Зображення користувача Богдан ДуБ.
Богдан ДуБ
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Воанергес: "Якби тоді був рок, то він мав би бути схожим на наш..."

Категорія:

Відчуваєтсья колоритне етно-життя в їх звуках. Вони заманюють своєю простотою. Простотою поведінки, описами і музикою. Вона геніально проста і в той же час - в ній стільки всього втиснуто! Те ж саме можемо сказати про тексти. На справді, все, що їх оточує, дуже продумане: музика, інструменти, тексти, кліпи... Видно, що хлопці підпорядковують музику ідеї. Від їх творчості "тягне" тотальною зформованістю і обміркованістю. Зформованістю виконавців, їх музики, текстів і підходу до PR. З усього видно - хлопці знають, що роблять, і отримують від цього духовне і митецьке задоволення.

[collapsed title="Ось що про себе пишуть самі Воанергес"]

Ми – неофольк-гурт «Воанергес». НЕОФОЛЬК = ГОСПЕЛ + WORLD + ЕТНО + РОК + ФАНК + РЕП + ГЕП + ГОП! А якщо по-українськи, то ми – музиканти, які люблять Бога, Україну та українців. Тому наша музика українська й духовна. У 2001 р. був записаний перший альбом «Истоки», у 2004 р. видано другий CD з назвою «Вертепно». В 2006 ми заключили контракт із Comp music/EMI records на видання 5 альбомів: 2006 -"Злата Врата", 2008 - "Гай Да Маки", 2011 - "Бугай Буги".

А зібрались ми ще у 1998 році у м. Києві і з того часу відроджуємо дух старовинного кобзарсько-лірницького та театрально-вертепного мистецтва сучасними засобами, а також пробуємо відтворити уявну музичну атмосферу трипільської, скіфської та праслов'янської епох. Якби тоді був рок, то він мав би бути схожим на наш...

«Воанергес» регулярно виступає у Києві та в різних містах України та закордоном. Приймав участь у фестивалях «Білі ночі»(Крим), «Мазепа-фест»(м.Полтава), «Білий ангел»(м.Славутич), "Етноленд"(Москва), "SOS"(Польща), "Interceltico de Sendim"(Португалія).

Зараз нас п'ятеро професійних музик-співаків:
Макогон Роман: клавіші, сопілки, тилинка, зозулька, бугай, дрючок inF, спів, електроліра-воанергетор.
Огороднік Валерій: гітара, дримба, зозулька, деркач, спів.
Бень Генадій: труба, флюгельгорн, ріжок, сопілка, зозулька, дрючок inB, спів.
Вадим Соколик: бас-гітара, спів.
Янківський Валентин: барабани.
(коментар НО: як і Ярослав Джусь чи Олександр Божик, ці чоловіки - музичні "поліглоти" у всіх значеннях: стилі, музичні існтрументи, мови текстів і т.д.)

[/collapsed]

Як бачимо, хлопцям важко описати сучасними стилями свою музику -
бо це проголосок нового, українського стилю!

А ось що Воанергес говорять про себе в пісні За Русь-Україну!:

voanerges-zarus-ukrayinu.mp3

Істиною підперезався,
Силу маю, бо істину знаю!
Бог покликав ,- я обізвався,
Шолом спасіння одягаю.
Розум захищений, геть думи ниці!
Мозку не струсить раптом спокуса!
Я заброньований в праведну крицю,-
Падло підло у спину не вкусить!
Брате, встань, вийми з піхов Слово-меч, бий вражину!
Богу - слава, серцю - втіха, за Русь-Україну, за душі в руїнах!..
Віри щит розпечені стріли
Гасить, відкіля б не летіли.
Ситі ми лайном лжегероїв,
"Взуті" ми, - готові до бою!
Брате, встань, вийми з піхов Слово-меч, бий вражину!
Богу - слава, серцю - втіха, за Русь-Україну, за душі в руїнах!

Cкорочені офіційні описи альбомів:

Воанергес. Злата Врата. 2006
... "Воанергес" грає музику, доволі далеку від кон’юнктури – у всякому разі, донедавна місцева кон'юнктура паслася доволі далеко від подібної музики. Втім, пріоритети останнім часом явно змінюються – саме тому це видання і є приводом для цікавості та оптимізму. Ми вчимося робити ставку на нову музику з етнічною основою. ... "Воанергес" і демонструє, наскільки різноманітними можуть бути музичні плоди таких експериментів. Крім того, дуже важливою складовою творчості гурту є – ідейна основа. А вона, в даному випадку, складається з таких понять, як патріотизм, глибока релігійність, гідність, історична пам’ять. Ось навколо них і крутиться музичне колесо, і основна його спиця, як на мене, все ж-таки саме госпел. Ну а все це разом – утворює вертеп нового часу.

Воанергес. Гай "Да" Маки. 2008
... Якщо раніше однією з головних рис можна було б назвати молоду бадьорість, то зараз – з’являється вже легкість, притаманна людям зрілим. Жодного явного поспіху, впевнені рухи, чіткі лінії, яскраві кольори – але природні, не штучні. В цих яскравих спалахах немає дисонансу – тому вони привертають увагу, і при цьому не втомлюють. Зовнішнього драйву тепер начебто і менше, але внутрішня сила стала більш відчутною – і вона чіпляє глибше, ніж звичайний драйв. Саме тому весь альбом слухається легко, смачно, на єдиному подихові. Втім, краще переконайтеся в цьому самі.

Воанергес. Бугай Boogie. 2011
... тут вже нема загострих сплесків, як у першому – і немає таких смурних електронних занурень, як у другому. Натомість є потужна внутрішня сила, є вміння сполучити старовинне й сучасне – це стосується і текстів, і застосованих інструментів, і самого характеру звучання, та й структура пісень стає більш складною. Цілком джазові соло, тріп-хопові, фанкові, ейсід-джазові відгалуження, архаїчна манера співу, ска-настрої – все це тут є. Втім, ці речі виконано точно, чітко – тож вони сприймаються саме як гарні прикраси, а не як спосіб похизуватися. ...
(коментар НО: "бугай" - старовинний український музичний інструмент. див.фото)

Воанергес. Цілющий Рок Древнього Києва. 2013
... заворожує арт-роковими пасажами, десь – шаманить сутінковими ритмами, десь – рясно додає фольклорних візерунків. Окремо варто згадати, що тут, крім української, звучить і старослов’янська мова – і це, ясна річ, дуже колоритний хід. Що ж до текстів, то в них вистачає актуальних, гострих реалій, тому разом з сучасною музикою, збагаченою архаїчними мотивами – вони справляють дуже цікаве враження. Наче перебуваєш у двоїстому часовому потоці, дивишся одночасно зсередини і з відстані – аж якоїсь миті розумієш, що минулого часу просто не існує. Все, що було і все, що буде – все є. Зараз. Слухати і скачати альбом можна у статті Воанергес. Інтерв’ю для Народного Оглядача.

[/collapsed]

 

Назву гурт взяв з Євангелії - про Воанергес читайте тут:
5 --- ВОАНЕРГЕС, тобто СИНИ ГРОМУ
Слово – найпотужніший засіб керування реальністю

Етимологія терміну:
Так назвав Ісус братів апостолів Івана та Якова. Арамейською мовою «Бенерегез». Це слово, вірогідно, складається з двох давніх арійських коренів: *во-*ве-*бо-*ба — дитина, син (напр. Баал — Син Бога) і *анерг-*енерг-*ерег — сила, потужність, енергія, напруження (порівняйте з лат. erectus — «напружений»). Окрім Івана і Якова, нове ім’я отримав також Петро (скеля, камінь), який раніше називався Симоном. Ці три апостоли і складали внутрішнє (езотеричне) коло учнів Ісуса; інколи до них також долучався апостол Андрій, який був братом Петра.

Не просто проаналізувати простір/варну/ашрам їх музики. Перш за все - музика дуже різна, навіть в середині не те що одного альбому - в середині однієї пісні!  І все це гармонійно!! Буде нечесним робити узагальнення.) Воанергес змогли охопити всі варни і здається прошарки. Є пісні для різних віково-функціональних станів і навіть для поціновувачів різних, часом протилежних, музичних стилів! Музика самих різних настроїв/станів, а відтак - і її примінення. Дуже широка палітра, яку можна описувати дуже довго. Який би відтінок Воанергес взяти - ми не знайдемо блокуючих чи викривляючих душу мотивів. Музика досить чиста.

Замість того, щоб читати оди критика, пропоную залізти на півгодинки в музичний душ/масаж.

Києве мій!

Маранафа ("ой хто має вуха хай чує ... музику ряю собі я шукаю". в кількох кліпах, носяться зі дзвоном)

Час (на студії)

Ой літав орел

Думбо

Благословен чоловік (концерт)

А ось шматочок з концерту, де любуємось, мабудь, "авторським" музичним існтрументом - поєднання традицій

Офіційний сайт гурту Воанергес  (музику, що автоматично починає відтворюватись, можна вимкнути, ось вам і квест))
гурт Воанергес на Фейсбук
гурт Воанергес ВКонтакті 
гурт Воанергес на МСпейс
про гурт на Вікі
форум гурту (для польських фанів) 
Скачати 4 альбоми Воанергес.  В роздачі відсутні кілька альбомів
Скачати альбом "Цілющий рок древнього Києва (2013)" з НО
Купити 4 альбоми Воанергес (один не співпадає з тими, що для завантаження). Також через оф.сайт
Контакти для ЗМІ: Роман Макогон 067 931 6698 [email protected]

Наші інтереси: 

музика

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Юрко Гірський.
0
Ще не підтримано

!дуже подобається їхня музика!

колись давно слухав пару пісень, напр. Мараната, але вже забулося, дякую що нагадали! за фольком - майбутнє!

Накреслю свастику на хаті, і буду спати вже спокійно...

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

!Дякую за публікацію! Дійсно цікавий гурт. Все ще не переслухав, але в цілому їх творчість заслуговує на увагу.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Хлопцям треба пояснити, хто такі Воанергес - може тоді в їхніх текстах буде менше хаосу та іудохристиянської муті. 

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Думаю, не варт бути з ними такими суворими, щодо Воанергес. Вони створювали свої пісні, коли іудохрістиянство було основним релігійним принципом навіть для нас, а для більшості українців залишається і сьогодні. Кожної Служби в церквах співається читання фарисея Шауля і т.п. Але от щодо хаосу, то це так: інтерпретація "Щедрика" тягне на слабеньку трійочку, копіювання гурту "Кому вниз" також не робить честі. Їм потрібно шукати свою самобутність. Для Воанергес більше притаманна медитативність і глибший духовний зміст (приклад Борис Гребенщиков).

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

Сподобалась критика. Хоча, мені здаєтсья, самобутності їм не позичати.

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

...мабуть, я вже досить старий для такої музики... :(

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

А яка вам до вподоби?

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

Серед масового року - це один з найкращий варіантів.

Я думав, чому етно - це має бути щось розмите, "затуманене" і з елементами хаосу. Адже саме таким є підсвідоме переконання чи не кожного жителя нашої планети. Таке враження склалось, на мою думку, з чотирьох причин:

1. Еволюція. Люди були примітивними, а ми - вже чіткіші і розвинутіші. Відтак етно повинне нам бути дещо прімітивним і розмитим, затуманеним, як свідомість малорозвинених людей.

2. Час. Який дуже швидко стирає з поверхні "високі" мотиви/пісні. Більшість аборигенів світу таких зовсім не мали. А ті, що мали - давно позабувались. А дурниці запам"ятовуються найкраще, бо переймання помилок старшого покоління - це найлегше). Ми зараз в масі своїй зовсім не бачим чогось достойного і святого з глибокої нар.творчості.

3. Християнство. Якщо перші 2 пункта - планетарні. То наступні - локалізовані. Ми - освічені раби вбитого бога, а язичники - це щось мутне, хаотичне і примітивне.) Як звучить? )) Якого етно тепер очікувати?

4. Росія+Польща. Це ще локальніша "біда". Передостанній шліфовочний каток. Все, що ще залишалось, "викосили".

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Юрко Гірський.
0
Ще не підтримано

!дуже подобається їхня музика!

колись давно слухав пару пісень, напр. Мараната, але вже забулося, дякую що нагадали! за фольком - майбутнє!

Накреслю свастику на хаті, і буду спати вже спокійно...

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

мені в них не все подобається. я перебрав 4 альбоми, вийшов здесяток пісень, які я залишу для прослуховування під настрій і подальшого заливання на НО.

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Юрко Гірський.
0
Ще не підтримано

з "дуже подобається" я напевно трошки перегнув палицю :) !але кілька пісень є файних!

Накреслю свастику на хаті, і буду спати вже спокійно...

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

На мій погляд, в них цікава назва гурту і ще їхні старання. А чогось впливого, глибокого, захоплюючого не відчула. Хай граються, можливо, щось і вийде.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!