Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українцям пропонують безкоштовне навчання в трьох словацьких вишах

Світ:

Представники словацьких вишів будуть спілкуватися з абітурієнтами. Але це не буде іспит. Серед сорока спеціальностей, які можуть обрати українські абітурієнти, - менеджмент, англійська, німецька, італійська мови, психологія, політологія, історія, філософія, хімія, фізика, математика, музичне та образотворче мистецтво, педагогіка, соціальна робота, автомобілебудування, відновлювальні джерела енергетики, лікувальна реабілітація та багато інших.

400 абітурієнтів з України мають можливість вступити наступного року до трьох словацьких вишів за європейською освітньою програмою «Free Student».

Про це повідомив голова ГО «Словацько-українське освітньо-культурне товариство», кандидат юридичних наук, доцент Ружомберзького католицького університету, представник європейської освітньої програми «Free student» в Україні Роман Фрич.

Це - Кошицький технічний університет, Пряшівський університет та Ружомберзький католицький університет.

Серед сорока спеціальностей, які можуть обрати українські абітурієнти, - менеджмент, англійська, німецька, італійська мови, психологія, політологія, історія, філософія, хімія, фізика, математика, музичне та образотворче мистецтво, педагогіка, соціальна робота, автомобілебудування, відновлювальні джерела енергетики, лікувальна реабілітація та багато інших.

- Навчання для українських студентів безкоштовне. Але доведеться заплатити за проживання в гуртожитку від 40 до 60 євро на місяць. Харчування для студента коштуватиме 1-2 євро на день, - розповідає Роман Фрич.

За його словами, мета цієї програми – щоби українські абітурієнти змогли отримати якісну освіту. Тому частину коштів за проживання і харчування українського студента у словацькому виші оплачує Словаччина.

- Але те, що українці навчаються безкоштовно, ніяких зобов’язань перед Словаччиною вони не мають. Тобто не зобов’язані після закінчення навчання там відпрацювати. Якщо хочуть, то можуть залишатися, а захочуть, то можуть повертатися в Україну, - зауважив доцент Ружомберзького католицького університету.

Кандидат наук, заступник декана із закордонної співпраці та зв’язків педагогічного факультету Ружомберзького католицького університету Душан Ковач зауважив, що свого часу він як студент так само навчався за кордоном. Тоді йому пощастило вчитися в Італії.

- Наші студенти мають можливість стажуватися в вузах інших країн. І їм під час цього навчання виплачується додатково стипендія в 300-400 євро, залежно від країни, - розповідає про свій виш Душан Ковач.

Представник у Львівській області ГО «Словацько-українське культурно-освітнє товариство» Ольга Максимович, яка безпосередньо спілкується з майбутніми абітурієнтами, каже, що зацікавленість школярів залежить від профілю школи.

- Якщо це школа з поглибленим навчанням німецькій мові, наприклад, то діти цікавляться германською філологією. Якщо математична, то – математикою, - розповідає вона. За словами Романа Фрича, зарахування до вишів відбуватиметься на підставі співбесід.

- Представники словацьких вишів будуть спілкуватися з абітурієнтами. Але це не буде іспит. Звісно, ми зважатимемо на шкільні оцінки. Але більшу увагу ми звертаємо на те, чи ця дитина зможе жити сама, без мами, в іншій країні, в іншому середовищі, чи психологічно вона готова до цього, - каже він.

Усіх майбутніх абітурієнтів ГО «Словацько-українське культурно-освітнє товариство» запрошує на зустріч 29 листопада о 18.00 в школу № 62, за адресою Львів, вулиця Театральна, 15.

Наші інтереси: 

Освіта в сусідніх країнах сьогодні складає конкуренцію освіті в Україні. Поки Україна не перебудує свою систему освіту, діти будуть покидати Україну, як зараз. Зараз дуже багато дітей вчаться у Польщі, а потім там і залишаються. Тепер ось Словаччина запрошує...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Багатій Сонечко.
0
Ще не підтримано

Витягування української молоді продовжуються ...

Коментарі

Зображення користувача Багатій Сонечко.
0
Ще не підтримано

Витягування української молоді продовжуються ...