Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Українські вчені розробили батарейку, що працюватиме 12 років

Батарейка розміром із сірникову коробку перемогла в одному із найпрестижніших в Україні міжнародних конкурсів наукових проектів Sikorsky Challenge, який пройшов у Києві. Подібні батарейки випускає американська компанія City Labs, однак, сила струму їхніх батарейок в тисячу разів менша, ніж в українських.

Батарейку, що працює 12 років, розробили київські вчені під керівництвом кандидата технічних наук Владислава Кисельова, повідомляють «ФАКТЫ».

За словами науковця, подібні батарейки випускає американська компанія City Labs, однак сила струму їхніх батарейок в тисячу разів менша, ніж в українських. Розробники не розраховують на допомогу держави, а тому шукають інвесторів. Для цього й беруть участь у конкурсах і виставках технічних новинок. 

«Батарейка пропрацювала вже рік і чотири місяці і буде давати струм ще 11 років. Її можна використовувати замість електричних акумуляторів для мобільних телефонів і автомобілів. Один бізнесмен із Туреччини зацікавився цим і зараз веде переговори з Китаєм, щоб профінансували створення підприємства з виробництва акумуляторів для стільникових телефонів. Успіх цього проекту зробить мобільні телефони незалежними від електричних розеток», – переконаний науковець.

Науковець поділився секретом «довговічності» батарейки. У розробці були використані природні властивості тритію (один з ізотопів водню) випромінювати електрони. За рахунок того, що в деяких радіоактивних речовинах є тритій, вони безпечні для людини. Його використовували в своїй батарейці американці (тритієм вкрита сонячна батарея). На неї потрапляють електрони, за рахунок чого і виробляється струм. Український науковець замість сонячної батареї використовував так звану паливну комірку (електрохімічний пристрій). Тому його батарейка в тисячу разів продуктивніша, ніж аналог із США.

Батарейка не тримає енергію, а виробляє її. Термін її роботи – 12 років – обумовлений періодом напіврозпаду тритію. Згідно з розрахунками вчених, за принципом їхньої батарейки можна створити екологічно чисту електростанцію майбутнього.

Наші інтереси: 

В Україні дослідники і винахідники можуть дуже багато винайти, аби було їм сприяння!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

"Батарейка не тримає енергію, а виробляє її", - геніально!
Стосовно сприяння винахідникам (наші інтереси) як на мене найкраща допомога - не заважати!

Коментарі

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

"Батарейка не тримає енергію, а виробляє її", - геніально!
Стосовно сприяння винахідникам (наші інтереси) як на мене найкраща допомога - не заважати!