Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як законно придбати вогнепальну зброю

Козацтво може бути рушійною політичною силою в суспільстві тільки тоді, коли базуватиметься на трьох основних принципах – самоуправлінні, власності й зброї.

Темою нашої сьогоднішньої розмови із Дмитром Поїздом буде зброя як засіб самозахисту людини.

– Що ви можете, Дмитре Васильовичу, як профі, розповісти про цей вид захисту?

– Є різні види холодної і вогнепальної зброї – цивільна, службова і бойова. Холодну зброю поділяють на колючу, ріжучу, рубаючу та дроблячу; її застосовують за допомогою мускульної сили людини в близькому контакті з противником (ворогом).

Вогнепальну зброю поділяють на довгоствольну і короткоствольну, яка приводиться в дію за допомогою порохових газів, що виникають під час спалювання порохових зарядів.

Окрім цього, вогнепальна зброя поділяється на гладкоствольну і нарізну. До гладкоствольної відносять мисливські рушниці та штуцери, до нарізної – гвинтівки, карабіни, автомати, кулемети. До короткоствольної зброї відносяться револьвери і пістолети.

Гладкоствольну зброю ще класифікують за способом перезаряджання на переломну, напівавтоматичну, помпову і автоматичну. Нарізна зброя за способом перезаряджання буває однозарядною і автоматичною.

– Цікаво послухати про зброю як вид захисту...

– Закону України про зброю, який би регламентував придбання і порядок її зберігання, а також використання, в Україні до цього часу немає. У Російській Федерації такий закон існує з 13 листопада 1996 року. Очевидно, Верховна Рада України зі своїм депутатським корпусом ще не зрозуміла, що захищати життя, здоров’я і власність людина може ефективно тільки за наявності у неї вогнепальної зброї, в тому числі й короткоствольної, непомітної при носінні й зберіганні, але дуже ефективної при застосуванні під час оборони.

– Як можна придбати зброю зараз?

– В Україні діє постанова Верховної Ради від 1992 року, в якій зазначено, що громадяни України мають право придбати у власність вогнепальну зброю, однак не зазначено яку саме – довгостольну, короткоствольну, гладкоствольну чи нарізну. На підставі цього нормативного акта міністр внутрішніх справ України видав наказ у своєму відомстві, яким затвердив відповідну інструкцію про порядок видачі дозволів на придбання і зберігання вогнепальної зброї, боєприпасів тощо. Це вся нормативно-правова база станом на серпень 2009 року, що регулює обіг зброї в Україні для цивільного населення.

Водночас у МВС зробили дивний поділ: районні відділи та управління внутрішніх справ видають дозволи на придбання гладкоствольної зброї, газових пістолетів або револьверів, а обласні управління – на придбання нарізної та короткоствольної зброї, до яких відносять револьвери і пістолети, що стріляють гумовими набоями. Це не зовсім зручно. Подібні проблеми можна врегулювати прийняттям закону про обіг зброї в Україні для цивільного населення. Відповідно до цього закону кожний громадянин України без судимості чи з погашеною судимістю в установленому законом порядку, з відсутніми нарко-, токсико- і алкозалежністю та іншими медичними протипоказаннями (слабкий зір, слух або психічні розлади здоров’я) повинен знати, що він має право на законній підставі придбати у власність вогнепальну зброю. А чи всі куплятимуть зброю – це інше питання, яке залежить від бажання і матеріального статку кожного громадянина України.

Прикладом може служити Конституція Сполучених Штатів Америки, схвалена в 1787 році та доповнена у 1789 році, друга поправка якої гарантує «право народу зберігати і носити зброю», аби забезпечити наявність «добре організованої міліції». Отже, кольт вирівняв можливості всіх громадян США – і бідних, і багатих. Під міліцією законодавець США розуміє озброєну цивільну особу, що не можна порівнювати з міліцією України, оскільки це державний озброєний орган, а не цивільний, і на нього покладається багато інших функцій крім захисту майна, здоров’я і життя людей.

– Чи мають зброю українські депутати?

– Зброю мають не лише народні депутати України, а й члени уряду та інші можновладці.

– Яким чином можна придбати зброю?

– Для того, щоб самому придбати у власність зброю, необхідно подати заяву в довільній формі на ім’я начальника міліції за місцем реєстрації особи. У заяві потрібно зазначити, що вам потрібен дозвіл на придбання вогнепальної гладкоствольної мисливської зброї у власність і кількість одиниць. Якщо зброя не гладкоствольна, то потрібно звернутися до управління внутрішніх справ області із заявою, у якій зазначити, що вам потрібен дозвіл на придбання вогнепальної нарізної зброї типу самозарядний карабін Сімонова.

До заяви додаються медична довідка встановленого зразка, довідки від лікарів (психіатра і нарколога), квитанції про сплату за послуги дозвільної системи, копія першого аркушу і аркушу зі штампом про місце реєстрації особи із особистого паспорту, а також копія договору про страхування від нещасного випадку при поведінці зі зброєю і дві фотокартки.

Після відповідної перевірки в місячний термін начальник органу внутрішніх справ за місцем подачі заяви видає (або відмовляє) заявнику дозвіл на придбання вогнепальної зброї, який діє впродовж трьох місяців на всій території України.

Бувають випадки, коли міліція відмовляє у придбанні зброї безпідставно. Тоді їх рішення можна оскаржити в адміністративному суді. Здебільшого причини відмови важко обгрунтувати, тому позивач виграє справу.

У магазині разом із дозволом на придбання зброї потрібен паспорт і гроші. Придбану зброю потрібно зареєструвати у дозвільній системі у десятиденний термін і отримати посвідчення встановленого зразка. Через три роки власник зброї повинен здійснити перереєстрацію зброї в дозвільній системі за місцем реєстрації з поданням нової медичної довідки про відсутність протипоказань для володіння зброєю. При перереєстрації зброї начальник органу внутрішніх справ або його заступник ставлять у посвідченні відповідний штамп, дату, власноручний підпис і мокру гербову печатку установи.

Повернемося до захисту людини. Отже, для самозахисту найкращою є кульова короткоствольна зброя, яку зараз не дозволяють купляти. Це пістолет (перезаряджається за допомогою затвору) або револьвер (на барабані). Дозволеним видом нарізної зброї зараз є карабіни і гвинтівки різного калібру і систем, але їх не можна сховати у кишені як пістолет чи револьвер.

Пневматична і газова зброя – несерйозний вид зброї для захисту. Крім того, газову зброю не можна використовувати у приміщенні, оскільки той, хто застосовує її, сам потрапляє у поле сльозогінного газу. Недієвою є і гумовий вид зброї, який також не можна використовувати у приміщенні чи транспорті, оскільки гумова куля рикошетить, від чого можуть постраждати інші. Найкращим є кульовий вид зброї.

Людина має право застосовувати зброю у випадку нападу на неї озброєної людини чи людини з сокирою, ломом, косою, вилами, ножем тощо. Перший вистріл повинен попереджати (уверх чи в землю), а наступний – на враження.

Зараз є багато помпових рушниць – семи-, восьмизарядних. Цього достатньо для охорони об’єкта. Така зброя може вразити трьох людей відразу. Помпову зброю людина перезаряджає сама. Це гладкоствольний вид зброї. Ця зброя ефективна на 8-10 метрів.

– Скільки зброї може мати одна людина?

Можна мати будь-яку кількість зброї. На пневматичну зброю дозвіл не потрібен, лише у випадку, якщо калібр більше 4,5. У Російській Федерації дозволено мати до 11-ти стволів. Для зберігання зброї до трьох стволів потрібне недоступне для інших осіб місце, як правило це металевий сейф. Якщо власник має три і більше одиниць зброї, то повинен під’єднати сейф до централізованої чи автономної сигналізації. За недбале зберігання вогнепальної зброї людина несе кримінальну відповідальність.

– Як ви вважаєте, придбання зброї мобілізовує?

Не тільки мобілізовує, а й дисциплінує. Я часто спілкувався із козаками, будучи Генеральним суддею Українського козацтва. Вони, звичайно, хочуть бути у авангарді суспільства, а тому бажають змін в управлінні державою, але майже ні в кого з них немає власної зброї. Як я уже говорив, козацтво може бути рушійною політичною силою в суспільстві тільки тоді, коли базуватиметься на трьох основних принципах – самоуправлінні, власності й зброї.

Спілкувався Ігор Пушкар
 


В тему:

Щасливі снайпери, бо вони синами Божими стануть
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи