Зображення користувача Петро Олар.
Петро Олар
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Чюрльоніс повернувся в литовську школу

Радості не було меж в учнів литовської школи Яворі. До них з України повернувся Чюрльоніс. Ці твори провіз Україною і доставив до Литви Петро Олар, режисер та журналіст, що є власником авторизованих копій картин цього великого Майстра, що жив і творив більше 100 років тому. Вічно живий геній литовського народу, відомий в світі композитор і живописець дорогий серцю кожного литовця. І ось незвична зустріч з творчістю генія.

Виставка копій його робіт, що зробила по Україні подорож більше 7 тисяч кілометрів, прибула в литовське місто Таураге. В Україні вона побувала у Львові, Києві, Чернівцях, Одесі, Карпатах.  В таурагській школі старшокласники разом з вчителькою англійської мови Ромуте  Норвелене  і вчителем малювання Гитаною Будгінене  зробили з відкриття виставки ціле свято.

Діти, використовуючи медіа, розказали про життя і творчість Костянтинаса Чюрльоніса, особливості його картин і музики. Головне - в залі майже не було пасивних глядачів, всі діти стали учасниками цього дійства. Сама атмосфера пізнавального уроку кликала до творчості. Важливим було і те, що вчителі нових технологій, творчості і праці – Вітас Галбогіс та Данголе Йозатене - підготували невелику виставку ручних робіт школярів на тему творчості Чюрльоніса, а також творення нових робіт від вражень цієї зустрічі і незвичного уроку.

Найбільш захоплюючим був фінал уроку, підготовленого учнями. Директор школи Альгімантас  Каменскіс відзначив творче бачення учнів школи: Кароліна  Алемовайте, Армінас Лембутес, Габріеле Дамбраускайте та інші зуміли в атмосфері творів К. Чюрльоніса створити свої композиції на теми майстра пензля і  музики.

Урок, який можна назвати “Всесвіт творчості”, не знає кордонів, єднає народи, творить чудо, яке діє, як камертон, та їде від генія Чюрльоніса, який повернувся з України в Литву. Повернувся з одного дому, де йому раді в інший, де народився і де його завжди чекають і шанують...

Анна Олар (Литва)

 

 

Наші інтереси: 

Працюємо...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи