Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

У Верховній Раді хочуть запровадити мовні квоти для української музики на радіо

 Визначити квоти для україномовних пісень серед виробленої в Україні музики на радіо пропонують народні депутати парламентської коаліції. Відповідний законопроект передали до Верховної Ради. Низка українських артистів та віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко висловлюються на підтримку ініціативи.

Водночас, деякі інші музиканти та представники медіахолдингів називають згаданий законопроект черговою хвилею популізму, яка пригнічує конкуренцію і робить всі радіостанції однаковими.

Як збільшити кількість україномовних пісень на радіо, обговорювали на нараді, яку скликав віце-прем’єр із гуманітарних питань, міністр культури В’ячеслав Кириленко. Він запропонував обговорити, зокрема, зміни до закону про телебачення і радіомовлення. У відповідному законопроекті пропонується запровадити «квоту у квоті»: серед 50% необхідного за чинним законом українського музичного контенту у радіоефірі три чверті хочуть зробити обов’язково україномовними. Кириленко вважає це необхідним кроком України у ситуації збройного конфлікту.

«Ми вдалися до захисту свого ринку, ухвалили рішення про санкції щодо економічних суб’єктів Росії – на рівні уряду, і на рівні Ради національної безпеки і оборони. Але на рівні гуманітарного простору у багатьох питаннях ми лишаємось беззахисними. Я цілком свідомий того, що не можна іти лише шляхом заборон. Але ми повинні на постійній основі забезпечити присутність україномовного контенту (на радіо – ред.) саме тому, що це – питання національної безпеки і захисту нашого українського гуманітарного простору», – заявив міністр.

До обговорення долучилися представники декількох українських радіостанцій, музиканти, чиновники і громадські активісти. Згоди, однак, досягнуто не було: із самого початку наради представнику «Тавр-медіа» не дали провести презентацію, оскільки вона була російською мовою, що не сподобалось активістам у залі. Пізніше, однак, майже всі присутні змогли висловити свої позиції, щоправда, врешті перейшовши на теми патріотизму, «мовного питання» і браку державної підтримки мистецтва загалом.

Мова залишається маркером ідентичності – Мухарський

Цей законопроект – про квоти – є одним із законів, які оберігають українську державність, зауважив у коментарі Радіо Свобода фронтмен гурту «Гайдамаки» Олександр Ярмола. За його словами, квотування закріплено у законодавстві багатьох країн із тією самою метою.

«Чому ці закони ухвалені в інших європейських країнах? Тому що вони мали відповідну проблему із американською англомовною продукцією, яка б їх давно уже залила, якщо б у них не діяли ці закони, – розповідає музикант. – Ці закони зберігають культуру, зберігають мовну ідентичність. Франція ухвалила закони про квоти ще у 50-і роки, і вони не змінились і залишаються до сьогодні».

Українська мова залишається єдиним маркером української ідентичності, і це повинно враховуватись у державній культурній політиці, вважає український артист Антін Мухарський.

«Пісня, вироблена в Україні російською мовою, може звучати, – зазначає він. – Ми не ставимо питання про заборону російської мови в ефірі, мова йде про створення якісного україномовного продукту, і тут необхідні зусилля і підтримка держави».

Мова ні до чого: якщо музика конкурентоздатна, вона стане на радіо – Тарнапольський

У галузі повинна забезпечуватися об’єктивна конкуренція, переконаний Ігор Тарнапольський, продюсер Джамали, та проектів The Maneken і ONUKA. За його словами, комерційні радіостанції зацікавились такою музикою зовсім нещодавно.

«Джамала – неформатна музика, ONUKA – неформатна музика. Але я б не хотів у це затягувати мовне питання, мені здається, мова тут ні до чого. Якщо ця музика конкурентоздатна, то вона стане на радіо, якщо ні – то ні», – каже Тарнапольський.

Радіостанції в Україні і так існують в умовах квотування, і додаткове втручання держави тільки ускладнить роботу як медійникам, так і українським музикантам, вважає виконавчий директор Радіокомітету і Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М’ясникова.

«Є такий дивний вибір: або ти рухаєшся зі своїм продуктом, просуваєш його, намагаєшся стати частиною світового музичного співтовариства і, як, наприклад, гурт Hardkiss, співаєш англійською мовою, і тоді тебе не включають у квоту цієї так званої української музики, або ти хочеш звучати у національному радіоефірі».

Проти квотування вже висловились Руслана та фронтмен «Океану Ельзи» Святослав Вакарчук.

Законопроект про внесення змін до закону щодо телебачення та радіомовлення переданий на розгляд до Верховної Ради, наразі голосування по ньому ще не було.

Тим часом, на сайті президента зареєстровано також петицію про заборону імпорту та трансляції в теле- та радіоефірах медіапродукції з Росії. На підтримку такої заборони висловились лідери гуртів «Воплі Відоплясова» Олег Скрипка, «Кому вниз» Андрій Середа, Сергій Фоменко з гурту «Мандри» та Іван Леньо із «Kozak system».

 

Наші інтереси: 

Під час війни мови агресора взагалі не повинно бути в національному медіапросторі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Під час війни з Росією в українському медіапросторі взагалі не повинно бути російської мови. Російська мова в українському медіапросторі - це однозначно акт мовної агресії.

Російськомовний продукт має вироблятися тільки на експорт, передусім в Росію.

Як цього досягнути?
1. Вся україномовна продукція звільняється від податків.
2. Вся російськомовна продукція на експорт (за межами українського медіапростору) звільняється від податків.
3. Вся російськомовна продукція в Україні обкладається акцизним збором, який використовується цільовим чином для фінансування україномовної продукції.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Я не маю нічого проти музики Чайковського і Глінки... Я не маю нічого проти творів Достоєвського, Буніна і Булгакова...
Але сучасна російська пісня - це пісня країни-агресора, країни-вбивці!
І її виконання в українському інформаційному просторі треба квотувати!
В той же час свідоме і патріотичне українство повинно бойкотувати російську попсу і російських виконавців!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Обережніше з Достоєвським. Перед вживанням раджу ознайомитись з критикою від Донцова. А стосовно Булгакова, то про якого саме йде мова? Бо мені відомо дві людини з таким прізвищем.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Я поважаю Донцова, але Донцов і Достоєвський в різних літературних категоріях. :-)
ВІдносно Булгакова... Звичайно, Михайло Булгаков, автор-апологет "білої гвардії"...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Не поважаю Михайла Булгакова хоча б за його "Білу гвардію". А в нього є й ще гірші твори. Зрештою, до ін’єкційних наркоманів у мене в принципі негативне упередження.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

"Біла гвардія", "Собаче серце" і "Фатальні яйця" - чудові твори, які не тільки описують і характеризують той час... але і футурологічні, оскільки показали (вже тоді) у що виродиться більшовизм/комунізм.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Робімо це хоча б на YouTube - ставимо лайки для наших пісень, створюємо свої переліки улюблених пісень.

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Для мене є приємною новина, що три четверті- це українські пісні. Чудово! І це не заборона для окупації, а захист свого простору! Бо наші діти поїхали до Києва і там всі перейшли на російську мову. Таке життя нашої " голови" в Києві.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

На російську перейти дуже легко. Натомість розмовляти українською в Києві - це кувати своє оточення, а не допасовуватися до нього. Особисто з 15 років з друзями розмовляю лише Українською. Спочатку (перший рік) було дивно і здавалося, що я приїхав з іншої країни. Але повірте, люди слухали мене, дивувалися, питалися, ображали, але врешті ламалися. Згодом, в 20 років всюди без винятку почав розмовляти українською. Трьох друзів перевів на українську - разом слухаємо укр музику, відвідуємо концерти, читаємо книгу, дивимося фільми і так далі. Євромайдан й війна трохи підкорегували ситуацію - з'явилися голоси, що "не важливо, якою мовою розмовляти, головне, що людина патріот".

Але, не зважаючи ні на що, ВАРТО КУВАТИ, ТЕСАТИ, БУДУВАТИ своє оточення, а не впасовуватися в нього.

Живу в Запоріжжі.

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Катерина М’ясникова.

Цитата:
«Є такий дивний вибір: або ти рухаєшся зі своїм продуктом, просуваєш його, намагаєшся стати частиною світового музичного співтовариства і, як, наприклад, гурт Hardkiss, співаєш англійською мовою, і тоді тебе не включають у квоту цієї так званої української музики, або ти хочеш звучати у національному радіоефірі».

Та невже не вийдеш з хати, Катерино? Щоби догодити кому, десь і там? Та догодіть собі і своєму народу, хай всі засміються навколо вас, співаки! Сльозами радості очистіть душу !! Випендрики і кислота!
Монголи, що ви тут робите,
Дотравлюєте все з душі?
Попіл залишили на рідній землі,
Хоч дехто і вдома плаче вночі,
Зачувши спів лагідний від душі.
Плачуть, бо чують згадку про край,
А ви, закручені, думаєте як украй
Конче вам арени, десь не тут,
А слово лине всюди як пересуд.
Докупки думки тягнуться, передусім
Щоби втішити і усміхнутись всім,
Зумійте заспівати, а не догоджати
Розуму логічному, хоч він не Бог
Відкрийте людям серце без засторог.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Під час війни з Росією в українському медіапросторі взагалі не повинно бути російської мови. Російська мова в українському медіапросторі - це однозначно акт мовної агресії.

Російськомовний продукт має вироблятися тільки на експорт, передусім в Росію.

Як цього досягнути?
1. Вся україномовна продукція звільняється від податків.
2. Вся російськомовна продукція на експорт (за межами українського медіапростору) звільняється від податків.
3. Вся російськомовна продукція в Україні обкладається акцизним збором, який використовується цільовим чином для фінансування україномовної продукції.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цілком згідний з Миро Продум !

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Бард Рой.
0
Ще не підтримано

Україно, - та кримськотатарськомовну продукцію - без обмежень. Так само - як і мовами поневолених Московією народів (включно з білоруською). А квоти, навпаки, накинути на увесь інший чужомовний (анл. фр. нім., есп. тощо) продукт - нехай, відсотків 40. А з цих 40-ка, 4,1% - для парашомовних пєсен.

Хай буде!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Обмеження - за художніми критеріями - повинні бути. Інакше наш інформаційний простір засмітиться низькопробною україномовною попсою!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

Тільки україномовна "попса" здатна подолати "попсу" російськомовну.

Українська мова остаточно переможе, коли українською мовою розмовлятимуть злочинці, повії, військові, а не тільки нудні до блювоти "шукачі" "духовності" на кшталт такого собі яворівського, який до того ж є карбованим злодієм.

При цьому здочинці та повії разом із військовими мають розмовляти відповідним українським сленгом, а не тою мовою, яку ми називаємо "суржиком".

Без цього українська мова залишається такою собі латиною, якую розмовляють "на публіку" політики, та, не до ночі згадані, "шукачі" "духовності".

То ж хай живе українська "Попса" та український "Блатняк".

Зображення користувача Бард Рой.
0
Ще не підтримано

То ж хай живе українська "Попса" та український "Блатняк".

Наче в око зацідив Віктор московітським попсюкам та блатнякам зі спільною сутністю - пєдріли. Єдина різниця між ними: перші - пєдріли відверті, другі - латентні.

Хай буде!

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Вiктор Нокiд

Цитата:
Тільки україномовна "попса" здатна подолати "попсу" російськомовну.

Все неправда, бо так думає твоя логіка. Мені дуже шкода, Нокіде, що ти ніби з дуба звалився.
Ми живемо в такий час, що нам допомагають з космосу в духовності. І сьогодні спів - це єдиний масовий вихід з бруду для еволюції людини. З поданої репліки я зрозуміла, що Нокід вібрує низько, закрита сердечна чакра. Це значить, що він не прослухав жодного ченнелінга, не поцікавився життям спільноти Віссаріона в Сибірі. Послухай, що там співають і ЯК.
Я здивовована такими людьми в даний час, Вікторе, ти не розширив свою свідомість.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

Мене завжди дратували "шукачі духовності", а з певного моменту (після втрати Криму та частини Луганської та Донецької областей) я їх ненавиджу за порожню у своїй суті балаканину. Добре, що найзавзятіші із них на "НО" створили для себе резервацію - так званий "Світоч".

Стосовно "спільнот" різних "віссаріонів" ....

Триває жорстока війна не на життя, а на смерть. Нам оголошено війну на знищення. Разом, поруч Росія й Україна не житимуть. Хтось у найближчі роки має припинити існування.

Так зване ФМ-радiо в автівках слухають усі. Нажаль слухають російськомовний "блатняк" та "попсу".

Поясню для особливо зарозумілих "шукачів духовності":
ФМ-станції - комерційні проекти, живуть за рахунок реклами. Тому транслюють, те, що люди слухають. Альтенатива російському "блатняку" та "попсі" - тільки українські, україномовні "блатняк" та "попса". Ніколи ваші теревені стосовно "духовності" Фм-станції не пересилатимуть. Не тому, що їхні власники "бездуховні", а тому що ці теревені ніхто не слухатиме, відповідно не буде рекламних грошей.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Разом, поруч Росія й Україна не житимуть. Хтось у найближчі роки має припинити існування.

Теза абсолютно нереальна!
Велетенська військова потуга Вермахту з багатьма союзниками не змогли перемогти Росію. І в цьому, до речі, вина і українців, які не включилися в боротьбу з більшовицькою Росією на першому етапі війни (1941-1942 рр.), створенням Добровольчого Корпусу чи Добровольчих дивізій з направленням їх на Східний фронт; не використали можливості для створення поліцейських підрозділів і "зачистки" звільненої території від підривних комуністичних елементів...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Хай хоч одна маленька фраза з поміж всього пізнається...

Хай буде попса
Якщо вам хочеться,
Лише співай ти сам,
Звук не морочиться.
Співай про капусту,
Розслабся на мить,
Хай вона навмисно
З огірком кружить.
Не соліть їх в бочці,
Не товчіть до дна,
Не мішайте в гречці,
Бо мова не одна.
Запаліть кадило,
Що несе димок,
Поставте вогнило
Під влучний шумок.
Все буде сказано,
Щоб пізнав себе,
Так буде здійснено,
Що хватить з тебе.
Не бери на ум
Капусту й огірок,
Що сказано на глум,
Досягне зірок.
Хочете попси?
Хай буде вона,
Адже ти несеш,
Промінець огня.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

"Хочете попси?
Хай буде вона,
Адже ти несеш,
Промінець огня.
" - Авжеж...

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цитата:
...злочинці, повії, військові, а не тільки нудні до блювоти "шукачі" "духовності"...

Цікавий "колектив" створив пан Віктор, поставивши в один стрій злочинців, повій... і військових! Політиків, олігархів і казнокрадів він чомусь обминув.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

Причина проста: статистика.

"Політиків", "оліхархів" та "казнокрадів" (остання категорія фактично цілком міститься у перших двох) за великим рахунком в Україні кілька тисяч. Тих, хто розкрадає левову частку - кілька сотень.

Коли названі мною вище категорії розмовлятимуть українською, або відповідним українським сленгом, то названі вами категорії українською заговорять автоматично.

P.S. Пам'ятаєте анекдот про "автоматично"? Це якраз приклад того як впроваджувати українську мову.

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Укр блатняк вже є - Гриць Драпак - Мурляточко :)

https://www.youtube.com/watch?v=pNO1Htxmvzs

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Цiй iмпрезi 5 рокiв. А новiшого нiчого не видно?

Хай Буде!

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Це все, що я знаю з блатняка. Колись почув по uhradio.fm

Особисто слухаю іншу музику - Pop, Rock, Electronic, Ethno-folk, Black Metal... І все українською мовою :)

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Хоча блатняк як музичний стиль й субкультура можуть канути в лету й відійти в історію як негативний наслідок Гулагів та репресивної системи СРСР. "Рускій реп" та російські попсові завивання зараз активно змінюють собою блатняк в "музичних смаках" молоді України. Тому, може наша попса (DZIDZIO), якийсь низькопробний реп (дивимося Двісті boys - Ми бики), якась естрада та подібні речі просто замінять собою блатняк, як огидний вислід СРСР.

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Українську не варто було б називати "такою собі латиною", тільки тому, що українською справді розмовляють багато людей, про що свідчать ці словники укр сленґу:

https://toloka.to/t53379
http://shron.chtyvo.org.ua/Pyrkalo_Svitlana/Pershyi_slovnyk_ukrainskoho_molodizhnoho_slenhu.pdf

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Простір треба заповнити співом, українськими гарними піснями. Це як молитва для радості життя. Я Є тут. Невже це так важко зрозуміти логічно?
Треба співати так, щоби слухали і плаками і не могли наслухатися. Щоби слова ніжили і казали правду, щоби душа згадала себе. А душа виведе нас у безсмертя, вона єдина знає дорогу, а розум ні. Отже душа запустить процес відновлення в організмі, якісь космогени.
А чим ви хочете її потішити, попсою? І підете до другому колу реінкарнацій, на слідуючі 26 тис. років. Надану милість з космосу навіть не усвідомлюєте, що сьогодні поданий ліфт, який повезе, тільки відкрийте своє серце і протягніть руку. Я зачудована, як про це ніхто не думає? Щось тут творимо, а для чого? Через кілька років змиється і появиться інша реальність, а ви навіть не готові усвідомити це.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

Молодець. Це позиція, розумної, чесної людини, яка себе поважає. Із його вимови (фонетика) чути, що українська його рідна мова. Але нажаль стилістика як у більшості україномовних - багато мавпування російських стилістичних форм, які чужі українській мові.
Добре було б щоб і під час гри він "направляв" гру захисників українськими матюками, а не російськими. Це важко, бо українських матюків мало й вони вельми специфічні.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Пане Вікторе, у Вас якась дивна прихильність... до генетично-мовного сміття... Злодії, повії - повинні говорити українською. Тренер повинен матюкатися ... українською.
Почнемо з того, що злодії повинні сидіти в тюрмі! І якою мовою вони там будуть говорити: російською, українською чи "ботать по фєнє" не має різниці, якщо вони будуть мислити кримінально!
По-друге, я не думаю, що повія, яка стане розмовляти українською буде кращою, ніж повія, яка розмовляє російською. Сексуальні якості повій не залежать від мови. Проституція повинна бути зведена до мінімуму!

"Проституція є ганьбою людства, але усунути її не можна шляхом моральних проповідей, благочестивих побажань і т.д. Послабити це зло, а потім остаточно побороти його можна тільки тоді, якщо для цього буде цілий ряд передумов. Найпершим з них є можливість ранніх шлюбів. Головне, що нам потрібно, це щоб молодими одружувалися чоловіки..." (А.Г.)

"Потрібно звільнити все наше суспільне життя від затхлого задухи сучасної еротики, потрібно очистити атмосферу від всіх протиприродних і безчесних вад. Керівною ідеєю у всій цій роботі повинна бути систематична турбота про збереження фізичного і морального здоров'я нашого народу. Право індивідуальної свободи має відступити на задній план перед обов'язком збереження раси". (А.Г.)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Друзі, не судимо ні злодіїв , ні повій. Це фрукти нашого і вашого творіння. Це є всі ми з вами. А політики під іменем чесних писарів- це найбільші повії і злодії. Тому кого судимо?

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)