Зображення користувача Сергій Ждан.
Сергій Ждан
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Виховання почуттів

Людина майбутнього не з'явиться сама; її доведеться виховати. Хто ж це зробить?

1_.jpg

Виховання почуттів
Виховання почуттів

Те, що дитинство - щасливий час, навряд чи хтось стане заперечувати. Про деякі винятки, які бувають, поки не говоримо. Зазвичай, дитяче щастя пов'язують з відсутністю видимих ​​матеріальних турбот, розумових мук і душевних переживань. Думаю, якби все так і було, діти так часто не плакали б. Швидше за все, своїх, суто дитячих мук і переживань, у них не менше, і справа, отже, не в них.Дитяче щастя - в любові до батьків; цього джерела енергії їм вистачає на все: активне вивчення себе і навколишнього світу, швидке зростання і всебічний розвиток. Ніщо інше їх в принципі і не цікавить. 

Якщо мама знаходиться поруч, в зоні уваги, то іграшкою стає власний черевик, їжею - пластмасовий медведик, а щастя рветься назовні посмішками і веселим лопотіння. 

Але мама - людина доросла, у неї є багато інших турбот і тривог, на які треба відволікатися і відгукуватися. Це вона і робить, підсовуючи дитині інші «джерела щастя»: соску, цукерку, іграшку. Джерела - так собі, але їх аналізом ніхто не займається: «чим би дитя не тішилося, аби не плакало», - розсудливо вирішує більшість мам. 

З цього моменту починається підміна і деградація почуттів: високі і тонкі душевні (любов, довіру, ніжність) підміняються більш низькими і грубими тваринними (їжа) і духовними (розвага). 

«Хліба і видовищ!», - вимагав народ стародавнього Риму в період його занепаду; точно тим же ми напихуємо дитину в період її розвитку. Роблячи наголос на ранній духовний (таланти, здібності) і фізичний прогрес дитини, ми мимоволі гальмуємо розвиток його душі. Наші предки поступали навпаки. Наприклад, на відміну від нас, туго сповивали немовлят, стримуючи їх фізичну активність на користь розвитку душі. 

Отже, вже в перші місяці і роки життя, дитина освоює прийоми швидкого досягнення радості і втіхи. Чим більше солодощів, іграшок, розваг, спілкування, тим більше вони закривають у собі потребу в любові, а щастя отримання все більше затьмарює собою щастя віддачі. 

Але щастя отримання - хитке і короткочасне; воно пересичує і вимагає постійного збільшення дози. В іншому випадку, отримуємо наростаючу дитячу Нещасність, витримати яку ніяке материнське серце не в змозі. Ось ми і сформували нового активного члена суспільства споживання. 

Другий момент, де маленький чоловічок втрачає можливість випробувати щастя кохання, - це атеїзм його батьків. Про те, що любов до Бога - це не просто вимога першої заповіді, а щастя, нам невідомо. Як же це дізнаються, а тим більше відчують наші діти? Формальне ставлення до релігії, яке встановилося в сучасних церквах, виховує не любов, а те ж саме споживацтво. У Бога узвичаїлось випрошувати здоров'я, матеріальні та духовні блага. Або, не затруджуючи себе, за малу копійчину, можна передоручити цю справу священикам, які теж не завжди є для нас взірцем любові до Бога і благочестя. 

Третя сприятлива можливість виховання почуттів приходить з першої юнацької любов'ю. Дуже добре, якщо вона нерозділена. В цьому випадку, щастя віддачі не змішується з щастям отримання. 

Перша любов здатна створити диво. Дозволяючи підлітку відчути себе люблячим, справжнім, істинно щасливим, вона дає йому модель поведінки, розставляє віхи на все майбутнє життя краще, ніж це могла б зробити релігія. Між іншим, вона дає йому зрозуміти, що щастя не буває без страждань, допомагає відчути їх солодкість, вказує на те, що це дві половинки цілого, єдиного. 

Однак, з кількох причин, і ця можливість може бути втрачена. 

1. В особі підлітка встиг (дякуючи батькам) сформуватися споживач; будь-яке умлівання душі виливається в наполегливе бажання володіти предметом жадання. 

2. Розгнуздана і відкрита сексуальна пропаганда підміняє любов статевим потягом. 

3. Відсутні довірчі відносини з дорослими, які могли б допомогти підлітку зрозуміти, що з ним відбувається. 

А далі, коли перша любов приходить до закономірного завершення, всі життєві цілі та орієнтири стають гранично примітивними і зводяться до задоволення двох базових інстинктів: самозбереження і самопродовження. Перший призводить до культу сили; другий - до культу сексу. 

Символом фізичного, матеріального розвитку стає не сила і не краса, а сексуальність; символом же духовних досягнень вважаються не розум і не воля, а гроші. Душа при цьому йде на задній план. 

Між іншим, бажання завжди виглядати сексуальною призводить до перенапруження гормональної системи та до відповідних гінекологічним проблем, а культ матеріального і духовного споживання перетворює гроші із засобу досягнення життєвих цілей в самостійну мету. 

Природа буде боротися і вже бореться з цими відхиленнями за допомогою двох механізмів, суть яких просто і ясно відображена в народній приказці «бодливій корові Бог рогів не дає». Люди будуть ставати все менш привабливими фізично (це особливо помітно на Заході) і все менш забезпеченими матеріально (що ми маємо можливість спостерігати на Сході). 

Хто ж підтримує і відновлює життєві сили людей, позбавлених головного орієнтира - любові?

  •  Енергетичні наркотики, які й дають нам нехай більш грубу, але все-таки енергію. 
  • Все більш витончена їжа (зверніть увагу на кількість кулінарних телепередач, книг, газет). 
  • Все більш збочений секс (сексуальні відхилення стають нормою). 
  • Все більш примітивні розваги та гумор. 
  • Штучні енергетики (кава, тютюн, алкоголь, солодощі). 
  • Ліки та інша психотропна хімія. 
  • Віртуальний простір комп'ютерних ігор та інтернету. 

Все це нас невпинно вбиває, але і без нього ми теж помремо. Помремо, якщо знов не звернемося до джерела, з котрим вже знайомилися в дитинстві і юності. Важливо згадати ті почуття, ті відчуття, той стан, і спробувати їх повернути. 

Двічі в одну річку не ввійдеш, тому повертати доведеться на новому рівні розвитку. Якщо, звичайно, він є. Якщо є ще третій базовий інстинкт, який змушує нас всупереч усьому йти вперед. Якщо його немає, якщо він помер, заснув, відключився, то я навіть не знаю, що й робити. По голові, хіба що, шибонути себе чимось м'яким і важким. 

Гаразд, що таке любов, згадувати будемо разом.

  • Кохана дівчина - в центрі Всесвіту. Всі думки і почуття присвячені тільки їй. 
  • Інші дівчата більше не існують. Ні краса, ні доступність, ні привабливість, ні інші їхні переваги більше не приваблюють. Є тільки вона - єдина. 
  • Зневажливе, глузливе, легковажне ставлення до жіночої статі зникло. Замість нього - тремтливість, чарівність, благоговіння до коханої. 
  • Пропадає апетит, закидається навчання і робота, стає прісним те, що раніше радувало і надихало. Всі плани, мрії, проекти пов'язані тільки з нею. 
  • Посилюється близькість з батьками, з'являється дбайливе, терпиме, вдячне до них ставлення. Слідом за цим, змінюється ставлення і до інших людей; тепер вони здаються м'якше, добріше, симпатичніше. Хочеться зробити для всіх них що-небудь хороше. 
  • Відходить образливість і бажання битися, відстоюючи свою правоту. Жорсткість змінюється дружелюбністю. 
  • Минулі задоволення втрачають сенс і привабливість; алкоголь, їжа, галасливі розваги стають нудними і дурними, а сексуальні насолоди здаються чимось ганебним, обмежуючим в душі чисту і світлу любов. 
  • На зміну радості отримання приходить радість віддачі. Хочеться дарувати подарунки, робити приємне іншим. Халявне, незароблене більше не радує. 
  • Якщо раніше брехня заради користі була звичайною справою, то брехати коханій стає огидно. З'являється відчуття, що нещирість вбиває кохання. 
  • Це ставлення мимоволі переноситься на оточуючих. Душа розкривається і наповнюється щастям. У такому стані стає неможливим когось образити, заподіяти шкоду, не допомогти в біді. 

Чи не правда, кожному з нас доводилося відчувати щось подібне? Придивіться уважно, цей список повинен вам нагадати щось дуже важливе. Ви зобов'язані впізнати цей опис люблячої людини. Впізнати, утримати цей стан своєї душі і поширити його на весь навколишній світ, який від цього стане краще. 

Якщо не дізналися, чекайте наступного допису.

Наші інтереси: 

Пізнаємо основи людської психології. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи