Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як вирішили проблему сміття у Швейцарії?

Зазвичай туристи, які побували в Швейцарії, захоплюються чистотою міст і сіл країни, але рідко цікавляться, яким чином це досягається. Система сортування сміття, що практикується вже у багатьох країнах світу, в Швейцарії доведена абсолютно до крайності. Майже до абсурду.

Сортують все, що піддається сортуванню. Ця система не знає винятків - всі зобов'язані розкладати сміття по різних контейнерах. Це повна демократія, де беруть участь усі. І це повна відсутність демократії, де нічиї заперечення і дискусії не приймаються: не згоден - плати штраф. Подібний підхід до утилізації сміття можливий тільки в Конфедерації Гельветіке. Такий менталітет. Всім подобається жити чисто.

Факт, що ти багатий, не піднімає тебе над законом. Нерідко можна побачити громадян, що висаджуються з Porsche і без жодного комплексу меншовартості вивантажують порожні пляшки в пункт здачі тари.

Швейцарія лідирує в світі за кількістю пляшок, що здаються - понад 90% тари повертається на заводи з вторинної переробки скла. Програма з прийому та переробки використаного скла почалася у 1972 році й по цей час успішно реалізується.

Тільки при поверненні деяких пивних пляшок до магазину можна отримати назад свою заставу. В інших випадках, ті, хто здають пляшки, нічого за це не отримують. Але при цьому ще повинні зняти кришки і розсортувати пляшки і банки залежно від кольору скла. Біле, коричневе, зелене - окремо.

Папір переробляється окремо від картону (переробка картону стоїть дорожче), тому від громадян вимагають здавати одне окремо від іншого. Майже третина друкарської продукції, виробленої в країні, повертається в пункти прийому вторсировини.

Нікому в голову не прийде викидати у сміття використані батарейки. Тому 60% усіх проданих у Швейцарії батарейок здаються назад і не викидаються у смітник.

Окремо здаються РЕТ-пляшки, окремо - старі електричні прилади і домашня техніка, окремо - будівельне сміття, окремо - лампи денного світла, окремо - консервні банки (ті, хто здають, зобов'язані самостійно спресувати жерсть за допомогою магнітного преса), окремо - трупи тварин (за це треба платити, але закопувати їх забороняється), окремо - залишки рослинного масла, окремо - залишки машинного масла (міняти масло у власному автомобілі категорично заборонено - це за вас зроблять на тех.станціі за 50 франків). Від одного тільки списку стає моторошно.

Можна цього і не робити, а викидати все у відро для сміття, скажете ви. Можна. Але тоді доведеться розоритися на податок, що стягується з кожного кілограма відходів. На кожен сміттєвий кульок наклеюється марка, що свідчить про сплату податку. Викинути п'ять кілограм сміття коштує 2-3 франка (ціна варіюється залежно від кантону). Тому, більшість місцевих жителів несе все що можна в пункти прийому вторсировини, де віддати старий комп'ютер або стару дитячу коляску нічого не коштує.

Існує навіть утрируваний приклад, про те як правильно викинути використаний чайний пакетик: етикетку - до картону, сам пакетик - до старого паперу, заварку - в компост, скріпку - до використаного металу, а ниточку - в маркірований сміттєвий кульок. Можна було б сказати, що це жарт ... але не в Швейцарії.

Були і є умільці, які намагаються позбутися відходів, не наклеюючи марку. Але і на таких знайшлася управа - сміттєва поліція. Фахівці за допомогою сучасних технологій аналізують сміття, залишене не в тому місці або без оплати податку - знаходять порушника (це не прикол) і штрафують його/її. Штрафи високі. «Neue Zürcher Zeitung» писала про випадок, коли людина по дорозі на роботу просто викинула з вікна автомобіля домашнє сміття у паперових мішках. Поліція її вирахувала.

Порушника судили і наклали штраф: 6000 франків за утилізацію сміття та очищення траси, 3000 франків за порушення закону і 530 франків суднових витрат. Разом, 9530 франків за витівку! Це дуже жорстоке покарання за швейцарськими мірками, оскільки кожен з любов'ю рахує кожен раппен. Такий менталітет.

У 80-і роки, коли маркування сміття було введене тільки на південному сході країни, стало поширюватися явище так званого сміттєвого туризму. На вихідні люди брали свої сім'ї, забивали багажники відходами, що накопичилися за тиждень, і їхали в іншу частину країни на пікнік. І по країні подорожували, і сміття безкоштовно викидали. Тільки до Цюріху було звозили понад 3000 тонн "нелегальних" кульків з відходами у день. Тому всім кантонам і громадам довелося ввести мито на сміття.

Ще у 80-ті роки ХХ століття екологічна ситуація в Швейцарії була катастрофічною - всі річки та озера забруднені фосфатами і нітратами, земля - важкими металами, біорізноманітність стрімко зменшувалася, а зростаюче суспільство споживання виробляло величезну кількість сміття. Дуже скоро жителі стали задихатися від власного сміття, виробничих і сільськогосподарських забруднень. На такій маленькій території не було обширних площ, щоб можна було скинути відходи і забути про них.

Тоді-то й постало питання вироблення нової екологічної політики, яку стали з педантизмом втілювати. На це пішло два десятиліття, але результат перевершив всі очікування. Швейцарія зараз - одна з найбільш екологічно чистих країн світу, з розвиненим громадським транспортом і чистим гірським повітрям. З будь-якого озера і, природно, з-під крана можна без побоювань пити воду.

У чому причина такого успіху? Причина в тому, що держава - це вони. Швейцарці доручили собі прибрати власну країну, і досягли успіху. Інше було лише справою часу.

Висновок простий... люди захотіли - люди зробили! Розкидайте це повідомлення друзям, і організуйте разом екологічні групи, які стежать хоча б за своїм сміттям.

Ліньки? Розумію! Але жити на смітнику не хочеться ще більше. Так що діємо!

Джерело: thepo.st

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Ось тут цікавий матеріал (рос. мовою):

Как устроен сбор мусора в Швейцарии

Творю, отже існую.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Ось тут цікавий матеріал (рос. мовою):

Как устроен сбор мусора в Швейцарии

Творю, отже існую.