Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Відносини між Росією і США дедалі погіршуються і стають дуже напруженими

Адміністрація Трампа хоче поліпшити відносини з Росією. Однак, здається, з'являється все більше підстав говорити про те, що Росія цього не хоче і активно вживає заходів, які підштовхують їх до нової, ще більш низькою точки.

Останній подібний крок був здійснений сьогодні, коли російське Міністерство закордонних справ скасувало давно заплановану зустріч між високопоставленими американськими і російськими дипломатами.

За словами Кремля, це були відповідні дії, оскільки Сполучені Штати тільки що оголосили про розширення санкцій щодо фізичних осіб і організацій, які допомагали Москві під час її вторгнення на Україну в 2014 році.

«Після вчорашнього рішення щодо санкцій обстановка не розташовує до проведення раунду такого діалогу», - підкреслюється в заяві російського Міністерства закордонних справ.

Держдепартамент відповів на це послання власними напрочуд недипломатичними діями. «Давайте згадаємо про те, що ці санкції виникли не «нізвідки». Наші адресні санкції були введені у відповідь на триваюче порушення Росією суверенітету і територіальної цілісності свого сусіда України», - зазначила в своїй заяві офіційний представник Держдепартаменту Хезер Науерт (Heather Nauert).

Ця словесна війна вже сама по собі повинна здаватися серйозною проблемою. Однак це не єдине свідчення погіршення відносин між Вашингтоном і Москвою.

Минулої неділі Сполучені Штати збили сирійський військовий літак. Це був перший подібний крок Америки за час сирійської громадянської війни. Він викликав таке обурення у росіян, які є партнерами сирійського уряду, що російське Міністерство оборони навіть виступило з погрозами. Воно заявило, що тепер буде розглядати як ціль будь-які літаки США і коаліції в небі Сирії на захід від Євфрату.

Американці проігнорували жорсткі заяви Москви і у вівторок збили сирійський безпілотник, що, звичайно ж, не залишиться непоміченим Кремлем. А в середу високопоставлений співробітник ФБР підтвердив відомості про те, що Росія активно намагалася допомогти Трампу перемогти на виборах, хоча сам президент відкидає цей факт.

Джим Таунсенд (Jim Townsend), який при адміністрації Обами займав високий пост в Пентагоні і відповідав за питання, пов'язані з Росією, стурбований тим, що все це може бути початком небезпечної нової фази у відносинах між Москвою і Вашингтоном, а також тим, що не чутно більш спокійних голосів, що намагались би  знизити напруженість.

«"Та пішов ти! Ні, це ти пішов!" Так починаються конфлікти на спортивному майданчику, - сказав він в інтерв'ю. - А де ж дорослі люди?»

Замість того, щоб стримати свої емоції, обидві країни, схоже, намагаються схопити один одного за горло. І, судячи з усього, ситуація не покращуватиметься.

Сполучені Штати продовжують дратувати Росію

Під час виборів було ясно, що команда Трампа хотіла поліпшити відносини з Росією. Крім того, що Трамп з похвалою відгукувався про Путіна, члени його команди, всупереч порадам більшості авторитетних членів Республіканської партії в області зовнішньої політики, прибрали з платформи партії становище, що закликало до поставок озброєнь Україні.

А коли Трамп з’явився в Білому домі, то склалося враження, що він навіть збирався зняти з Росії санкції.

Однак ситуація докорінно змінилася.

Український президент Петро Порошенко зустрівся з Трампом, віце-президентом Майком Пенсом і міністром оборони Джеймсом Меттісом.

Метою з американської сторони було показати, що Сполучені Штати продовжують підтримувати своїх союзників в Києві. Меттіс, обговорюючи відносини з Києвом підтвердив прихильність Вашингтона своїми зобов'язаннями в сфері оборони цієї країни.

«Сполучені Штати підтримують вас. Ми підтримуємо вас перед лицем загроз щодо суверенітету, міжнародного права та міжнародного порядку», - сказав він після зустрічі, явно натякаючи на Росію.

Дії Меттіса стали підтвердженням його слів. Він допоміг ініціювати операцію «Атлантична рішучість» (Operation Atlantic Resolve), яка являє собою наймасштабніше нарощування військової сили в Європі з моменту закінчення холодної війни. У цьому регіоні в даний час знаходяться 6500 американських військових.

А 1 червня Пентагон навіть зажадав надати в цьому фінансовому році додаткові кошти для програми «Ініціатива щодо забезпечення європейської безпеки» (European Reassurance Initiative), в рамках якої Сполучені Штати допомагають своїм союзникам в Європі захищатися від погроз, головним чином - від Москви.

Підтримка України та інших європейських союзників і одночасне введення санкцій проти громадян і організацій в Росії - не той спосіб, за допомогою якого Вашингтон зможе повернути собі прихильність Росії.

За словами Таунсенда, напруженість між двома країнами підвищує ймовірність виникнення небезпечних помилок - особливо в Сирії, де у обох сторін є бойові літаки, які бомбардують одні й ті ж ділянки.

«На мій погляд, ситуація стала дуже складною, і це означає, що стало легше зробити крок, який може призвести до катастрофічного інциденту - до такого інциденту, після якого будуть жертви», - підкреслив він.

 

Наші інтереси: 

 Розстановка сил змінюється на користь України і це дратує Кремль.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи