Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Три умови розвитку: нова інформація, розширення діяльності, вихід із зони комфорту

Ми відстоюємо ідеї елітарного суспільства, в якому кожен прагне перевершити себе в своєму призначенні. В такому суспільстві нема місця людям, які обрали існування замість життя. Одним з проявів неправильного вибору є інтелектуальна деградація.

170507-rozvytok.jpg

Виходь із зони комфорту, опановуй нові стихії!
Виходь із зони комфорту, опановуй нові стихії!

Отже, що ми розуміємо під інтелектуальним збідненням людства? Деградація це, перш за все, застій, зупинка. З цього починається шлях донизу. Сучасна людина позбавлена необхідності розвиватися і рухатися вперед, натомість заміщуючи розвиток розпадом і спрощуючи собі задачі, де треба і не треба.

Розберемо детальніше.

1. Людина не читає нової літератури. Розвитку нема там, де нема нової інформації. Людина, що дбає про свій інтелектуальний розвиток має регулярно отримувати нову інформацію, співставляти її з раніше отриманою і робити висновки. Коли людина обмежується повторенням старого і не дає своєму мозку нової “їжі” вона починає поступово деградувати. Одним із ключових способів давати мозку інтелектуальний тренінг це читання літератури. Це не значить, що треба день і ніч читати спеціальну літературу. У кожного з нас є сфера інтересів. Чому б не почати з неї? Вчені стверджують, що для регулярного інтелектуального зростання достатньо в місяць читати 3 середні книги. Звісно, перечитування затертих до дірок книжок не враховуються. Не обов’язково читати наукові книги весь час. Навіть художня література розвиває наше мислення, поповнює наш словник.

2. Обмеження сфери інтересів тим, що необхідно для задоволення потреб. Це явище, на жаль, є логічним наслідком технологізації суспільства. З появою технологій людина втратила необхідність у винахідливості. Технології зробили нас пасивними споживачами, в той час як ті самі технології відкрили нам можливості пізнавати світ. Проте, інтелектуальному деграданту нема необхідності в відкриттях. Йому достатньо тих рухів, які забезпечують базові людські потреби – сон, їжа, розмноження і примітивні розваги. Більшого він не прагне. І навіть над примітивними бажаннями не має бажання працювати, сподіваючись що все для нього буде зроблено іншими.

3. Нездатність пристосовуватись до змінних умов. Жити і процвітати при стабільних умовах комфорту, нехай навіть відносного, – це не досягнення. Це норма. Набагато важче постійно виходити з зони свого комфорту задля розвитку. Це потребує зусиль і волі. Більша частина людей цей пункт вже може спостерігати у себе. Сучасна людина починає впадати у відчай при найменшому ризику зміни звичних умов. Деякі особи доходять в цьому до крайнощів – істерик, депресій та ізоляції. Це ознака деградації. Першопочатково людині інтелект був даний для пристосування і виживання. І до певного моменту людина про це пам’ятала. Першою ознакою інтелектуальної деградації є нездатність і небажання (що набагато страшніше) пристосовуватися до змінних умов і прагнення лишатися в зоні комфорту.

Ці три ознаки не є єдиними, але вони є основними. З них випливає і висновок. Давайте мозку нову і нову інформацію для аналізу, розширюють свою діяльність і інтереси та виходьте з зони комфорту щойно відчуєте що застрягли.

Сучасне суспільство це переважно суспільство споживачів. Нема нічого страшного у споживанні, але і воно має бути розумним. Ми маємо споживати не лише готовий продукт. Ми маємо жадібно і невпинно хапати сировину і робити свій продукт. Це називається синтез. Споживати власноруч зроблений продукт набагато корисніше і приємніше. При цьому продуктом може стати будь-що – річ, харчі, винахід, нова теорія або досягнення. Це здається чимось нереальним і глобальним, але людей, які так живуть дійсно багато і вони навчилися споживати розумно. Навчіться хапати сировину. Навчіться синтезувати необхідне. Навчіться мріяти про неможливе, розбивати його на реальні цілі і досягати їх по черзі. Це абсолютно реально. Не давайте собі приросту до зони комфорту, тікайте з неї!

Як же відбувається інтелектуальна деградація? Не варто і казати очевидного – починається вона з дитинства, коли батьки нав’язують дітям споживання. Якщо людина з дитинства звикла жити на готовому, вона до скону буде так жити. Якщо не зрозуміє вчасно катастрофічності такого способу життя. Деградант починається з ліні. Це корм для розпаду власної особистості.

Коли в один момент людина розуміє що краще під’їде одну зупинку на маршрутці, коли вечорами приростає до телевізора, коли харчується швидкою їжею і щодня відкладає прочитання рік назад купленої книги – тут починається деградація. Вона починається там, де ми відкладаємо щось на завтра. Лінь затягує в болото і робить його приємним. Розвиток не є процесом одного дня. Це важка і довга робота, щодня і щомиті. Це перевершено себе кожного дня. Перемога над власними слабкостями. Інтелектуальний розвиток це не результат, це процес. І верхньої межі йому немає.

Все залежить від зусиль!

Радіймо, арії!
Радіймо, арії!

Джерело: Про деградацію особистості

Наші інтереси: 

Розвиваємось, живемо на повну! 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Ніби прописні істини, але як "в точку" сказано!

Коментарі

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Ніби прописні істини, але як "в точку" сказано!

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дякую.Володимире.за правильні дії,за те.що будиш нас. тчгнеш з болота, за твою невгамовність.Особливо мене надихає жінка що летить.Намалюй в статті на цю тему .жінку .що бігає по хвилях.Не памятаю вякого автора - росйського класика є персонаж"Бегущая по волнам" Не знаю.чи прийнятне в українській мові таке"біжуча по хвилях".

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

1) Александр Грин, "Бегущая по волнам".

2) "Та, що біжить по хвилях" / "Та, яка біжить по хвилях"...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Або ще "Та, що танцює з вітром" : )