Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
ДЗен ДЗелень
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Там, де більше розмовляють українською, менше злочинів, і навпаки

Кажуть: це тому, що схід урбаністичний і промисловий, а захід живе в селі та на заробітках. Я на калькуляторі вирахував середню кількість злочинів на тисячу осіб у Воронезькій і Ростовській областях Росії, які межують із Луганщиною та Донеччиною. Позаторік Ростовська область мала 13,2 злочину на тисячу осіб, Воронезька – 11,8, Донецька – 12,7, Луганська – 12,9, Запорізька – 13,9. Схід України в цьому аспекті є продовженням Росії. Воронезька та Ростовська області менш промислові, ніж Донбас, а рівень порушень такий самий. Кількість злочинів на тисячу осіб на Львівщині – 6, Тернопільщині – 4,6, Івано-Франківщині – 4. Отже, мова таки має значення.

На сайті ZLOCH.IN.UA в меню обираєш рік і вид злочину – карта показує ситуацію по регіонах України. Зеленим, жовтим, оранжевим, червоним позначені області за рівнем зростання злочинності. Із заходу на схід і південь карта червонішає.

Лідерами за цим показником є Крим і Севастополь, їх доганяють Запорізька та Дніпропетровська області. Донеччина не належить до п'ятірки за жодним із основних показ­ників. Але це офіційні дані. Не переконаний, що всі злочини реєструють.

Найбезпечніше жити в Тернопільській та Іванофранківській областях. Водночас там один із найвищих рівнів хабарництва. Можливо, захід менш криміногенний, бо багато людей виїхали за кордон на заробітки. Також там більше сіл, а міста невеликі.

На заході й у центрі крадуть у півтора­два рази менше, ніж на півдні та сході. Найменше у Франківській, Чернівецькій і Тернопільській областях. Лідирує Крим, особливо Севастополь, який у 20 разів криміногенніший за Тернопільщину. На Франківщині крадуть усемеро рідше.

Крадуть часто через безробіття. На заході люди, якщо не мають грошей, емігрують або працюють на городах. Жителі південних регіонів пасивніші, заганяють себе у рамки, коли вкрасти чи напасти – виправдано. Захід межує з європейськими країнами – є з чим порівняти, є куди тягнутися. Можна заробляти на прикордонній торгівлі. Склалася міграційна традиція: хтось із родичів був чи є за кордоном. У мене кілька дядьків у Сполучених Штатах, двоюрідна сестра і хрещена – в Італії, рідний брат – у США, найкращий друг до Лондона виїхав. Якщо запитати мого однолітка на cході країни, думаю, він такими міжнародними зв'язками не похвалиться.

На сході люди важко працюють, але їм треба, щоб хтось гарантував зайнятість. Західняки заповзятливіші. І ще грають роль заздрощі та рівняння на когось. Мій дядько в селі хоче бути не гірший за сестру, за сусідів, і це стимулює багато трудитися.

Кількість крадіжок корелює з картою голосування: "помаранчеві" — "сині". Зелені регіони на моїй карті – ті самі, що були "помаранчевими" на карті голосування під час виборів президента і парламенту. Ті, що в нас помаранчеві й червоні, на електоральній карті були "синіми".

Галичина і схід-­південь "дружать" у категорії "злочини у сфері службової діяльності". Тамтешні чиновники однаково жовті, тоді як у центрі й на півночі країни – зелені. Там менше дають хабарів.

Тернопільська й Чернівецька області останні за показниками злочинів, а за рівнем хабарництва – червоні. На Буковині міліція зловила на цьому в два з половиною рази більше людей, ніж у Києві. Однак це може свідчити про небажання боротися з хабарниками у столиці і промислових містах.

За кількістю злочинів, скоєних неповнолітніми, рекорд побила Житомирщина: на 100 тисяч населення – 36, на Кіровоградщині – 35.

Найменше ґвалтують на Тернопільщині. Пояснюю це високою релігійністю та відсутністю індустріальних міст.

Там, де більше розмовляють українською, менше злочинів, і навпаки. Кажуть: це тому, що схід урбаністичний і промисловий, а захід живе в селі та на заробітках. Я на калькуляторі вирахував середню кількість злочинів на тисячу осіб у Воронезькій і Ростовській областях Росії, які межують із Луганщиною та Донеччиною. Позаторік Ростовська область мала 13,2 злочину на тисячу осіб, Воронезька – 11,8, Донецька – 12,7, Луганська – 12,9, Запорізька – 13,9. Схід України в цьому аспекті є продовженням Росії. Воронезька та Ростовська області менш промислові, ніж Донбас, а рівень порушень такий самий. Кількість злочинів на тисячу осіб на Львівщині – 6, Тернопільщині – 4,6, Івано-Франківщині – 4. Отже, мова таки має значення.

На Тернопіллі найбільша частка українців з-поміж усіх областей – 97,8 відсотка, за даними останнього перепису населення.
 

(Подано скорочено.)

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Навіщо поставили крапку в кінці заголовка?

Творімо разом мову Сенсар!

Коментарі

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Навіщо поставили крапку в кінці заголовка?

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Крапку в кінці заголовка вже вилучив.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)