Зображення користувача Миро Продум.
Миро Продум
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

2015 рік – це рік стартапів. У кого не тикнеш – у кожного хай маленька, але своя справа

Молоді та амбітні вважають кризу найвдалішим часом для запуску нових проектів. Про культуру підприємництва розповіла Алла Кошляк – автор і ведуча програми «Власники» на радіо «Аристократи», випусковий редактор і ведуча «Громадське Культура».

160111-alla_koshlyak.jpg

Алла Кошляк
Алла Кошляк

У моєму оточенні багато людей почали свою справу. Я дуже вірю в цих людей і намагаюся в міру своєї сили підтримувати. Вибачте за пафос, але, на моє переконання, саме вони є тими цеглинками, з яких складається міцний фундамент для майбутнього процвітання нашої країни. Я взагалі невиправна оптимістка і вірю в людей. А в тих, які ризикують почати свою справу, і поготів!

Думаю, що бум стартапів – це плюс. Хтось наб'є ґулі, набереться досвіду, а там, дивись, і виросте у великий системний бізнес. Хтось усвідомить, що це не його, і вибере інший шлях. Хтось просто здійснить те, про що давно мріяв.

Як думаєш, що вплинуло на сплеск українських стартапів – Майдан? Чи це «висіло в повітрі»?

Думаю, багато факторів. Майдан – дав потужний поштовх для того, щоб люди в себе повірили. І навчилися іншим довіряти. Деякі навіть, впевнена, і познайомилися на Майдані. Плюс виріс попит на все українське: люди стали прицільно шукати товари та послуги вітчизняного виробництва, підтримувати нацвиробника по-справжньому. Зараз не потрібно нікого переконувати «купуй українське», головне – гарна якість і адекватна ціна.

Які яскраві культурні українські стартапи ти можеш пригадати? Що тебе особисто вразило, зачепило?

По-перше, освітні ініціативи: онлайн-курси «Prometheus» – це потужно і дуже-дуже корисно! Хлопці з «Public Science» – популяризатори науки, «Creative Management Camp» – перша масштабна спроба виростити спеців для креативної економіки. Поки дуже подобається, як Макс Яковер з колегами намагаються перетворити ВДНГ. Весь проект «Арт-платформа» показує, як можна з розумом витратити великі гроші на створення успішного проекту, красивого і, думаю, прибуткового.

Не можу не сказати і про улюблене радіо «Аристократи». У нас запустилися нові проекти і продовжуються ті, що вже полюбилися: про образотворче мистецтво, про академічну музику, ми підтримуємо й анонсуємо в ефірі різні прогресивні починання. І при цьому не залежимо від дядь із товстими гаманцями, і цим відрізняємося від класичних ЗМІ. І, звичайно ж, хочу згадати команду «Громадське Культура». Я з хлопцями, правда, не з самого старту проекту, але тепер усі сили вкладаю в нього. Вірю в місію культури зводити між людьми мости взаєморозуміння.

Що українці, на твою думку, повинні залишити в 2015 році, а що взяти з собою в 2016 рік?

У 2016-й взяти віру в себе і людей, ту чуйність, на яку ми, виявилося, здатні. Сміливість ідей і творчість. Музику українську хорошу. Почуття гумору. А залишити в 2015-му – війну, суперечки про те, хто більший патріот, де «зрада», а де «перемога».

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
стартап
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта (+аудіо)

Фантастика зачіпає теми, яких не наважуються торкатись вчені та політики. Френк Герберт написав роман про безкомпромісну війну людей та людиноподібних тварин – і показав, як люди можуть перемогти.

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дякую,Миро.Стаття корисна для тих .особливо для тих ,які зустрілися з труднощами при організації бізнесу.

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дякую,Миро.Стаття корисна для тих .особливо для тих ,які зустрілися з труднощами при організації бізнесу.

Зображення користувача Лідія Буцька.
0
Ще не підтримано

ПРавдиво підмічено - я також маю такі спостереження і дуже багато знайомих, що стартують новими справами саме зараз

Хай Україна над світом зійде!