Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Без шансів на промах», або Чому без тепловізора іноді не обійтись

Вам не подобається годинами вистежувати «ціль» і працювати наосліп? Полювання чи патрулювання/охорона території часто припадає на темну пору доби? Тоді без спеціального обладнання, що багатократно посилить око, вам не обійтись. У цій статті ми розкажемо про особливості приладів для нічного спостереження і дамо деякі поради з вибору оптимального варіанту

ПНБ чи тепловізор: що краще

Ще кілька десятків років тому класичний прилад нічного бачення (ПНБ) вважався верхом технічних можливостей. Принцип роботи ПНБ відомий: прилад підсилює відбите від об’єкта природне світло. І у цьому криється вада — потрібне хоч якесь джерело природного освітлення, тобто в умовах абсолютної темряви, чи густого туману, чи наприклад, високої задимленості навіть із найкращим ПНБ ви можете залишитись сліпим, як кріт у норі. 

Досвідчені слідопити рекомендують не поспішати купувати прилади нічного бачення, навіть якщо ціна багатообіцяюча — ПНБ добре впорається хіба що із завданнями стрільби по вже намічених цілях, або коли необхідно просто поверхнево оглянути територію.

Зовсім інша справа тепловізори та тепловізійні приціли, які працюють за кардинально іншим принципом, а тому практично не залишають шансів на промах при прицільній стрільбі. 

Ключова перевага систем такого типу — це дальність бачення та точність отриманого зображення.

Наприклад, тепловізори hikmicro дають можливість розгледіти живу мішень у повній темряві на відстані до 1 800 метрів! Причому ні висока трава, ні чагарники не стануть перешкодою.

Тепловізор і тепловізорний приціл: деталі та особливості

Як працює тепловізор: він точно відстежує теплове поле (інфрачервоні промені), що випромінюються усіма живими істотами (або теплими предметами) і виділяє ці об’єкти на моніторі певним кольоровим спектром. На екрані ви побачите «теплі та гарячі» місця кожної теплокровної істоти чи нагрітого предмета. 

Тобто, навіть якщо звір був поранений, то знайти його за слідами крові не складе проблем. Тепловізор не помиляється і працює безвідмовно і у темряві, і в тумані, і в будь-яку іншу несприятливу для ПНБ погоду.

Як правило, мисливські магазини пропонують кілька різновидів тепловізійних приладів:

  • моноклі;
  • біноклі;
  • тепловізійні приціли.

Перші два відрізняються хіба що дещо меншою ціною, і не поступаються технічними характеристиками. Тепловізійні ж приціли тому і коштують дорожче, що мають розширений функціонал — вони легко кріпляться на зброю, після чого полювання стає результативним на 100%.

Хто вже спробував вийти хоч раз на полювання з тепловізором, оцінив якісну різницю «нічного бачення» з цим приладом. Наприклад, тепловізор Pulsar Axion 2 XQ35 LRF (https://grand-pulsar.com.ua/teplovizor-pulsar-axion-2-xq35-lrf) — це ультрасучасний компактний прилад, оснащений лазерним дальноміром та чутливим сенсором. Невеличкий та легкий пристрій «бачить все тепле» на відстані до 1,3 км! Акумулятор тепловізора дозволяє вести спостереження протягом 10 годин, а корпус приладу стійкий до фізичних пошкоджень та вологи.

Всі плюси тепловізора: як вибрати для себе

Тепловізор стане у пригоді і єгерям при патрулюванні угідь, і мисливцям, і охоронцям, і навіть природоохоронцям, що спостерігать за рідкісними тваринами.

Основні плюси тепловізора в тому, що він дає можливість: 

  • розгледіти теплокровну мішень (чи теплий предмет) при будь-яких погодних умовах і в повній темноті;
  • відстежити поранену тварину за слідами її крові;
  • побачити тварину навіть в укритті високої трави чи чагарників;
  • зробити фото та відео «об’єкту спостереження».

 На що звертати увагу при виборі:

  1. Дальність дії приладу, тобто відстань на якій він здатний виявити об’єкт.
  2. Дальність розпізнавання, тобто дистанцію, на якій ви точно будете розрізняти живу дичину від теплих об’єктів.
  3. Розширення матриці — це важливо для чіткості зображення — чим більше, тим краще.
  4. Частота кадрів — для відстеження об’єктів, що швидко рухаються (оптимальна частота 30 – 50 Гц і більше).
  5. Фокусна відстань — із її зростанням зменшується кут зору об’єктиву.
  6. Розміри та вага приладу.

Нові розробки і нові прилади дають нам нові можливості, то чому б не скористатись. Сумніваєтесь? Проконсультуйтесь із фахівцем і вдалого вам полювання!

Наші інтереси: 

Корисні речі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи