Зображення користувача Андрій Гончаренко.
Андрій Гончаренко
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

Електронний конструктор "Сенсор рівня води"

Для автоматизації контролю рівня води і автоматичного поповнення води в своєму літньому душі прикупив на BANGGOOD електронний конструктор Sensor Water Level Detection . Там є вже зібрані плати, або набір деталей з платою для самостійного збирання. Обрав набір для самостійного збирання - дешевше і задоволення більше.

Електронний конструктор "Сенсор рівня води"

Передмова

Для автоматизації контролю рівня води і автоматичного поповнення води в своєму літньому душі прикупив на BANGGOOD електронний конструктор Sensor Water Level Detection. Там є вже зібрані плати, або набір деталей з платою для самостійного збирання. Обрав набір для самостійного збирання - дешевше і задоволення більше.

Призначення

Сенсор рівня води (Sensor Water Level Detection) необхідний для контролю рівня води в ємності. І автоматичної подачі рідини, коли ємність спорожніє. Та автоматичного припинення подачі рідини, коли ємність наповниться. 

Комплектація

Набір прийшов в простому пластиковому пакетику. Містив всі необхідні деталі, дві плати і дроти з роз'ємами, що з'єднують плату електроніки з платою сенсора. Роз'єм з дротами для живлення плати. Схеми електричної принципової і опису роботи сенсора в наборі не було.

Вміст набору

Складання

Хоч схема сенсора була відсутня, при складанні пристрою труднощів не виникло. Друкована плата була якісною і розташування деталей та їхні номінали були чітко роздруковані на самій платі.

Паяти акуратно. Спочатку впаяв всі пасивні елементи: резистори і конденсатори. Потім: діоди, світлодіоди, транзистори, мікросхему. На останок: реле, роз'єми, кнопку. Транзистори і мікросхему не перегрівати. Панельку для мікросхеми не застосовував, так надійніше.

Готовий пристрій

Випробування і принцип роботи

Для перевірки роботи та дослідження алгоритму роботи пристрою зібрав макет з самого пристрою і склянки води. Живиться сенсор напругою 5 вольт.

Працює пристрій так:

Як немає води - світиться два червоних світлодіоди. Один червоний світлодіод означає що рівень води на мінімумі, інший що реле увімкнулось і своїми контактами подало живлення на електроклапан чи електронасос. 

Як вода стала надходити до ємності і собою замкнула нижні контакти датчика - світиться жовтий світлодіод - з реле нічого не відбувається.

Як вода досягла верхніх контактів датчика - світиться зелений світлодіод і реле відмикається. Контакти розривають подачу живлення на електроклапан чи електронасос і подача води до ємності припиняється.

Як падає рівень води в ємності і верхні контакти датчика оголюються, то світиться жовтий світлодіод - з реле нічого не відбувається.

Як оголюються нижні контакти датчика, то світиться червоний світлодіод і реле увімкнеться. Розпочнеться подача води.

Як кнопка на платі в натиснутому стані, то поведінка реле зовсім протилежна: при повній ємності реле вмикається, при пустій ємності реле вимикається.

Схема підключення

Схема підключення

З малюнку має бути зрозумілою схема підключення. Додаткових пояснень не потребує.

Переваги та недоліки

Почнемо з переваг: Низька ціна, від 4 до 7 умовних одиниць (залежить від продавця). Якісна друкована плата. Простота конструкції (доступно для початківців). Містить все для виготовлення готового пристрою.

Недоліки: Мала ступінь рівнів води (бак пустий, в баку є вода, бак повний). Закороткий датчик води, для своїх потреб необхідно робити самотужки, розміром, який підійде для мого душу. Чотири дроти, що з'єднують датчик рівня з платою електроніки.

Відео-огляд сенсора рівня води

 

 

 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи