Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Влада хоче дати українському автопрому ще один шанс

Українським автовиробникам готують приємний сюрприз. На сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі з’явився проект постанови Кабміну, який передбачає пільги для товарів, що імпортуються для використання у промисловому виробництві моторних транспортних засобів.

Розробники згадали, що ще в 2005 році було прийнято постанову, якою встановлювалися нульові мита на комплектуючі для авто вітчизняного складання.

У 2013 році в нього внесли зміни, що обмежують пільги. Зокрема, дозволялося ввозити без мита лише комплектуючі, згідно із затвердженою програмою модернізації того чи іншого підприємства.

Причому, в перші три роки обсяги кузовів не повинні були перевищувати число заявлених до виробництва авто більш ніж в три рази. На наступні 8 років обсяги імпорту не повинні були перевищувати складання в два рази.

Такі нововведення на тлі девальвації гривні спровокували обвал внутрішнього виробництва автомобілів. За даними Держстату, в 2016 році було зібрано всього 4,3 тис авто, а це менше 10% від обсягів 2013 року.

“На момент затвердження програми діяли такі умови: ввізне мито на авто – 10% плюс спецмито на нові легкові машини в розмірі 6,46-12,95% плюс акциз на нові іномарки (0,03-0,16 євро/куб см в залежно від обсягу двигуна).

Акциз на кузови для промислового складання становив 109 євро/шт. Але в 2014 році умови змінилися, зокрема, спеціальне мито на авто зменшилося на третину, зате акциз на кузова зріс удвічі (до 218 євро/шт). У 2015 році спецмито ще знизили, а на комплектуючі для виробництва авто ввели додаткове мито в розмірі 5%”, – йдеться в пояснювальній записці до проекту.

Щоб дати вітчизняному автопрому ще один шанс, в міністерстві пропонують зняти для підприємств всі обмеження щодо пільгового ввезення комплектуючих і ступеня локалізації.

Іншими словами, підприємства зможуть імпортувати частини авто без мита, навіть якщо в Україні вони просто будуть прикручувати двері і вставляти шибки. Такі авто теж назвуть “вітчизняними”.

Наші інтереси: 

Може, хоч ціна буде прийнятна?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Знову українці на тазах будуть їздити...

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Знову українці на тазах будуть їздити...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Вірю в те, що розумію.