Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 9
  • Переглядів: 9

Велосипед в системі Workout

Спецтема:

Увійшовши в моє життя десь в 12-річному віці, велосипед залишається моїм улюбленцем до сьогодні.

В цьому блозі я не збираюся нікого агітувати, повчати чи навчати… Просто розповідаю про своє «хобі».


Велосипед – пристрасть на все життя

Моє дитинство і юність припали на часи, коли про інтернет, фітнес, воркаут, тренажери і тренажерні зали не мріяли навіть Станіслав Лем і Артур Кларк. Мізерна, більше міфічна, інформація була у нас про культуризм, який існував десь у «загниваючому капіталістичному світі». Практично єдиним джерелом інформації про комплекси вправ для фізичного розвитку був журнал «Физкультура и спорт» з рубрикою «Атлетическая гимнастика». В школі – лише уроки фізкультури декілька разів на тиждень, а в спортивні секції записували тільки тих, в кому тренер вбачав перспективного для спорту юнака чи дівчину.

В 14-річному віці  нас вже брали на облік у військовому комісаріаті і вважалося, що ми почали  проходити допризовну підготовку. З огляду на майбутню службу в армії (а в СРСР була загальна військова повинність) розумні батьки заохочували своїх дітей до заняття фізкультурою, плаванням, їздою на велосипеді влітку, і катанням на ковзанах та лижах взимку. А частина батьків, які хотіли вберегти своє чадо від військової служби, за хабарі добували лікарняні довідки на основі яких їхніх дітей звільняли від уроків фізкультури. Таким чином заздалегідь планувалося «відкосити» рідне дитятко від служби в армії.

Я належав до першої групи і ми із зверхністю (а досить часто і з презирством) ставилися до звільнених від уроків фізкультури, називаючи їх «жиропами» («жиропа», тобто «жирна ж**а»).

Хоча я теж бігав, плавав, катався на лижах і ковзанах, мені все ж найбільше подобався велосипед!

Велосипеди в той час були культовою річчю, мрією мільйонів радянських громадян. Вони були досить дорогими і мати власний велосипед було престижно. А в нашій сім’ї був велосипед «Турист»!


«Турист» – велосипед мого дитинства і юності…


Увійшовши в моє життя десь в 12-річному віці, велосипед залишається моїм улюбленцем до сьогодні.

За час, що я служив в армії (3 роки), багато що змінилося в нашій сім’ї і коли я повернувся після служби додому, то мого улюбленця вже не було. Куди його родичі поділи, мені так і не стало відомо… Далі були роки навчання, шлюб, народження дитини… і придбання велосипеда та поновлення регулярних «покатушок» весь час відкладалося… Але для доньки, коли їй виповнилося 11 років, ми купили складний велосипед. Здається він називався «Десна».

* * *

Другий у своєму житті велосипед я придбав у 2005 році на гроші з гонорару за підготовку перевидання книги Звонарьова «Агентурная разведка» (мій авторський видавничий проект «Спецслужбы в войнах ХХ века», який я очолював і здійснював, працюючи у Юрія Збітнєва).

Коли я прийшов купувати велосипед, то продавець запитав мене: «Для чого Ви купуєте велосипед?». Вислухавши мою відповідь, він підвів мене до велосипеда, який був дуже схожий на велосипед мого дитинства, і сказав: «Беріть ось цей, не пожалкуєте. Всього 100 доларів і Вам його вистачить на десяток років». Моя зарплата на той час становила 300 доларів на місяць і я купив запропонований велобайк. Це був МТВ400.

Продавець мене не обманув! Я катаюся на велосипеді і влітку, і взимку; в жарюку і в дощ… І вже минув строк, який продавець визначив на життя велосипеда, а він себе чудово почуває…



З обладнання на велосипеді стоїть т.зв. вело-комп’ютер, сигнал-сирена, потужна фара (3WLED, 120 lumens, 120 meters), дві сумочки для інструменту.



Також вожу з собою GPS-навігатор (7”).



Традиційні велобайкери мають свій стиль в одежі і аксесуарах. Оскільки я дотримуюся мілітарі-стилю, то відповідно до нього скомпонував одежу для різних сезонів року і спорядження.

У вело-прогулянки та вело-походи необхідно брати як інструмент на випадок проколу шини та іншого дрібного ремонту, так і одежу на випадок зміни погоди чи дощу, аптечку, продукти харчування, воду і напої…

Для пізньої весни, літа і ранньої осені – я змайстрував систему на базі стандартної британської PLCE з використанням підсумків від тропічного варіанту жилету.



Для пізньої осені, зими і ранньої весни я використовую швейцарську уніформу TAZ 56, в якій багато вантажних кишень.



Шолом я також використовую більш міцний, ніж традиційний для велосипедистів, оскільки для голови запасних частин не передбачено. Влітку я надягаю на нього захисний чохол, щоб шолом не випадав із загальної кольорової гамми. Взимку він чудово вписується у загальну кольорову гамму з курткою, штанами, наколінниками.



Ще один важливий компонент – захисні окуляри. В теплий період року я користуюся сонцезахисними пластиковими окулярами, а в зимовий – стандартними тактичними окулярами.



Важливим компонентом спорядження є мачете! З одного боку це чудовий аргумент для захисту, з іншого – у правоохоронців немає жодних зауваг щодо його наявності на моєму поясі! Згідно з законодавством – мачете суто кухонний аксесуар.



Вело-прогулянки і вело-походи

Я поділяю «покатушки» на дві категорії: вело-прогулянки (протягом до 3-4 годин) і вело-походи (з ранку до вечора). Відповідно до цього і складається раціон їжі і напоїв.

Одразу скажу, що велосипед і алкоголь, навіть пиво, НЕСУМІСНІ!

Воркаут

Не буду ретроградом і промовлю це новомодне слово…

На природі завжди можна знайти місце для заняття фізичними вправами.

Традиційні фізичні вправи: віджимання, присідання; підтягування на гілці… і т.п.
З собою можна також возити палицю (довжиною 60 см) з твердого дерева. З одного боку, з нею можна робити багато вправ для фізичного розвитку; з іншого – з нею можна відпрацьовувати багато бойових вправ.

Оскільки велосипед важить десь 18 кг, то його можна використати як штангу для тренування біцепсів (тримаючи за раму двома руками і піднімаючи перед собою).

* * *

Якщо є запитання, то задавайте. Відповім…


Наші інтереси: 

Гармонійно розвиватися і бути в чудовій фізичній формі!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Цікава, дещо неочікувана, розповідь! Дякую!
Я не такий крутий, але теж - велосипедист. Все дитинство провів на велику. Потім сталася теж велика перерва. А кілька років тому з дружиною брали велосипеди напрокат в парку Бучі. Отримали велике задоволення!
Згадалася одна велосипедна пригода. Я тоді був десь в 4-5 класі. Жили тоді в Боярці. І вирішли з товаришем поїхати аж на одеську трасу. Вона тоді проходила через Віту Поштову повз поворот на Боярку. Так ось коли вже вертались по трасі зі сторони Одеси на затяжному спуску я вирішив піти на рекорд швидкості. Розкрутив сильно педалі і... в мене злетів ланцюг. Тросових гальмів на кермі не було. Трохи злякався, але швидко "взяв себе в руки" і довго котився аж поки не зміг якось зупинитись.
А тема варта уваги і розповідей у відеоформаті!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Ґрунтовна стаття! Можна сказати, енциклопедична. Гарна мотивація придбати велосипед і займатися саморозвитком. Щиро дякую!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

О друже,то ми колеги.Та у мене хобі переросло у невеликий підзаробіток. Маю кілька десятків вживаних німецьких велосипедів.Готую їх під новий сезон.Вже із сорок перебрав, перевірив і виставив на продажу на одному сайті.Кому цікаво можу дати посилання.

п.с.проголосував за твою статтю.Гали зняло,тобі не добавило...

Твій велосипед це справжній роботяга.Напевне хром-молібденовий сплав рами розмір L,колеса 26",багажник реально витримує 50 кг навантаження,18 або 21 швидкість,монетки Shimano A,сидіння я в тебе вже купив)...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Дай сцилку на сайт... :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

1) Подивився твої вело на сайті... Солідно!

2) На рамі мого вело написано: HI-TenSteel Hardtail...

3) Гали від тебе прийшли.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Значить рама твого велосипеда сталева.Такого типу ровери міцні,практичні і прості у догляді.У мене був подібний кілька років тому в користуванні.Марка Conquest Performance 26".

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

О-о-о, я також любила і досі люблю велосипеди! В дитинстві їздила на "Орльонку" і під рамою на "Україні". Ми не вєліках півміста об'їзжали (не Києва, але немаленького обласного центру) - вигадували різні квести. Навіть донедавна каталася залюбки у себе по району. Проблема - нема, де тримати. Віддала сестрі поставити на горищі позаминулої осені, як закінчився "сезон". Минулого літа так і не дістали, на жаль. Отак жити у місті :-(

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Їздити під рамою на дорослому велосипеді ("Україна", Турист", Урал") було особливим шиком!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Це відео спростовує думку, що велосипед - це лише транспортний засіб: https://www.youtube.com/watch?v=raiTB3JfiKk

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Чудове відео!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

О, велосипед "турист" то класика.)
Я теж є палким велолюбителем починаючи десь з 2010 року. Весь цей час радісно користуюсь перевагами велотранспорту як для розваги, тренувань, так і по справах. Люблю багатоденні заїзди.
Розвиток велоруху то одна з перших квіток постіндустріалізму.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Приємно, що на "НО" є палкі прихильники велосипеда! Давайте створимо "демос веломанів" (жартівлива назва) і будемо обмінюватися власним досвідом "покатушок", обслуговування і ремонту велосипедів (статті в Інеті досить часто написані для "проштовхування" певної продукції, а не для реального інформування), одежі і спорядження, іжі і напоїв...

Товариш Явсе Світ, як я побачив, є фахівцем з ремонту і обслуговування різних велосипедів. ВІн може поділитися з нами своїм досвідом.

Товариш Пан Крутивус може поділитися досвідом багатоденних заїздів (я, наприклад, практикую заїзди одного дня, тобто виїзд вранці, десь о 5-6 годині і повернення десь о 22-23 годині).

Ми можемо фотографувати і записувати відео з "покатушок", а потім викладати звіти на нашому сайті: intermarium.tv

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Із великим задоволенням поділюся досвідом і знанням у цій справі.Правда з велосипедами так званого "ВІП" класу справи не мав і не хочу мати,бо зазвичай вони у нас мають сумнівне походження.Я говорю про велосипеди привезені із-за кордону,а не куплені у нас у магазинах із документами.Це легко прослідкувати.Ціни в Україні на дорогі б.к. велосипеди нижчі ніж за кордоном.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Якщо робити "класичний" демос, то він має початися як дипломний проект з чітко визначеною місією або метою. Після захисту диплому здобувач отримує вчене звання магістра велосипедного транспорту.

Демос веломанів може бути бізнесовим проектом з серйозним культурним додатком. Тобто торгівля велосипедами може відбуватися на тлі фізичного розвитку, подорожей, спілкування, знайомств, виробництва відеофільмів.

Крім продажу, ще може бути прокат велосипедів для велопоходів. Скажімо, люди їдуть в Бучач, там сідають на підготовлені велосипеди - і вперед!

Явсе Світ каже:
Із великим задоволенням поділюся досвідом і знанням у цій справі.Правда з велосипедами так званого "ВІП" класу справи не мав і не хочу мати,бо зазвичай вони у нас мають сумнівне походження.Я говорю про велосипеди привезені із-за кордону,а не куплені у нас у магазинах із документами.Це легко прослідкувати.Ціни в Україні на дорогі б.к. велосипеди нижчі ніж за кордоном.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Зазвичай у мене всі велосипеди підготовлені до користування.Нема проблем,якщо хтось із Гравців бажає побачити Бучач на велосипедному сидінні.Та на жаль тут дивитися особливо нема на що. Захімічені ГМО поля,пеньки від дерев і лісі і купи сміття по посадкам.Цікавим для подорожі на велосипеді може бути південна частина району.Також є чудові місця у Монастириському районі. Ще потрібно подумати над складанням веломаршрутів,бо в мене велосипед це просто практичний механізм:поїхати грибів назбирати у лісі або суниць у полі.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Саме місто Бучач є досить цікаве, з вашою легендарною ратушею, залишками замку.
Тай околиці теж гарні, ми колись їздили десь попри Бучач.
Про вело мандрівку

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Чудові фотографії.Це південна частина району в сторону смт.Золотий Потік.
Міська ратуша постійно на ремонті.Із замку на жаль лишилося мало що.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Чудовий фотозвіт!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Цікава, дещо неочікувана, розповідь! Дякую!
Я не такий крутий, але теж - велосипедист. Все дитинство провів на велику. Потім сталася теж велика перерва. А кілька років тому з дружиною брали велосипеди напрокат в парку Бучі. Отримали велике задоволення!
Згадалася одна велосипедна пригода. Я тоді був десь в 4-5 класі. Жили тоді в Боярці. І вирішли з товаришем поїхати аж на одеську трасу. Вона тоді проходила через Віту Поштову повз поворот на Боярку. Так ось коли вже вертались по трасі зі сторони Одеси на затяжному спуску я вирішив піти на рекорд швидкості. Розкрутив сильно педалі і... в мене злетів ланцюг. Тросових гальмів на кермі не було. Трохи злякався, але швидко "взяв себе в руки" і довго котився аж поки не зміг якось зупинитись.
А тема варта уваги і розповідей у відеоформаті!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Тема може бути надзвичайно цікава, оскільки за основу береться власний досвід веломанів з фотографіями і відео, знятими особисто!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

А як щодо того, щоб не обговорювати, як каталися, а власне покататися?

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Так, зробити велосипедний збір прихильників НО і зробити потім відеозвіт! :)

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Гарна ідея. Головне зібратись.)

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Чудова ідея!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Товариші!
(Не подумайте тіко, що я впав у радянський маразм :-) - "товариш" було звернення в Третьому Райху).

Можемо до весни підготуватися і робити "покатушки"... На площі Шевченка цим літом давали велосипеди напрокат (це для тих, у кого велосипеда немає) і через площу вже ліс.

Головне: зорганізуватися і приготуватися. Якщо бажаєте, то я напишу блог з переліком того, що потрібно приготувати до весняних поїздок...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!