Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

ЗМІ дізналися про підготовку до відкриття в Москві офісу Сирійського Курдистану

Як повідомили джерела «Коммерсанта», у Москві може відкритися офіційне представництво Сирійського Курдистану. Видання уточнює, що сторони займаються врегулюванням формальних питань

Найближчим часом в Москві може бути відкрито офіційне представництво Сирійського Курдистану, повідомляє «Коммерсант». Як повідомили джерела видання, до Москви вже прибули представники керівництва автономії, які планують обговорити в МЗС РФ це питання.

Як відзначають співрозмовники газети, сторони займаються врегулюванням формальностей. За словами представника курдської сторони, реалізувати цей задум раніше не вдавалося «через деяких технічних проблем», при цьому, запевнив він, «ніяких перешкод з російського боку не було».

Курдське керівництво вважає, що відкриття офіційного представництва в Москві могло б зміцнити співпрацю між Росією і курдською автономією на півночі Сирії, яка має великий досвід боротьби з терористичним угрупуванням «Ісламська держава» (діяльність організації заборонена в Росії).

У той же час турецьке дипломатичне джерело, за даними видання, попередило, що цей крок викличе різку реакцію Анкари, оскільки в Туреччині Робоча партія Курдистану (РПК) офіційно оголошена терористичною організацією. «Як турок, я виступаю проти будь-якого зміцнення взаємодії між Росією і курдами», - заявив газеті турецьке дипломатичне джерело.

14 жовтня турецьке МЗС викликав американського посла в Туреччині Джона Басса і російського посла в Туреччині Андрія Карлова і попередив їх про неприпустимість військової допомоги сирійським курдам. Влада Туреччини стурбована тим, що ця зброя може бути використана Курдською робочою партією, з якою, на думку Анкари, співпрацює сирійський Курдський демократичний союз.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган 29 липня оголосив про неможливість продовжувати мирні переговори з курдами. Раніше, 25 липня, РПК також заявила про провал перемир'я: причиною послужили вчинені за день до цього авіаудари по курдам на території Північного Іраку. Одночасно турецькі військово-повітряні сили вперше атакували позиції бойовиків терористичного угрупування «Ісламська держава» (її діяльність в Росії заборонена) в Сирії.

Після теракту 8 вересня, коли при вибуху автобуса на сході Туреччини загинули щонайменше 14 поліцейських, Туреччина почала спецоперацію проти курдських бойовиків на території Іраку. «Турецькі сили безпеки перейшли іракський кордон для переслідування по гарячих слідах терористів РПК, які були залучені в нещодавні напади», - повідомив тоді AFP джерело в уряді країни.

У липні турецька влада почала масштабну силову операцію проти бойовиків РПК і активістів «Ісламської держави» по всій країні. У перші ж її годинни затримано більше 250 чоловік. Вранці 10 жовтня в Анкарі стався теракт, жертвами якого стали більше 90 чоловік. Влада відразу оголосила, що  підозрюють у скоєнні теракту «Ісламська держава», активістів Робітничої партії Курдистану, а також ліворадикальні рухи.

Північні райони Сирії, населені курдами, фактично вийшли з-під контролю уряду Башара Асада після початку громадянської війни в 2011 році. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи