Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 9
  • Переглядів: 9

Структура Серця нації, або Постіндустріальні варни – які вони?

Категорія:

Заради процвітання світів Брахма сотворив зі своїх уст, рук, стегон і стіп брахмана, кшатрія, вайш’ю та шудру. А для збереження усього цього всесвіту він установив для них особливі обов'язки та заняття.

170423-lyudyna.jpg

Народ - велика людина
Народ - велика людина

Як ми вже з’ясували у попередній статті, термін homo duplex (гомо подвійний) позначає людей, які усвідомлюють себе втіленими духовними сутностями, а тому спроможні до рефлексії (самоаналізу), критичного мислення, самостійних вольових рішень.

Реальним органом самокерування нації є організація гомо дуплекс. Натомість будь-які керівні структури, створені гомо сімплекс (гобітами), створюють лише ілюзію самокерування і є ширмою для зовнішніх маніпуляцій.  

Діапазон розвитку гомо дуплекс

Гомо дуплекс починається зі стійкого прагнення «простої людини» до самопізнання і самореалізації. Власне, саме з цього моменту гомо сапієнс (оселя мудрості) стає людиною (гомо люденс, гравцем, вільним актором).

Завершеним проявом «подвійної людини» є «реалізована людина», інші назви – арій, надлюдина. Її ознаки: гарне фізичне здоров’я, висока працездатність, чиста психіка (без паразитичних програм), гармонійне оточення, перебування у просторі позитивних подій.

Двічінароджені

Для позначення homo duplex індоарійська традиція застосовує термін «двічінароджені».

Сенс у тому, що людина проста отримує земне життя внаслідок фізичного народження. Після цього вона усвідомлює себе земною, психофізичною істотою – носієм душі (психіки) і плоті.  

Якщо ж у неї з’являється усвідомлення себе втіленою духовною істотою, то це розглядається як «друге народження», «народження духу».

Стани «народженого» і «двічінародженого» розглядалися як два принципово відмінні стани людини. А все тому, що тільки «двічінароджені» можуть керувати собою, відтак є носіями відповідальної поведінки. Тому повноцінна організація можлива тільки з двічінародженими.

В індоарійській традиції тільки двічінароджені називалися аріями, тобто шляхетними.

Організація шляхетних людей

Згідно з індоарійською традицією, організація двічінароджених (гомо дуплекс) складається з трьох ієрархічно поєднаних спеціалізованих підсистем. Їх прийнято позначати санскритським терміном «варна» (якість, барва) або латинським «каста» (чиста, однорідна).

На санскриті, що походить від прадавньої української мови, згадані три арійські варни називаються:

  • «брахмана» (від Брахма – «бог неба і землі» – це титул Творця Всесвіту),
  • «ксатрія» (від кореня *кес – меч, звідси «кіш» – військова одиниця),
  • «вайсія» (від кореня *віс – діловитість, бізнес).

Згадані прадавні терміни збереглися в українській мові у словах «врахман, рахман» («святий мудрець»),  «козак» (мечник, воїн, кесар), «весь» – село, господарство (лат. vici – селянське господарство, староангл. bisig – активність, діловитість, бізнес).

Спеціалізація арійських варн

Головну підказку щодо варнової спеціалізації дають індоарійські Закони Ману: «Заради процвітання світів Брахма сотворив із своїх уст, рук, стегон і стіп брахмана, кшатрія, вайш’ю і шудру. А для збереження всього цього всесвіту він встановив для них особливі обов'язки і заняття». Що це означає? Пояснимо це, застосовуючи зрозуміліші для нас терміни: брахмани, кшатрії, господарі, спеціалісти.   

По-перше, звертається увага на те, що народ є цілісним організмом.

По-друге, усі його 4 компоненти – три варни двічінароджених і шудри – мають окрему сферу відповідальності.

По-третє, усі вони зацікавлені у тому, щоб кожен правильно розвивався і якісно виконував свою функцію.

Про характер спеціалізації кожної підсистеми говорить їхнє походження, додатково пояснене у тексті «Законів Ману»:

  • брахмани: навчання і керування («уста»);
  • кшатрії: захист, бойові дії («руки»);
  • господарі: виробництво і торгівля;
  • шудри: робота під керуванням двічінароджених, наймані працівники.

Чотири різновиди творчості

Брахма є творцем Всесвіту. Творчість – його головна якість. Відтак кожна людина, маючи в собі «образ Божий», призначена до творчості. Найкращі умови для творчості людина знаходить у своїй варні:

  • брахмани: творення принципово нового – найвищий рівень творчості;
  • кшатрії: захист сотвореного брахманами, знищення зла – творче руйнування;
  • господарі: тиражування сотвореного і захищеного – творче поширення;
  • спеціалісти: долучення до творчості варн і особистий творчий розвиток задля свого другого народження (перетворення на гомо дуплекс).

Брахмани мають хист до інновацій, господарі вміють їх поставити «на потік», кшатрії спроможні усе це надійно захистити, спеціалісти беруть на себе рутину і діють в рамках прийнятих процедур. Наприклад, брахмани засновують стартапи – «засівають зерно», а господарі перетворюють їх на прибуткові компанії – «збирають урожай».

Помилкові стереотипи щодо варн

1. «Кшатрії керують, а брахмани лише радять». Це помилка. Насправді всією системою керують брахмани, а в ролі радників можуть виступати члени всіх чотирьох підсистем.

2. «Брахмани – це законодавча влада, а кшатрії – виконавча». Це помилка. Насправді усіма гілками влади керують брахмани. Кшатрії зазвичай займаються навчанням і тренуванням, а включаються в роботу тільки тоді, коли не діють умовляння і м’яка дипломатія брахманів, коли треба жорстко  подолати зло і розчистити простір для творення нового.

3. «Брахмани діють у мирний час, а кшатрії керують війною». Це помилка. Війна – це продовження політики, тому керування війнами здійснюють брахмани. Вони розроблять стратегії, створюють нову зброю і навчають кшатріїв її застосовувати.

4. «Брахмани – це “демократія”, а кшатрії – це чітка ієрархія і дисципліна». Це помилка. Ієрархія і дисципліна властиві всім арійським системам – і брахманським монастирям, і військовим структурам, і діловим корпораціям.

5. «Чиновники є кшатріями». Це помилка. Більшість чиновників не належить до гомо дуплекс, тому це – наймані працівники, тобто спеціалісти (шудри). Їхня діяльність строго регламентована законами, наказами, інструкціями.

6. «Вчителі, лікарі, педагоги та інші працівники розумової праці є брахманами». Це помилка. Більшість із них не належить до гомо дуплекс, тому це – такі ж самі наймані працівники, спеціалісти (шудри). 

Варни і демоси

Варнова структура з чіткою ієрархією («священним ладом») підтверджена Ісусом Хрестом, який створив ідеальний зразок керівної структури (демос) з 5 осіб:

1. Лідер – Ісус Хрестос;

2. Брахман-ідеолог – апостол Іван Богослов;

3. Брахман-суддя – апостол Яків Справедливий;

4. Кшатрій – апостол Петро;

5. Господар – апостол Андрій.

Усі вони перебували у стані святості, відтак своїм життям освятили всі 5 базових функцій демосу.

Докладніше: Демоси Ісуса Хреста: брахмани, кшатрії, господарі.  

Варни і три інструменти влади

Являючись органом самокерування, Серце нації виконує функцію влади, відтак застосовує її інструменти. Головними інструментами влади є мудрість, сила і багатство. Кожна варна переважно використовує один з цих трьох інструментів:

  • варна брахманів – мудрість (переконання, авторитет, особистий приклад);
  • варна кшатріїв – сила (насильство, примус, погроза);
  • варна господарів – багатство (гроші, майно, послуги).

Висновок

1. Керування нацією здійснює орган, який називається Серцем нації.

2. Серце нації – це організація гомо дуплекс (людей подвійних, двічінароджених), адже тільки вони спроможні до самостійного, критичного мислення і вільної, творчої, відповідальної діяльності.

3. Вищий рівень розвитку гомо дуплекс називається «реалізована людина», «шляхетна людина», «надлюдина», «арій».

4. Серце нації складається з трьох арійських варн, які становлять чітку ієрархію («священний лад»).

5. Усі інші члени нації – спеціалісти – реалізують себе як наймані працівники, діють під керівництвом арійських варн і розвиваються до «другого народження» (перетворення на гомо дуплекс) з наступним входженням до відповідної варни.

 

 

Наші інтереси: 

Пізнаємо людську природу, позбуваємось помилкових стереотипів, формуємо ефективні моделі майбутнього.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Леонід Великий.
0
Ще не підтримано

Двічінароджeння щe гарно описано в пeршому навику С. Кови на прикладі Віктора Франкла.Тому цe дійсно так і є.

Коментарі

Зображення користувача Леонід Великий.
0
Ще не підтримано

Двічінароджeння щe гарно описано в пeршому навику С. Кови на прикладі Віктора Франкла.Тому цe дійсно так і є.

Зображення користувача Іван Закала.
0
Ще не підтримано

Погоджуюсь. Але пропоную такі назви варн. Перша варна Брахмани - керівники, депутати ради, вчителі, лікарі, священники, творчі люди, працівники культури і т. д., друга варна Козаки - військові, поліція, служби безпеки, прокуратури, силові структури та інші правоохоронні органи, третя варна Господарі - промисловці, підприємці, фермери, четверта варна Народ - спеціалісти, службовці, наймані працівники. Всі варни походять із народу і піклуються про його розвиток.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Всі чотири соціальні підсистеми є частинами Народу.

Слово "козаки" (мечники) багатозначне. Триста років тому воно стало етнонімом українців, сьогодні воно позначає і воїнів, і любителів старовини - історичних реконструкторів.

Іван Закала каже:
Погоджуюсь. Але пропоную такі назви варн. Перша варна Брахмани - керівники, депутати ради, вчителі, лікарі, священники, творчі люди, працівники культури і т. д., друга варна Козаки - військові, поліція, служби безпеки, прокуратури, силові структури та інші правоохоронні органи, третя варна Господарі - промисловці, підприємці, фермери, четверта варна Народ - спеціалісти, службовці, наймані працівники. Всі варни походять із народу і піклуються про його розвиток.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Додав про три інструменти влади, які переважно застосовуються кожною варною.

Також додав про ще одну ілюзію. Існує таке уявлення, що вчителі, лікарі, педагоги та інші працівники розумової праці є брахманами. Це помилка. Більшість із них не належить до гомо дуплекс, тому це – такі ж самі наймані працівники, спеціалісти (шудри).

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Іван Закала.
0
Ще не підтримано

Так зараз вчителі, лікарі та інші не є брахманами, але по ідеї повинні бути, тому що виховання і лікування повинні здійснювати Брахмани або під їхнім керівництвом наближені до брахманів спеціалісти.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Все написане сприймається природно,наче так має бути...
Лише одне запитання виникає...Куди подінуться кшатрії,якщо практично все суспільство перейде у "двічі народжений" стан...адже тоді не потрібно буде когось чи щось захищати...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Варнове суспільство також потребує захисту, для цього і створена варна кшатріїв.

Силового захисту потребують навіть безсмертні ельфи. Збройна сила їм потрібна для стабільного перебування у Просторі волі, який є простором безпеки.

Явсе Світ каже:
Все написане сприймається природно,наче так має бути...
Лише одне запитання виникає...Куди подінуться кшатрії,якщо практично все суспільство перейде у "двічі народжений" стан...адже тоді не потрібно буде когось чи щось захищати...

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!