Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Освячення–Тризуб–Трисуття: досвід українського консенсусу

Розділення думок щодо сенсу герба Володимира Великого дає гарну нагоду практично випробувати принцип консенсусу, записаний у стратегемі 23. 

141119-konsensus-5.jpg

Хай Буде!
Хай Буде!

Після розгадки сенсу герба Володимира Великого виникає запитання, «Що з цим далі робити?»

По-перше, як бути з його графічним зображенням, адже сучасний Тризуб відрізняється від оригінального герба наявністю чотирьох перетинок і «заточеними зубцями».

По-друге, інтерпретація сенсу герба як освячення людини шляхом її взаємодії зі Святим духом і практичного самовдосконалення для багатьох може бути незвичною і взагалі неприйнятною.

По-третє, люди щойно звикли до імені «Тризуб» і «Трисуття», а їм пропонують нове ім’я – «Освячення».

Проблема? Так, але в первинному розумінні цього терміну – як завдання, а не як перешкода. Тобто у нас з’явилася чудова можливість вирішити це завдання і піднести нашу справу на вищий рівень розвитку.

Якщо говорити конкретніше, то розділення думок щодо символіки дає гарну нагоду практично випробувати принцип консенсусу, записаний у Стратегемі 23 дороговказу «25 стратегем НС».

Нагадаю, що йдеться про застосування на сучасному рівні давнього механізму колективного ухвалення рішень. Аж до 19 століття цей звичай проіснував під назвою «копне право» (від слова «купа» – об’єднання).

За нинішнього підходу голосування має три позиції: «за», «проти», «утримався». Його особливістю є відсутність персональної відповідальності (адже рішення колективне) і неминуче виникнення меншості, яка змушена виконувати волю більшості. Тобто автоматично виникає внутрішня опозиція, яка розколює громаду, породжує колективний примус, незадоволення, протидію, саботаж.

Альтернативою є механізм консенсусу, тобто однозгідності. Голосувати «за» мають право тільки ті, які вивчили питання, відтак беруть на себе відповідальність за своє рішення. Кожен, хто голосує «за», повинен вміти раціонально пояснити, чому він підтримує це рішення.

Ті, які не заглиблювались у питання, мають право проголосувати «не заперечую», тобто вони покладаються на думку тих, хто розібрався з питанням і проголосував «за».

«Проти» голосують тільки ті, які можуть раціонально пояснити свою позицію – це ті, які глибоко розібралися у справі й беруть на себе відповідальність за своє волевиявлення.

Що далі? Перемагає більшість? Ні!

Якщо група «за» і група «проти» мають раціональні аргументи, то вони вступають в інтелектуальну дискусію і намагаються дійти згоди. Це реально, адже істина завжди одна, тому розумні й чесні люди спроможні досягти її, навіть якщо вони рухаються до неї з різних сторін. В ідеальному випадку вони доходять згоди, рішення уточнюють, одностайно ухвалюють і всі дружно їх виконують. Внутрішня опозиція і розкол відсутні.

Проте може статися, що протилежні сторони не змогли дійти згоди. Чи можна це використати на користь організації? Так! У цьому випадку меншість не підпорядковується більшості, а створює свій альтернативний проект, який починає змагальність з проектом більшості. Обидва проекти спрямовані на досягнення тієї самої мети.

Змагальність – це річ, яка в багатьох випадках може бути ще кориснішою за одностайність. Наявність проектів, що змагаються, створює внутрішню динаміку, відтак суперечності працюють на спільну справу.

Але для того, щоб альтернативні проекти приносили користь, не порушуючи цілісності і єдності організації, вони мають відповідати двом умовам:

1. Всі внутрішні проекти, зокрема альтернативні, мають відповідати спільній меті та внутрішнім правилам (статуту, конституції) громади, в нашому випадку – дороговказу «25 стратегем НС».

2. Змагальність має бути чесною. Сенс чесної змагальності полягає в тому, що перевага досягається посиленням себе, а не ослабленням іншого. Тому що посилення кожного учасника змагань створює додаткові стимули для інших учасників, отже сприяє інтенсивнішому розвитку всієї системи. Натомість нечесна (неправильна) змагальність послаблює ці стимули і руйнує інші елементи системи. Це як у футболі: перемагати можна за рахунок власної техніки і сили, а не шляхом ламанням ніг конкурентів.

У випадку виконання цих двох умов обидві групи йдуть до спільної мети, але різними шляхами. Вони залишаються колегами і мають статус «своїх», ближніх. 

Проте можливі випадки, коли альтернативна група не виконує однієї з цих двох обов’язкових умов: не визнає спільної мети або не хоче грати за правилами. В цьому випадку вона відлучається від організації і набуває статусу «чужі» з усіма відповідними наслідками.

Якщо у звичній «демократичній» моделі внутрішні конфлікти заганяються всередину і стають причиною відкритого чи прихованого руйнування цілісності, то у «солідарній» моделі конфлікти або раціонально долають, або використовують на прискорення загального розвитку. Вся змагальність відбувається всередині певних рамок, головними з них є місія, мета, критерії досягнення мети, персональна відповідальність керівників і чіткий механізм забезпечення цієї відповідальності.

У діалозі народжується істина

А тепер повернімося до герба Української держави. Попередні аргументи учасників дискусії щодо його імені, форми і змісту були висловлені під час обговорення статей:

Розгадано таємний сенс герба Української держави
Сокіл Род і Сокіл Волі
Сокіл Волі чи Трисуття?
Символ Святого духа: сокіл чи голуб?

Маємо усвідомлювати, що висловлене розмаїття думок відбиває різні аспекти, присутні в гербі. Тобто якщо хтось наполягає на своїй точці зору, значить «в цьому щось є», відтак вона не відкидається, а береться до уваги. Тим більше, що справжня символіка багатоаспектна, тож кожен у ній може побачити «щось своє» – те, що з ним резонує.   

Врахувавши різні точки зору, пропоную консенсусне рішення:

1. Форма. Залишаємо існуючий Тризуб з гострими «зубцями», але без перетинок. Це дозволить бачити в ньому все розмаїття образів: зброю, сокола, лебедя, паросток, слова «ВОЛЯ», «РОД» тощо. Відповідно, розширюємо простір для наповнення герба Української держави продуктивними сенсами, карбами, настановами.

2. Зміст. Застосовуємо усе розмаїття інтерпретацій, корисних для нової держави і процесу націотворення: самовдосконалення, ява–права-нава, чоловік–жінка–дитина, озброєність, шляхетність, триєдиний принцип буття, дух–душа–плоть тощо. Кожен розкриває той аспект, на якому краще знається.

3. Ім’я. Для різних ситуацій застосовуємо різні імена: Освячення, Тризуб, Трисуття, Трійця, Сокіл, Лебідь.

А тепер проведемо опитування щодо цієї пропозиції з трьома варіантами відповідей: «Підтримую», «Не заперечую», «Проти». Правила такі:  

1. Якщо «Підтримую», то треба написати будь-який коментар і бути готовим відповідати на запитання інших гравців.

2. Якщо «Не заперечую», то можна нічого не писати, адже гравець просто погоджується з тими, хто підтримує.

3. Якщо «Проти», то гравець має обґрунтувати своє рішення і бути готовим відповідати на запитання.

Почали!     

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

Перечитала усі коментарі і зрозуміла, що мені особисто чогось не вистачає. А потім ще раз глянула на ГЕРБ без перетинок і нарешті побачила ось це

А потім придивилася і побачила це

Можливо це дуже по жіночому, але мені подобається назва ПЛЕКАННЯ або ПАРОСТОК - РІСТ - ЗРОСТАННЯ

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Підтримую! Моя аргументація викладена у згаданих вище статтях, готовий відповідати на запитання.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Підтримую, бо згоден зі змістом, формою, ім’ям.
(толерантна згадка у статті про загостреність зубців зайва, бо всі тризуби чи інші змісти герба не повинні бути тупими).

VAKULA

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Запропонований підхід ідеальний з технологічної точки зору: щоб отримати новий герб, досить у старому замалювати чотири перетинки.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Майборода.
0
Ще не підтримано

А чому не п'ять перетинок? Який сенс несе перетинка внизу букви О?

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

?А дійсно - який сенс несе ця перетинка? Може, і вона зайва?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Вона формує наскрізну вертикаль, вісь.

Володимир Майборода каже:
А чому не п'ять перетинок? Який сенс несе перетинка внизу букви О?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Зрозуміло. Треба буде і це пояснювати в канонічному описі герба. ))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Спочатку здалося маячнею - яка ще наскрізна вісь? просто так красивіше, але якраз це і є наявністю цієї метафізичної осі. )))

VAKULA

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

Підтримую, бо нарешті з*явилось прийнятне для мене пояснення змісту та форми нашого герба.

Зображення користувача Василь Глод.
0
Ще не підтримано

Підтримую. Аргументи навів у попередньому коментарі.

Радіймо!

Зображення користувача Андрій Гончаренко.
0
Ще не підтримано

Не заперечую. Я технар. В таких речах я слабо розбираюсь, щоб вести дискусію.
Серцем і душею відчуваю що все правильно. Підтримую. Але це слабий аргумент :)

Зірковий корабель серед зірок золотистих надає Землі і Людям стрімке спонукання до руху.

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Проти. Гадаю, що багатоаспектна інтерпретація приведе до того, що у нас буде «лебідь, щук і рака». В кращому випадку ми просто будемо тупцюватися на місці. Тому варто визначитися з правильною інтерпретацією, що дозволить нам ринути вперед. Якщо така інтерпретація незнайдена, то потрібно продовжувати пошуки. А діяти за принципом: «Ти йди, Іване, — Куди?, — Ти йди, а я тобі потім скажу куди», не варто.

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Всі змісти універсального символу трійці не протирічать один одному, а збагачують, розширюють зміст і навіть поєднують різні конфесії.
Тож посилання на басню Крилова не прийнятне.
Вам, Арію, зостається або погодитися з гербом, або утриматися.

VAKULA

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Неправильна інтерпретація (цілком можливо, зумисно неправильна) не дасть можливості підключитися до Егрегора України, тому... див. мій коментар вище.

P.S. Залишаюся проти.

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

1. Скоріше за все, не існує символу, якого не можна було б інтерпретувати зовсім по іншому (тим більше якщо навмисно).
2. Тому і доводиться до людей канонічне тлумачення символу, яке, звісно, повинно бути наглядне і зрозуміле.
3. Долучаються не вороги, а друзі, тому очікувати від них зловмисних тлумачень символу не треба. А друзі повинні мати доброту і розуміння того, що геть ідеальним символом не є навіть крапка, чи коло. Зловмисні тлумачення були і будуть у кожного символа, поки будуть вороги.
4. Якогось одноваріантного ідеального ключика для підключення егрегора не існує, тому кожен символ можна розкритикувати на цьому тлі, і така критика не є пошуком порозуміння.
5. Якщо є неприємні емоції від символу і нема точного пояснення, то це щось особисте, пов'язане з минулим, або не з самим символом, якщо це з'ясувати, то відбудеться духовна розрада.

VAKULA

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

1. Чим більше Ви критикуєте мою позицію, тим більше я утверджуюся в своїй правоті. ;)
2. На рахунок малої кількості українців, що вирішують долю державного символу: для мене була б визначальною думка ОДНОГО академіка, не десяти наркоманів. ;) Можливо, як би я знав особисто Вас і міг би хоч трохи збагнути глибину Ваших знань, то з більшою увагою поставився б до Вашої критики. А так вона більше нагадує тиск. Лишається питання: як довго цей тиск я зможу витримувати. ;)
3. Здається, коло — це знак Сонця. ;) Можна буде до нього повернутися, якщо Тризуб-Триглав-Трисуття-… чи як там його, не пройде. ;)

P.S. Залишаюся проти.
P.P.S. Можливо трохи забагато смайлів. ;)

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

1. Тримаєте позицію? Для чого її тримати? Ви думаєте, що ми змагаємося у перетягуванні канату? Була б вона ґрунтовна, сама б трималася, без смайлів.
2. Вам потрібен авторитет??? Якщо його не маєте (авторитетної людини, щоб Вам підказала як правильно проголосувати), то не маєте права бути проти, лишень утриматися з поясненням, мовляв, Вакула для мене не авторитет і я не можу йому довіритися. Чи не так?
3. Бачте, щоб трактувати Коло знаком Сонця - треба про це домовитися, бо знайдуться герої зі своєю міцною позіцією і трактуватимуть зовсім протилежно. От що я мав на увазі. Якщо Ви цього не зрозуміли, то Вам дійсно потрібен авторитетний підказувач, або треба утримуватися якнайчастіше. ))
4. Наразі про Коло - знак Сонця домовленість маємо, а зараз, нагадую, ми чемно і з порозумінням домовляємося про Тризуб.

VAKULA

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Якщо мені моя позиція подобається, то чому б її не триматися? Аби вгодити більшості?
Тепер я розумію, чому 2+2=4. Це був компромісний варіант між тими, хто вважає, що 2+2=3, і тими, хто вважає, що 2+2=5. ;) При цьому одна сторона переконана, що 4 це 3, а інша, що 5. ;)

P.S. Залишаюся проти

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Тримайтеся тої позиції, що подобається в окремих, більш приємних випадках. )))
А наразі, не маючи за спиною академіка і пояснення Вашої приємної позиції треба не упиратися, а щось вирішити. Де там у Тризуба рак чи щука і чому добре порозуміння треба розуміти як толерантний компроміс.
Хоча, маєте право триматися позиції - але ж хіба Вам не видно себе з погляду інших, котрі бачать, що ви тільки й того, що мужньо упираєтеся? :)))

VAKULA

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

А чому цей випадок неприємний? Хіба ми погано спілкуємося? :0
Те, що кожному з нас не вистачає аргументів, щоб переконати свого опонента, не так вже й погано. І дасть можливість щось десь більше підчитати і пізнати. :) І можливо ми станемо академіками хоча б у даному питанні (хоч і без відповідної посвідки). ;)
Вживання Вами слова "толерантний" швидше віддалить мене від Вашої позиції ніж наблизить. У мене наразі склалося враження, що ми такою багатозначність хочемо нікого не образити, хоча певні інтерпретації можуть бути і неправдою.

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

"Вгодити більшості" - це "не по-мужскі" тоді, коли вона ворожа.

VAKULA

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Знайти однозначну правильну інтерпретацію - справді, бажано, а чи можливо? тут точно згоди не буде довго.
Якщо в запропонованих тлумаченнях нема неприйнятних, то чи є привід з ними не погоджуватися?

VAKULA

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Можливо, Ви не хочете, щоб всеукраїнський герб і його тлумачення було створено мізерною кількістю українців, з невеликою компетенцією і кількістю рецензентів.

VAKULA

Зображення користувача Доктор Смалець.
0
Ще не підтримано

Щодо зображення, не вдаючись до дискусії про інтерпретації. Тепер видно, що перетинки були зайвими. Старе зображення перевантажене "орнаменталізмом" і трохи нагадує елемент огорожі.

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Заради справедливості скажу, що на Україні завжди огорожі плели прикрашені візерунком, як на кошиках.
А старий тризуб нагадує орнаменти зі старих книг, там переплетіння взагалі дуже цікаві і "медитативні", тобто, дизайн в нього слов'янський.
Можна було б придумати варіант тризуба таким, щоб плести його з пласкої стрічки, чи лози, як оберіг. Такий тризуб можна було б і намалювати, як у старовинній книзі і сплести з одної стрічки, намовляючи молитву, для оберігу.

VAKULA

Зображення користувача Володимир Майборода.
0
Ще не підтримано

Ви хотіли молитву для оберега?

Цитата:
...з одної стрічки, намовляючи молитву, для оберігу...


Намовляйте хоч так :)
Неба зорі
(Гурт "Кому вниз")

Сіє небо зорі
Світлом заливає
Сам Господь благословляє
Наш небесний дах.

Віє під тим дахом
Залізним пилом
Отим пилом наче крила
Устеляє шлях.

Приспів:
А на небі зірок
Глянь Небо гуляє.

Я візьму з собою тризуб
То не тризуб – вила

Та й піду ген за обрій
Де гуляє сила.

Де гуляє ота сила
Із якимось бидлом
Що його отая сила
Називає світлом.

Приспів

Я на вила тую силу
Бо то сила підла
То не сила, то є сало
Із-за того бидла.

А вже потім у струмочку
Та й помию вила
То не вила, то є тризуб,
Що рождає силу.

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

От-от! "Вила"! Тому я проти Тризуба. Який сенс в гербі згадувати про "зуби"? Сокіл зрозуміло - це традиція давня і образ давнього розуміння Творця Всесвіту.
Я голосую за ОСВЯЧЕННЯ!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

А Ви вила в руках тримали? Це одне із настільки давніх і корисних знарядь, що не повинно бути поганих асоціацій.
От наприклад, буханка хліба - і та шкідливіша за вили, бо не є сироїдською іжею, (хто забагато хліба їсть - у того соплі часті) а ще, якщо кинути її горобцеві, то можна йго вбити насмерть!
Те саме і зуби - знаряддя усякої чарівної усмішки!
Це я про почуття міри при критиці тризуба. Українці не є нервозним народом, а таким, що і зброю в хаті повиненні мати, не те що від тризуба відсахуватися.

VAKULA

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Не ображайте! :) Звичайно ж (!) вила тримав і орудував ними! Сіно, гній, бур'яни тощо. Навіть щурів ними бив! )))))

Цитата:
А Ви вила в руках тримали?

Гарна усмішка - аж на три зуби )))))))

Цитата:
...зуби - знаряддя усякої чарівної усмішки!

...від такої посмішки точно можна відсахнутися ))))

Цитата:
...не те що від тризуба відсахуватися

П.С. Дякую! Розвеселили Ви мене, пане Вакуло! ))))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Бити вилами щурів - подібно до Перунової роботи, коли він блискавками б’є чортів! Який багатющий символ, цей Тризуб!

VAKULA

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Підтримую

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Цей варіант,як на мене,кращий за попередній..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Підтримую. Мине якийсь час і стійка назва нашого ГЕРБА усталиться. Бажано, щоб це було одне коротке слово, а не, наприклад, ТВОРЕЦЬ ВОЛІ. Для мене найважливішим в цьому голосуванні є число голосуючих. Невже нас буде аж 30?

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

А мені сподобалося на Тризуба казати Творець. Коротко, чітко, космогонічно і таке інше...
А в трактуваннях усяких можна, як згадувала Зоріна Небокрай, множити епітети та різні тлумачення і назви подібно до відичного звичаю.
Щось мене "понесло", а як назва РУХ? Це і сила і енергія і рух вгору(лебідь) і рух вниз (скоропад).

VAKULA

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

РУХ - це гарна назва!

Ще трохи назбираємо пропозицій, а потім проведемо опитування щодо головної (офіційної) назви герба, усі інші назви будуть допоміжними - для розкриття інших аспектів символіки.

До речі, арамейською мовою РУХ означає ДУХ.

Vakula каже:
А мені сподобалося на Тризуба казати Творець. Коротко, чітко, космогонічно і таке інше...
А в трактуваннях усяких можна, як згадувала Зоріна Небокрай, множити епітети та різні тлумачення і назви подібно до відичного звичаю.
Щось мене "понесло", а як назва РУХ? Це і сила і енергія і рух вгору(лебідь) і рух вниз (скоропад).

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Промайнула була думка, що в якійсь казці є Птах Рух, а це виходить, той птах мав значення Птах Дух.
Перегукування з давньою арамейською мовою є плюсом, бо вона існувала на тих землях, де був Хрестос.

VAKULA

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Рух куди?
Зараз РУХ автоматично асоціюватиметься з Народним Рухом України.
Ви готові людям пояснити, що це інше?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Рух - це рух Скоропада і рух Лебедя, один вгору інший вниз, це ж настільки просто, що легко здогадатися. Це рух до святості і рух до бою.
Рух, це Птах Рух, що перекладається з арамейської (якою розмовляв Хрестос), як Дух.
Рух сам по собі, це як спонукання до дії, до "під'йому з дивана", який багатьом замінить гарного копняка.

Народний Рух України, це партія, назва якої складається з трьох слів, а не з одного. легко здогадатися, що це не одне й те саме. Це важливо, що здогадатися легко і тому не треба буде зайве пояснювати більшості людей.
Партія Народний Рух України не є ганьбою країни, а є першим кроком до незалежності настільки гарним, наскільки міг бути в тому стані народу. Це наша минувщина, яку непогано було б поважати. якби не вбили Чорновола, то було б все набагато краще.
Якщо хтось із рухівців буде вважати, що Тризуб-Рух це підхоплене знамено загиблого Чорновола - хай буде.

VAKULA

Зображення користувача Володимир Майборода.
0
Ще не підтримано

Я голосую за назву герба ОСВЯЧЕННЯ. Це ціль триєдиної сутності людини - вдосконалюватися і наближатися до Творця. Герб ОСВЯЧЕННЯ дозволяє чітко це продемонструвати: Сокіл Волі - сприяє, надає силу, передає іскру; Лебідь Долі - показує напрям руху і визначає, демонструє особисту відповідальність Людини творити власну долю. Освячення відбувається на кількох рівнях одночасно: особистісному і державному. Тому я "за" назву герба "Освячення".

П.С. Цікаво було б почути думку геральдистів ;).

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Освячення буде, скоріше всього, головним аспектом, проте водночас за допомогою герба пояснюватимемо принцип триєдності.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Повністю підтримую!

Варіант, коли кожен зможе бачити той зміст, який найкраще резонує з його поглядами і станом свідомості - є єдиним правильним.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Функціонал голосування під статтею для мене не доступний! Я ще не голосував...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Освячення звучить як процес - святість - як результат. Так як у гербу (чи гербі?) поєдналися два рухи - вгору і вниз, можна говорити про результат. А взагалі - треба ці два герби винести на інтернет - обговорення, і подивитися, який краще сприйметься українцями. Згадав одну миттєвість мого життя: якось проходячи повз один із київських парків, побачив, що виїмки бруківки утворили правосторонню сваргу (маю на увазі, пісок білого кольору потрапив між краями каменів бруківки і утворив цей символ). Мені стало цікаво, я підійшов і став по центру цього символу. Відчув цікаве відчуття (вибачайте за тавтологію). Приємне відчуття, але описати його, на жаль, не можу. Тобто, правильний НАШ ГЕРБ повинен працювати на рівні підсвідомості і як кажуть симороністи (чи симоронавти), "мурчати".

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Рухи поєдналися, але не зупинилися. Оскільки рух триває, то йдеться про процес.

сВіт Розумний каже:
Освячення звучить як процес - святість - як результат. Так як у гербу (чи гербі?) поєдналися два рухи - вгору і вниз, можна говорити про результат.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Назва ОСВЯЧЕННЯ підходить по суті. Однак це назва середнього роду: воно. Чи є хоч одна країна з назвою середнього роду? Гарно сказав Вакула: РУХ. Підтримую! Станом на 8=30 21.11.14 р. нас вже проголосувало аж 18. Невже за місяць голосування нас набереться таки 30?

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Так ще більше(!) об'єднавча ідея ЯВна! Бо відсутній поділ за статтю.
Освячення стосується як чоловіка, так і жінки, так і країни, так і .... продовжте самі ;) А ще, скажіть будь ласка, якої статі є Дух (який є "оператором" Душі в Тілі ;) )?
Рух (хоч і чоловічого роду) - це підсистема, а от якої системи(?)... тут ще "бабка на двоє гадала"...
Так що Освячення - це правильно, бо веде/рухає до досконалості!

Анатолій Висота каже:
Назва ОСВЯЧЕННЯ ... середнього роду...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Доктор Смалець.
0
Ще не підтримано

Аватар Арій каже:
Неправильна інтерпретація (цілком можливо, зумисно неправильна) не дасть можливості підключитися до Егрегора України...

Якщо ви жодного разу не були в церкві, ніколи не сповідались, не читали Біблію, і взагалі нічого не знаєте про Галілеянина і Його вчення, то це зовсім не означає, що вам назавжди закрита дорога в Царство Боже.

Так само і з підключенням до відповідного егрегора. Читання Народного Оглядача і голосування за певний символ може допомогти вам зорієнтуватись і вибрати вірний шлях, але якщо у вашому серці вже є Любов, яка розповсюджується на Україну, на вашу сім'ю, на Бога і на все, що Він створив... то вам не треба особливо метушитися, бо ви вже до нього підключені :-))

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

В принципі, згоден з Вами. Але якщо років 10 тому я ходив до церкви і поїдав (образно) тіло Ісуса і пив Його кров, тоді вважав це правильним. Тому не розумію, чому я зараз повинен погоджуватися з людьми, які й надалі продовжують так вважати? Можливо, потрібно залишити таку інтерпретацію, щоб не ображати почуття більшості людей?

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Пане Аватаре! Завдяки нашій дискусії, зокрема Вашій чіткій позиції, ми дійшли до уявлення, що герб нової Української держави (держави-трансформер) має бути гербом-трансформером. Тобто в кожній ситуації ми робимо наголос на тому аспекті нашого герба, який є найефективнішим.

То може тепер підтримаєте нашу чесну компанію і приєднаєтеся до консенсусу? Дуже просимо!

Аватар Арій каже:
В принципі, згоден з Вами. Але якщо років 10 тому я ходив до церкви і поїдав (образно) тіло Ісуса і пив Його кров, тоді вважав це правильним. Тому не розумію, чому я зараз повинен погоджуватися з людьми, які й надалі продовжують так вважати? Можливо, потрібно залишити таку інтерпретацію, щоб не ображати почуття більшості людей?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Щось не збагну: Ви мене похвалили чи розкритикували?

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Сторінки

  • Сторінка
  • of 2
  • >