Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Шимпанзе — це людина на 99,4%!

Донедавна людина почувалася вельми самотньою в класифікаційній таблиці Homo. Але, здається, знайшлися ентузіасти, що наважилися зазіхнути на цей первісний антропоцентризм.
Ці люди займаються дослідженнями ДНК шимпанзе і працюють в медичній школі при Університеті Вейна в Детройті (США). Науковими роботами керує професор Моріс Гудмен, який вивчає генетичну еволюцію “людини та інших приматів”. Вже саме формулювання може занепокоїти читачів. Підсумки досліджень були опубліковані в останньому числі журналу “Слухання Національної академії наук США”.

Виявилося, що ДНК Людини Розумної та шимпанзе ідентичні на 99,4%. Сумніви щодо повного розмежування між людьми та людиноподібними мавпами з’явилися ще в 1960-х роках — із появою молекулярних методів біологічних досліджень. Але ніхто навіть не підозрював, що ми виявимося настільки генетично однорідними. З усього генетичного багатства автори останнього дослідження обрали 97 важливих функціональних генів. Їх порівнювали у групі з шести біологічних різновидів: люди, шимпанзе, горили, орангутанги, макаки й миші. Обрані гени визначають будову білків, регулюють основні життєві процеси (перенесення кисню, відновлення ДНК) і не можуть змінюватись без модифікації відповідних амінокислот. Саме на цьому генетичному матеріалі було зафіксовано подібність людини і шимпанзе на 99,4%. За показниками “людиноподібності” горили значно відстають від шимпанзе, за ними плетуться орангутанги, а наприкінці — макаки. Не відкидаючи результатів попередніх аналізів, Гудмен стверджує, що всі вони концентрувалися на другорядних генетичних послідовностях. За його оцінками, показники “молекулярного годинника” свідчать, що еволюційні шляхи шимпанзе і людини розійшлися 5-6 мільйонів років тому (деякі антропологи говорять про 3-4 мільйони років).

Висновки Гудмена — радикальні: до узурпованого людиною роду Homo треба зарахувати і звичайних шимпанзе. До речі, подібні гіпотези Гудмен висував ще в 1962 році. А в 1991 році еколог та фізіолог Джаред Даймонд висловив ще екстремальнішу пропозицію — назвати людину “третім шимпанзе”. Особисто я — проти.

-------------------------------------
В тему:

Політична антропологія
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи