Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як користуватися кредитною карткою і не залізти в борги

Кредитки вже давно влаштувалися в житті сучасної людини. Такі платіжні інструменти зустрічаються практично в кожному гаманці. Користуватися банківським пластиком дуже зручно. А наявність кредитного ліміту забезпечує людині можливість в будь-який момент отримати миттєву грошову допомогу.

Видаючи клієнтові картку, банк розраховує на отримання прибутку. І тому будь-яка кредитка передбачає нарахування відсотків на використовувані позичальником кошти. Нажаль, не всі громадяни розуміють, які проблеми можуть виникнути, якщо необачно користуватися таким платіжним інструментом.

Небезпека кредиток

Банківський пластик з кредитним лімітом - вірний фінансовий супутник його власника. Знадобилися гроші - їх можна перевести в готівку (або оплатити покупку безготівковим способом) в будь-який момент. Але як тільки він наступає, клієнт стає боржником банку. І йому слід розуміти, що використані кошти доведеться повертати.

Якщо користуватися кредитними картами осмислено, боргові проблеми не з'являються. Але недолік фінансових знань часто призводить до виникнення подібної ситуації:

• Клієнт використовує весь ліміт, доступний для конкретної кредитки.

• Через деякий час проходить дія пільгового періоду і потрібно погашати заборгованість.

• Для мінімального внеску вільних грошей немає, і людина оформляє ще одну карту, але вже в іншому банку.

• Вона здійснює необхідний платіж по першій кредитці і продовжує використовувати ліміт, доступний по другій картці.

• В результаті утворюється заборгованість вже в двох банках.

При такому підході боргова яма росте «як сніжний ком». На завершення чергового місяця клієнту доводиться здійснювати мінімальні внески вже за двома картками. Нерідко для цього оформляється ще одна кредитка. В результаті старі позики погашаються в рахунок нового боргу, що ще більше погіршує ситуацію.

Як не потрапити в боргову яму

Щоб не опинитися в описаній вище ситуації, враховуйте наступні рекомендації:

• Здійснюйте обдумані, заплановані витрати (розглядаючи кредитний ліміт як фінансову подушку безпеки, а не несподіваний бонус).

• Користуйтеся позиковими коштами в межах пільгового періоду.

• Погашайте активну заборгованість якнайшвидше і максимально можливими сумами.

Психологи стверджують, що людям простіше витрачати гроші, якщо не видно, як вони йдуть з гаманця. Цим і пояснюється схильність багатьох громадян здійснювати спонтанні покупки за допомогою картки: видима ситуація в портмоне ніяк не змінюється - збиток формується лише на картковому рахунку. Ставтеся до доступного ліміту, як до фінансової підтримки, яку можна отримати на першу вимогу, а не як до власного грошового запасу, призначеного для будь-яких витрат.

Пам'ятайте про наявність пільгового періоду, а також про те, що він має властивість закінчуватися. Залежно від політики фінустанови він може становити від 30 до 60 і більше днів. У цей період на використані (витрачені з кредитки) клієнтом гроші не нараховуються відсотки. Але якщо заборгованість (повністю або частково) не погашається в установлений строк, раптово виникає ще більший мінус.

Якщо ви вже використовуєте кредитні кошти, намагайтеся вивести карту в нуль якомога раніше. По-перше, на погашену позику не будуть нараховуватися відсотки. По-друге, перестануть виникати додаткові витрати (комісійні витрати), які мають місце при оплатах, перерахування, переведенні в готівку банківських грошей.

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи