компартії США


Додатково: 

Наші інтереси: 

Для протидії гібридній війні треба знати про її структуру і послідовність розгортання. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Радянський Союз є дітищем Сполучених штатів. Вони допомогли більшовикам утриматись у роки так званої громадянської війни. Вони здійснили індустріалізацію. Вони не дали Радянському Союзу загину під час російсько-німецької війни. Вони його годували після війни і аж до розвалу Радянського Союзу. Вони прагнули не дозволити Україні від'єднатись від Московії. Зараз вони досить м'яко тиснуть на РФ, боячись її зруйнувати. Хто здатен їх зрозуміти? Але навіть за цих обставин вони найкращий наш союзник на тепер.

Коментарі

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Радянський Союз є дітищем Сполучених штатів. Вони допомогли більшовикам утриматись у роки так званої громадянської війни. Вони здійснили індустріалізацію. Вони не дали Радянському Союзу загину під час російсько-німецької війни. Вони його годували після війни і аж до розвалу Радянського Союзу. Вони прагнули не дозволити Україні від'єднатись від Московії. Зараз вони досить м'яко тиснуть на РФ, боячись її зруйнувати. Хто здатен їх зрозуміти? Але навіть за цих обставин вони найкращий наш союзник на тепер.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

США постійно змінювалися, відповідно змінювалася внутрішня і зовнішня політика. Врешті-решт, ми є свідками чергового перетворення.

Валерій Швець каже:
Радянський Союз є дітищем Сполучених штатів. Вони допомогли більшовикам утриматись у роки так званої громадянської війни. Вони здійснили індустріалізацію. Вони не дали Радянському Союзу загину під час російсько-німецької війни. Вони його годували після війни і аж до розвалу Радянського Союзу. Вони прагнули не дозволити Україні від'єднатись від Московії. Зараз вони досить м'яко тиснуть на РФ, боячись її зруйнувати. Хто здатен їх зрозуміти? Але навіть за цих обставин вони найкращий наш союзник на тепер.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Радянський Союз ніколи не розглядався Сполученими штатами як справжня загроза, а лише як корисний інструмент для глобальної гри. Гра ще не завершена. Головний суперник Китай. Московія потрібна для продовження гри. Сполучені штати не зацікавлені в послабленні Московії, а лише у повернені її до слухняного стану. Становище України складне.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Головний суперник - не Китай і не РФ, а негласний союз Берлін-Москва-Пекін (Континентальний блок). Це та сила, яка може зруйнувати США.

Валерій Швець каже:
Радянський Союз ніколи не розглядався Сполученими штатами як справжня загроза, а лише як корисний інструмент для глобальної гри. Гра ще не завершена. Головний суперник Китай. Московія потрібна для продовження гри. Сполучені штати не зацікавлені в послабленні Московії, а лише у повернені її до слухняного стану. Становище України складне.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Миро Продум каже:
Головний суперник - не Китай і не РФ, а негласний союз Берлін-Москва-Пекін (Континентальний блок). Це та сила, яка може зруйнувати США.

Валерій Швець каже:<blockquote class="bb-quote-body">Радянський Союз ніколи не розглядався Сполученими штатами як справжня загроза, а лише як корисний інструмент для глобальної гри. Гра ще не завершена. Головний суперник Китай. Московія потрібна для продовження гри. Сполучені штати не зацікавлені в послабленні Московії, а лише у повернені її до слухняного стану. Становище України складне.</blockquote>

У цьому варіанті протистояння РФ є центральною і найслабшою ланкою. Повне виведення її з гри стає доцільним. Такий варіант найкращий для Украіни. Але існує ризик і попереднього варіанту. За ним 80 років попередньої історії.