Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна на саміті НАТО: глядач на святі колективної безпеки

Категорія:

Спецтема:

Без українських подій останніх двох років порядок денний саміту НАТО у Варшаві був би інакшим. Два роки Північноатлантичний альянс ніби вичікував, уникаючи різких рухів. На саміті НАТО, який щойно пройшов у Варшаві, вирішили посилити військову присутність в країнах Східної Європи (Польщі та Балтії).

Про це пише у своїй статті на Німецькій хвилі Роман Гончаренко. 

Одним з ключових слів в підсумковій декларації стало "стримування", адресоване Росії. НАТО чітко дає зрозуміти Москві, що договір про колективну безпеку діє і що не треба гратися з вогнем.

З іншого боку, тон на адресу Москви помітно пом'якшав. Якщо в декларації за підсумками саміту в Уельсі в 2014 році Альянс засуджував "агресивні дії Росії" в Україні, то в варшавському підсумковому документі слова "агресивний" немає, а є "дії Росії", що підривають правовий порядок в Європі.

Посилюючи свій східний фланг, НАТО одночасно простягає руку Москві. "Ми продовжуємо прагнути до конструктивних відносин з Росією, якщо дії Росії роблять це можливим", - сказано в декларації. "Ми не хочемо холодної війни", - сказав за підсумками саміту міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Правда, як зазначив президент США Барак Обама, "business as usual (з Росією. - Ред.) не буде до повного виконання Мінських угод".

Для України затвердили узгоджений раніше пакет допомоги НАТО. По суті Альянс продовжуватиме робити те, що вже робить, але в розширеному форматі - допомагати реформувати українську армію, наближаючи її до стандартів НАТО.

Президент України Петро Порошенко сказав, що мова йде про "унікальний" пакет, якого ще не отримувала жодна країна. Україна отримала новий статус "посиленого партнерства".

Правда, ні в підсумковій декларації, ні в заявах генсека Альянсу цього терміна немає, зазначив журналіст.

Наші інтереси: 

Україна потрапила під опіку НАТО.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи