Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

За нейтральну Україну: починаємо народну дипломатію

Нейтральний статус держави означає, що вона не входить до жодних воєнних блоків і не має на своїй території іноземних військ, натомість готова до негайного самозахисту власними силами. Для сучасної України нейтралітет є чинником відновлення її військової спроможності як єдиного гаранту миру.

Si vis pacem, para bellum (лат. «хочеш миру – готуйся до війни»)   

Єдиний гарант безпеки

Криза навколо острова Тузла восени 2003 року і Кримська криза у березні 2014 року продемонстрували, що зовнішні гарантії безпеки України на основі Будапештського меморандуму не працюють. Країни-гаранти, як завжди, обмежилися «глибокою стурбованістю». Отже, єдиним гарантом безпеки України є сама Україна – і це природно.

Якщо поглянути ширше, то Кримська криза є черговим проявом боротьби за оволодіння Україною між двома глобальними центрами сили – Заходом (НАТО) і Сходом (Росія – наступник СРСР). Кожний тягне Україну під себе. Це може завершитися або руйнуванням України, або відмовою протиборчих сторін від боротьби за Україну. Тобто, руйнування або компроміс.

Компроміс між Сходом і Заходом досягається набуттям Україною постійного нейтрального статусу, згідно з яким вона не входить до жодного військового блоку, а її територія є вільною від  іноземних військ і військових баз. Водночас антивоєнне спрямування постійного нейтралітету не виключає, а навпаки − передбачає необмежене право нейтральної держави на самооборону.

Цей компроміс буде великою перемогою України, адже тоді вона перестає бути полем бою між Сходом і Заходом, натомість починає діяти як самостійний господар своєї землі, яка традиційно вважалася планетарним Центром – Гіперборією (Вищою Борією) і Оукраїною (країною-зародком, зерном, насінням, яйцеклітиною).

Відновлення статусу планетарного Центру

Рух України до Євросоюзу мав на меті не підпорядкування Брюсселю,  а відрив від Москви. Логічним завершенням цього руху і має бути досягнення нейтралітету України – конституційно закріпленої незалежності як від Сходу, так і від Заходу. Нейтральний статус вимагає також відсутності на території іноземних військових баз і високого рівня обороноздатності держави.

Із ратифікацією Закону України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" від 1 липня 2010 р. Україна набула статусу позаблокової держави. Але цього не достатньо для досягнення миру, адже на території України можуть розташовуватися іноземні військові бази – подібно до російської військової бази в Севастополі, яка є постійним джерелом нестабільності.    

Після того, як будуть скасовані антиконституційні Харківські угоди від 21 квітня 2010 р., відбудеться повернення до угоди між Україною і РФ від 28 травня 1997 року, згідно з якою (стаття 25) Чорноморський флот РФ може перебувати на території України до 2017 року. Отже, з 2017 року Україна може стати нейтральною державою.

Щодо високого рівня обороноздатності, необхідного для нейтральної держави, то Кримська криза 2014 дала потужний імпульс для руху України в цьому напрямку. Його можна легко прискорити, якщо легалізувати народну самооборону, спростити правила придбання, носіння та застосування  вогнепальної зброї для самозахисту, надати державну підтримку просуванню культури вогнепальної зброї.  Для цього не треба державних витрат: населення вже саме організується в загони самооборони, а надходження від продажу зброї, яка зараз лежить без діла на складах,  суттєво поповнять державний бюджет. Схоже, що саме загони самооборони і громадські варти стануть центрами кристалізації нової української нації.  

Нейтралітет України означатиме її остаточну деколонізацію і звільнення від політичної залежності від екс-СРСР. Взамін Москва отримає мирно налаштованого економічного партнера, на території якого не буде військових баз НАТО. Іншими словами, вже сьогодні Україна може запропонувати Росії нейтралітет в обмін на мир.  

Нейтралітет України буде компромісом між Росією і Заходом, він дозволяє зберегти Москві лице і залишає їй шлях до почесного відступу. Після завершення кризи Путін може заявити, що він повністю досяг своєї мети – Україна не стала частиною Заходу.  

Чому необхідна народна дипломатія

Ідеї приєднання України до Сходу чи Заходу активно лобіюються зовнішніми силами, цим займаються фінансовані із-зовні дослідницькі та пропагандистські структури. Натомість український патріотизм не оплачується, тому в інформаційному просторі  мало інформації про переваги нейтрального статусу України.

Очевидною реальністю є те, що серед українського політикуму багато людей, мотивованих працювати на інтереси Сходу або Заходу. Їх важко переконати в можливостях самодостатньої України через їхній фанатизм, психологічну слабкість або, частіше, фінансову зацікавленість. Проте ми розуміємо, що з початком бойових дій вони просто втечуть до своїх покровителів.

Натомість українському народу в ситуації війни нема куди втікати, тому ми маємо самі дбати про власну безпеку і припинити практику розривання України між Сходом і Заходом. Для цього нам треба включити народну дипломатію, тобто докласти всіх зусиль для того, щоб донести ідею мирної нейтральної України до українського та російського політикуму, а також інших народів планети.

З цією метою треба звертатися до своїх знайомих в Україні та за кордоном, пояснювати їм про велику нагоду умиротворення і закликати їх звернутися до своїх друзів: політиків, аналітиків, журналістів, соціально активних і просто небайдужих людей доброї волі. Корисно перекладати тексти з ідеєю нейтральної України різними мовами – хто якою володіє.

У ситуації, коли заангажовані на Схід або Захід політики тягнуть нас до катастрофи, народ має проявити волю до миру і спонукати до нього владу. 

Додаткові вигоди нейтралітету

Із досвіду нейтральних країн варто очікувати сприятливих умов для розвитку економіки, а також зростання іноземних інвестицій з причини гарантованої стабільності політики України. Найкращим прикладом є процвітаюча нейтральна Швейцарія.

Проголошення Україною політики нейтралітету не усунуло б її від повноцінної участі в міжнародній політиці, адже нейтралітет – не самоізоляція. Так, Україна й надалі може брати активну участь у миротворчих операціях під егідою ООН.

Ідея нейтралітету могла б стати об’єднуючою для українського суспільства, одна частина якого  різко виступає проти НАТО, а інша – проти військового союзу з Росією. Натомість більшість громадян України легко сприйме ідею нейтралітету, бо це найбільше відповідає національній ментальності і трьом традиційним настановам: «Освячуйся! Озброюйся! Плодися!»

Індикатор патріотизму

На завершення зазначимо, що ставлення політиків до ідеї постійного нейтралітету України є індикатором того, на чиї інтереси вони працюють – українські чи іноземні. Незалежно від причин їх несприйняття ідеї нейтральної України, з такими політиками нам не по дорозі.

Натомість ті політики та інтелектуали, які підтримують ідею нейтральної, а отже сильної, незалежної, самостійної України, заслуговують на нашу активну підтримку. Щасливі миротворці, бо вони синами Божими стануть.

Продовження у статті Володимира Щербини  "Дайте Путіну можливість для відступу".

Пропозиція Олександра Чалого: Нейтральна Україна: план дій із врегулювання кримської кризи

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Людимир Головань.
0
Ще не підтримано

Починаємо перекладати. До речі, цікаві спостереження щодо

Цитата:
«Освячуйся! Озброюйся! Плодися!»

- це білий, синій та червоний колір російського прапору. Тобто, на базовому рівні протиріч України з Росією нема. Традиційний уклад і там - арійський, варновий. А в України прапор - запорука розвитку. Лише за часів новітньої історії його третій раз перевертаємо. Тільки перші рази починали з жовто-блакитного, а закінчували синьо-жовтим, а зараз навпаки. І це вселяє надію!

Будьмо!

Коментарі

Зображення користувача Микита Запорізький.
0
Ще не підтримано

"... вже сьогодні Україна може запропонувати Росії нейтралітет в обмін на мир"
Хіба ми вже не пропонували їм нейтралітет згідно з Будапештським меморандумом? І що отримали взамін?

Зображення користувача Віталій Прозорий.
0
Ще не підтримано

Наполегливо пропихується теза - відмовитись від підтримки світової спільноти і йти на уклін до Москви.
В мене і раніше виникали сумніви - на кого працює цей сайт?
А як ви думаєте?

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

п.Віталію нейтралітет розумна річ і найбільш оптимальна для України(економічного розвитку). Але це має пропонувати Росія, Україна не повинна цього пропонувати. Україна повинна мобілізувати ЗС зараз і запросити військову допомогу від союзних держав для захисту стратегічних об"єктів. Ситуація досить складна.

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Нейтралітет можна буде проголосити тільки після 2017 року. До цього часу треба нарощувати військову могутність, необхідну будь-якій нейтральній державі.

Найпростіше, що зараз можна зробити, це легалізувати народну самооборону і відкрити склади зі зброєю для психічно здорових громадян. Членам самооборони видавати зброю безкоштовно, всім іншим - за пільговими цінами.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Хто знає, скільки саме є на складах стрілецької зброї?

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Можливо, мільйон одиниць ще залишилося. Особливо багато СКС.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Скільки міг би коштувати АКМ для НАЦІОНАЛЬНО-СВІДОМИХ УКРАЇНЦІВ?

Зображення користувача Людимир Головань.
0
Ще не підтримано

Дякую пане Ігорю. Вам і Родам Вашим. За вашу величезну роботу на майбутнє, а не на тут і вчора. Таких думок насьогодні стає більше з кожним днем. Рухатися можливо, лише коли бачиш куди. Більшість суспільства ще реагує рефлекторно, як каже мій кум "вспишка справа - вспишка слєва". На цьому етапі людьми маніпулюють досить успішно. Найбільша робота - це усвідомлення того, хто ми, чиїх родів, куди йдемо та куди хочемо йти. Ці питання - вже на рівні простору пригод, та рух до простору волі.

Будьмо!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Продовження у статті Володимира Щербини "Дайте Путіну можливість для відступу".

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Дякую І. Каганцю за просування ідеї збереження та творення України.
Заувага:
“Цей компроміс буде великою перемогою України, адже тоді вона перестає бути полем бою між Сходом і Заходом, натомість починає діяти” - Цей компроміс буде великою перемогою України, адже тоді вона перестане бути полем бою між Сходом і Заходом, натомість почне діяти ...

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача Людимир Головань.
0
Ще не підтримано

Починаємо перекладати. До речі, цікаві спостереження щодо

Цитата:
«Освячуйся! Озброюйся! Плодися!»

- це білий, синій та червоний колір російського прапору. Тобто, на базовому рівні протиріч України з Росією нема. Традиційний уклад і там - арійський, варновий. А в України прапор - запорука розвитку. Лише за часів новітньої історії його третій раз перевертаємо. Тільки перші рази починали з жовто-блакитного, а закінчували синьо-жовтим, а зараз навпаки. І це вселяє надію!

Будьмо!

Зображення користувача Сергій Середина.
0
Ще не підтримано

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

!Стійкий мир здобувається силою зброї!

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Особисто мені здається: якщо переваги нашого нейтралітету донести і Сходу і Заходу, то вони ще швидше захочуть задавити нашу Незалежність. Особливо Схід. Адже Схід ніколи не задовольниться нейтральним статусом України, поки не поглине нас цілком і повністю.

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Росія скоро матиме що робити в себе дома. Їй буде не до України. Ера Водолія вже передбачена, свідомість міняється у всіх. На грошах України буде написано " Ми віримо в Бога". Так записано в Хроніках Акаші (пам"ять-комп"ютер Творця) і сказано провидцем-медіумом Едгаром Кейсі, який дожив до 1945 року.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Зоріно, а напишіть-но про Кейсі-провидця докладніше! Не лише я прошу про це!

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

і я прошу може посилання є?

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

і я прошу може посилання є?

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дякую, Олеже! Почитав. Висновок: Із всього напророченого Кейсі на кінець 20-го століття - не збулося НІЧОГО! Це тому, що майбутнє є БАГАВАРІАНТНИМ. Вся справа в тому, що на вибір варіанту майбутнього впливають ДУМКИ, СЛОВА, НАМІРИ і ДІЇ ВСІХ ЛЮДЕЙ НА ЗЕМЛІ. Приклад: ми палко ходіли ОНОВЛЕННЯ України і тепер Майдан перемагає. Хай буде.

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

це дійсно так, творимо майбутнє

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Анатолій Висота говорит:
Дякую, Олеже! Почитав. Висновок: Із всього напророченого Кейсі на кінець 20-го століття - не збулося НІЧОГО!

Пане Анатолію, адже збулося! )))
П'ята раса народилася? Атож, інакше ми б не говорили, що "Шоста раса час відчиняє..." (цифрона 6).

А от у іншому пророцтві Кейсі "напутав" ))))
"Из России в мир придет надежда – не от коммунистов, не от большевиков, а из свободной России! Пройдут годы, прежде чем это случится, но именно ... даст миру надежду".
!Ми ж знаємо, що часто під Росією увесь світ має на увазі Україну!
?!Яка "вільна Росія"?!

"Місія слов'янських народів, - казав Едгар Кейсі, - полягає в тому, щоб змінити сутність людських взаємовідносин, звільнити їх від егоїзму і грубих матеріальних пристрастей, відновити на новій основі – на любові, довір'ї і мудрості".
?!Які "слов'янські народи", коли Росія неслов'янського походження! Володимир Белінський досить переконливо це довів.
!Тому, читаємо по-новому(!): "З України в світ прийде надія – не від комуністів, не від більшовиків, а з вільної України! Пройдуть роки, перш ніж це станеться, але саме ... дасть світу надію".
Адже саме це ми зараз і бачимо! Радіймо!

Анатолій Висота говорит:
...майбутнє є БАГАВАРІАНТНИМ. Вся справа в тому, що на вибір варіанту майбутнього впливають ДУМКИ, СЛОВА, НАМІРИ і ДІЇ ВСІХ ЛЮДЕЙ НА ЗЕМЛІ. Приклад: ми палко хотіли ОНОВЛЕННЯ України і тепер Майдан перемагає. Хай буде.

Повністю згоден! ))) Саме тому пророцтва можуть змінюватися: або ж пророка вбивають (тобто, руйнують генератор пророцтва, і пророцтво НЕ здійснюється (наприклад, мольфар Михайло Нечай: "Там у вас у Києві якогось пана сьогодні висвятили на царя. Його вб'ють через три роки." 25 лютого 2010 року відбулася інавгурація Віктора Януковича на пост президента, але сьогодні вже 2014 рік...), або ж пророцтво буде мати продовження (коли пророк відходить у інший світ природньо - тоді працює його ідея, учні і т.ін., наприклад, Тарас Шевченко: "Встане Україна, Ӏ розвіє тьму неволі, Світ правди засвітить"), або діє сильніше пророцтво ("...ми палко хотіли ОНОВЛЕННЯ України і тепер Майдан перемагає.").
Ми ж уже знаємо, що "Пророцтво – це не те, що неминуче відбудеться, а те, що обов’язково треба здійснити.""

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дякую, пане Арсене, за докладний аналіз. Додам, що й баба Ванга весь час казала, що Росія розквітне. Макбуть, розуміючи під цим Україну, як Русь.