Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Відеоігри можуть змінювати мозок людини

Процес ігор впливає на нашу увагу: у гравців поліпшується постійна і селективна увага. Області мозку, що відповідають за увагу, більш ефективно використовуються геймерами і вимагають менше часу для активації. Водночас відеоігри призводять до функціональних і структурних змін в нервовій системі, змінюючи нейронні рекаціі і викликаючи залежність.

Відеоігри стають все більш поширеними, зростає число дорослих, які грають в них. Середній вік гравців збільшується і складає 35 років у 2016 році, пише Medical Express.

Відзначається, що з'явилася нова "порода" випадкових геймерів, які грають на смартфонах і планшетах протягом усього вільного часу протягом дня. Чи можуть ігри вплинути на наш мозок і поведінку?

Протягом багатьох років засоби масової інформації робили різні сенсаційні твердження про відеоігри та їхній вплив на наше здоров'я і щастя.

"Ігри іноді хвалили, іноді демонізували, часто без посилання на реальні і дослідження. Ігровий процес є популярною діяльністю, тому, здається, всі мають думки на цю тему", - каже Марк Палаус, перший автор дослідження, нещодавно опублікованого в "Frontiers in Human Neuroscience".

Палаус з колегами вирішили побачити, чи виникли якість тенденції, як відеоігри впливають на структуру та діяльність нашого мозку. Вони зібрали результати 116 наукових досліджень. У 22-х були розглянуті структурні зміни в мозку, а 100 розглядали зміни функціональності мозку та/або поведінки.

З'ясувалося, що процес ігор впливає на нашу увагу і гравці показують поліпшення в декількох типах уваги, таких, як постійна увага або селективна увага. Області мозку, що відповідають за увагу, також більш ефективно використовуються гравцями і вимагають менше часу для активації.

Відеоігри можуть збільшити розмір і ефективність ділянок мозку, пов'язаних з візуально-просторовою орієнтацією. Зокрема, одне з досліджень показало збільшення розмірів гіпокампу у геймерів.

У той же час деякі дослідження відзначають, що такі ігри призводять до функціональних і структурних змін в нервовій системі, змінюючи нейронні рекаціі і викликаючи залежність від відеоігор. Ці нейронні зміни в основному такі ж, як і ті, що спостерігаються при інших залежностях.

У 2011 році Верховний суд США виніс рішення, що "в дослідженнях, спрямованих на вивчення зв'язку між агресивністю геймерів і відеоіграми, вона в кінцевому рахунку виявлена не була".

"Тим не менш, концепція відеоігор вкрай неоднорідна і в межах категорії ми знаходимо безліч ледь порівнянних жанрів. Поведінкові ефекти і нейронні взаємозв'язки залежать не тільки від природи самих відеоігор, але і від індивідуальних особливостей кожного учасника", - зізнаються автори дослідження.

Наші інтереси: 

Ігри розвивають людину. Інший бік медалі - залежність. Але залежність буває не тільки від ігор. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Будь-який сигнал, що потрапляє до мозку, може його змінювати. Стосовно залежності, то подразники, які мозок визнав приємними, можуть приводити до звикання.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Будь-який сигнал, що потрапляє до мозку, може його змінювати. Стосовно залежності, то подразники, які мозок визнав приємними, можуть приводити до звикання.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)