Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

П'ять технологій, які змінять життя людей у 2020 році: дослідження Deloitte

Технології майбутнього стрімко проникають у повсякдення, стаючи більш інтегрованими й взаємопов'язаними. Які продукти та послуги, що спричинили хайп раніше, стануть реальністю у 2020 році?

Напередодні світова консалтингова компанія "Делойт" опублікувала своє 19 видання дослідження "Прогноз розвитку галузей високих технологій, медіа та телекомунікацій".

Дослідження покликане допомагати бізнесу ухвалювати стратегічні управлінські рішення.

ЕП відбірала з дослідження кілька вартих уваги продуктів: автономний штучний інтелект у смартфоні, доступний супутниковий інтернет, розквіт аудіокниг та подкастів, велосипедна технологічна революція.

Доступний чип: кожен гаджет отримає автономний штучний інтелект

У 2020 році в широкі маси назавжди входить поняття "нейроний процесор" (edge AI). Це чип, створений для обробки інформації за допомогою ШІ безпосередньо на пристрої, без "хмарного" з'єднання.

Тепер в кожному смартфоні, планшеті, телевізорі, смарт-годиннику, фітнес-трекеру, бездротових навушниках ШІ буде працювати без підключення до інтернету. Тобто мова йде про автономний ШІ.

Звучить доволі страхітливо, проте що насправді будуть робити нейроні чипи? Щоб відповісти на це питання, необхідно з'ясувати, як гаджети працюють зараз.

Розпізнавання обличчя на екрані смартфона під час фотографування, біометричний доступ до гаджета, фільтри зображень, розпізнавання голосу, переклад мови, голосова допомога, віртуальна реальність, нанесення 3D-ефектів, приховування зморшок, неймовірні фото за умов низького освітлення — усе це працює на основі технології машинного навчання.

Ці технології працюють на потужностях звичайного процесора або у "хмарі" за допомогою інтернет-з'єднання. Однак коли їх буде виконувати нейронний процесор з ШІ, вони працюватимуть набагато швидше і витрачатимуть менше енергії, збільшуючи час роботи акумулятора.

Зберігати та обробляти персональну інформацію користувача також краще на пристрої з точки зору конфіденційності та безпеки. Особисту інформацію, яка ніколи не залишає телефон, неможливо перехопити або неправильно використати. Коли в телефоні є чип ШІ, він може робити усі ці речі навіть тоді, коли не підключений до мережі.

"Делойт" прогнозує, що у 2020 році буде продано понад 750 млн процесорів з ШІ, які виконують завдання машинного навчання на пристрої, а не у віддаленому центрі обробки даних.

У грошовому еквіваленті це 2,6 млрд дол. Для порівняння: у 2017 році експерти прогнозували об'єм продажів на рівні 300 млн чипів. До 2024 року продажі перевищать 1,5 млрд чипів з ШІ.

Роботи наступають

Думка про те, що роботи вибиратимуть предмети із складських прилавків, може здатися футуристичною. Проте майбутнє може бути ближчим.

З майже 1 млн роботів, які будуть продані підприємствам у 2020 році, більше половини будуть професійними роботами-обслуговувачами. Вони згенерують власникам понад 16 млрд дол доходу, що на 30% більше, ніж у 2019 році.

 

 

Чим промислові роботи відрізняються від професійних роботів?

Промислові існують з 1970-х. Архетипний промисловий робот — це механічна рука з різним рівнем свободи та гнучкості, що зустрічається на фабриках в усьому світі.

Найбільшими користувачами промислових роботів є виробники автомобілів, електричних та електронних продуктів, металу, пластмаси, хімічних речовин, харчових продуктів та напоїв.

Ринок професійних роботів з'явився в останнє десятиліття. На відміну від промислових, професійні роботи використовують поза виробництвом. Вони зазвичай допомагають людям, а не замінюють їх.

Професійні роботи користуються найбільшою популярністю в роздрібній торгівлі, готельному бізнесі, охороні здоров'я та логістиці. Деякі з них застосовуються у космосі та обороні, сільському господарстві та будівництві.

Окремо стоїть клас роботів для кінцевих споживачів. Вони розроблені для прибирання пилу, стрижки газонів та миття вікон. У 2019 році було продано 17,6 млн таких пристроїв, що на 44% більше, нід у 2018 році.

У 2019 році споживачі також придбали 4,5 млн розважальних роботів-іграшок — на 10% більше, ніж у 2018 році.

У 2019 році 97% роботів придбали кінцеві користувачі, але такі роботи принесли виробникам лише один із семи доларів доходу. Більшість доходів приносять промислові роботи

У "Делойт" вважають, що в майбутньому відмінності між промисловими та сервісними роботами поступово зникатимуть. Бізнесу доведеться оцінювати, у яких випадках використання роботів буде рентабельним. Ціна, потужність та гнучкість роботів буде зумовлена просуванням 5G та чипів з ШІ.

Висока швидкість з низької орбіти

"Делойт" прогнозує, що у 2020 році зусилля компаній щодо забезпечення світу доступом до інтернету принесуть плоди. У 2020 році на низькій орбіті з'явиться понад 700 супутників, які забезпечать глобальний доступ до широкосмугового інтернету.

Хоча такої кількості супутників бракуватиме для підключення всіх споживачів та підприємств, вони зможуть запропонувати часткове обслуговування в кінці 2020 року або на початку 2021 року, імовірно, починаючи з більш високих широт.

60 супутників системи широкосмугового інтернет-доступу Starlink

Для порівняння: з початку космічної ери було запущено близько 8 700 об'єктів, з яких 2 тис активно експлуатуються.

Для забезпечення інтернет-доступу з будь-якої точки планети компанії Telesat, Kepler, LeoSat, SpaceX, OneWeb, SES (O3b), Space Norway планують запустити на низьку орбіту загалом 16 тис супутників.

Від їх розгортання світ може отримати величезну користь, але вони можуть зробити навколоземний космічний простір набагато більш небезпечним і складним середовищем.

 

 

Супутниковий широкосмуговий зв'язок може забезпечити високошвидкісним зв'язком людей, які перебувають поза межами досяжності стільникових веж або високошвидкісних ліній.

У "Делойт" вважають, що світ отримає соціальні та економічні дивіденди, вигідні підприємцям, лікарням, школам та урядам.

Аби широкосмуговий супутниковий зв'язок став стійкою галуззю, провайдерам і ринку доведеться відповісти на низку питань.

Чи забезпечить супутниковий зв'язок якість послуги на рівні волоконного, кабельного та стільникового зв'язку? Чи зможуть провайдери задовольняти нормативні вимоги? Чи захочуть люди підключитися до послуги? Чи буде її вартість доступною?

Чи буде середній дохід на користувача достатнім для отримання прибутку? Чи стане технологія драйвером для інших послуг? Чи вистачить потужності супутникової мережі для всіх користувачів?

Розквіт аудіокниг та подкастів

У 2020 році, прогнозує "Делойт", світовий ринок аудіокниг зросте на 25% до 3,5 млрд дол. При цьому аудіокниги — не єдиний аудіоформат, що стає популярним.

У компанії прогнозують, що у 2020 році світовий ринок подкастингу (звукова чи відеотрансляція в інтернеті у стилі радіо і телепередач за певною тематикою і з певною періодичністю трансляції) зросте на 30% до 1,1 млрд дол.

Ці цифри можуть не вразити, якщо їх порівнювати з радіо (42 млрд дол) та музикою (51 млрд дол). Однак у світі, де частка ЗМІ та розваг росте лише на 4%, 25-30-відсоткове річне зростання вражає, навіть враховуючи низьку абсолютну базу.

Сигнал чіткий: аудіокниги та подкасти переростають свою нішу, щоб стати окремими ринками.

Доходи медіа-індустрії у 2020 році, прогноз "Делойт"

Зростання ринку аудіокниг та подкастів свідчить, що звук не мертвий. "Аудіо — це голос, який шепоче нам у вухо вечері, в офісі або під час керування автомобілем", — кажуть в "Делойті".

Компанія провела дослідження серед аудиторії, яка слухає аудіокниги та подкасти. Виявилося, що це переважно молоді, працевлаштовані та освічені люди.

Аудиторія аудіокниг та подкастів

Велосипедна електрореволюція

Аналітики "Делойт" прогнозують, що кожен рік до 2022 року кількість поїздок на велосипеді в світі буде збільшуватися на 10 млрд. Кількість постійних користувачів велосипедів зросте удвічі в багатьох містах світу.

"Кількість людей, які їздять на роботу на велосипеді, протягом трьох років зросте на 1%. На перший погляд, прогрес незначний, але, враховуючи низьку базу, різниця буде помітною", — кажуть представники "Делойт".

Десятки мільярдів додаткових велосипедних поїздок на рік означають меншу кількість поїздок на автомобілі та меншу кількість шкідливих викидів, додають дослідники.

Потреба в більш ефективному транспорті особливо гостро стоїть в мегаполісах. Щотижня близько 3 млн людей переїжджають в міста. До 2050 року в містах житиме на 2,5 млрд більше людей, ніж зараз.

Це може перевантажити транспортні мережі, тоді як велосипеди здатні забезпечити частину коротких поїздок. Так, три з п'яти поїздок на приватних авто у США в 2017 році були коротшими за 10 км, а трохи менше половини — коротшими за 5 км.

Завдяки вдосконаленню технології літій-іонних батарей, зниженню цін на них та збільшенню виробничих потужностей ринок електровелосипедів зростає. Очікується, що протягом 2020-2023 років їх буде продано понад 130 млн.

У "Делойті" прогнозують, що у 2023 році в світі буде продано 40 млн електричних велосипедів на 20 млрд дол. Для порівняння: у 2025 році буде продано лише 12 млн електромобілів. У 2018 році в світі було 5,1 млн електромобілів.

Наші інтереси: 

Стежити за технологічними новинками, розуміти тенденції майбутнього.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Виглядає доволі реалістично. Корисна стаття.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Виглядає доволі реалістично. Корисна стаття.

Все, що робиться з власної волі, – добро!