Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Зубний протез чи імплант: що краще і що обрати

Болить зуб — це погано, але ще гірше — втрата зуба або й кількох. Вирішувати проблему треба якнайшвидше, інакше зуби почнуть «роз’їжджатись» — і виправити ситуацію стане ще важче. Що краще в такому разі: імплантація зубів, чи все-таки протезування? Давайте спробуємо розібратись.

Імплант чи протез — що обрати: порівнюємо

Найперше, що цікавить пацієнтів, це:

  1. Як відбувається встановлення імпланту чи протезу.
  2. Скільки часу триватиме встановлення «нового» зуба.
  3. Скільки часу служитиме «новенький» на своєму місці.
  4. Вартість процедури.

Не вдаючись в деталі, скажемо одразу, що все залежить від «складності ситуації», яку може визначити лише лікар на первинній консультації. Однак, дещо все ж можна сказати приблизно, в загальних рисах.

Отже:

Встановлення

Імплантація і протезування — це як правило кілька ступеневий процес. Перед встановленням імплантату видаляють корінь ушкодженого зуба, далі на його місце ставлять «гвинтик», який і стане основою для майбутнього нового зуба. «Гвинтик-імплант» вкручується просто в щелепну кістку і далі в змозі нести навантаження як справжній зуб. На нього ставиться коронка з фарфору чи кераміки. 

Протез, або як його називають — «зубний місток» теж встановлюється в кілька етапів: напочатку слід підготувати до закріплення зуби, розташовані поруч (пролікувати та спиляти). Це так звані «береги», через які і пролягатиме наш місток. До речі, місток може замінити і кілька зубів підряд — все залежить від місця виникнення проблеми і,звісно ж, від цього залежатиме надійність конструкції.

Тривалість процедури

Стосовно імплантації — все залежить від складності випадку і це може прогнозувати лише лікар — кілька годин, чи кілька візитів до лікаря. 

Щоб встановити якісний мостоподібний протез доведеться кілька разів ходити до стоматолога і, зауважте, що якщо місток ставиться на передні зуби, то весь цей час ви обпиляні «береги» — це не найприємніше, що можна відчувати в роті.

Термін служби

Сучасні імплантати виготовлені з титану або його сплавів. Ви незчуєтесь, як «гвинтик» вросте в кістку і повноцінно замінить зуб. Тому можна з впевненістю сказати, що це — назавжди. 

Містки теж бувають різні, хоча їм дають в середньому 10-12 років на бездоганну службу. Якщо доводиться міняти місток, то опірні зуби знову спилюють і знову вся процедура повторюється.

Вартість

Ціна самого імпланту залежить від виробника і матеріалів. Старт орієнтовно — від 14 тисяч гривень. Однак, врахувати слід також загальний стан ротової порожнини — можливо доведеться робити знімки, лікувати кореневі канали і т.д. 

Мостоподібний протез обійдеться дешевше. Орієнтуватись слід на суму від 10 тисяч гривень. Але, якщо доведеться протез замінювати, то вартість процедури вже підросте, бо доведеться розпилювати і знімати старий місток.

 

Який варіант заміни зуба обрати, вирішувати вам. Однак врахуйте і те, що тільки лікар зможе визначити найкращий спосіб для саме ВАШОГО випадку. Осяйна посмішка — це не лише «голлівудський шик», але й якісне пережовування їжі, а отже — гарне травлення та відмінне самопочуття.

Наші інтереси: 

Здоров'я.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи