Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 11
  • Переглядів: 13

Сталінська тактика "випаленої землі"/ Частина 1: Наказ № 0428 від 17.11.1941.

Червоній армії було наказано вдаватися до особливо жорстоких і підлих методів тероризування власного населення. Є свідчення людей зі спалених чекістами в німецькій формі сіл, про радянських убивць і паліїв, переодягнених у форму СС. Тактика терору і провокацій широко застосовувалася радянськими спецслужбами і надалі: наприклад, після війни в Україні лютували енкавеесники, переодягнені у форму бійців УПА, про що свідчить велика архівно-документальна база.

Не одне покоління радянської молоді виховувалося на прикладі «подвигів» Павліка Морозова, Павки Корчагіна, Зої Космодем’янської і т.п. Відносно героїзації діянь піонерів і комсомольців довоєнної пори ми поговоримо іншим разом, а сьогодні, напередодні чергової дати «вєлікой пабєди», є сенс поговорити про історію «подвигу Зої Космодем’янської»…

22 червня 1941 року Німеччина оголосила війну Радянському Союзу і нанесла превентивний удар по військовій потузі Червоної Армії, яка відмобілізовувалася і готувалася до «визвольного походу» в Європу. Жорстока війна покотилася теренами України, Білорусії і Росії… Вже було залишено Умань і Київ; вже десятки тисяч воїнів Вермахту і РСЧА полягли у боях; вже майже мільйон бійців і командирів РСЧА вирішили не воювати за Сталіна і здалися в полон; вже радянськими диверсантами були підірвані Дніпрогес, Хрещатик і Успенський собор в Києві…

Передові частини Вермахту наближалися до Москви і вже було прийнято рішення про евакуацію керівництва радянської держави з столиці…

17 листопада 1941 року Ставка Верховного Головнокомандування передала Військовим Радам армій наказ № 0428, підписаний І. Сталіним і Б. Шапошниковим, у якому говорилося:

Після багатьох років секретності цей наказ став доступним для істориків і дослідників. Його легенда в архіві: ЦАМО, фонд 208, опись 2511, единица хранения 173, стр. 199.

Також цей наказ наводиться у книзі: Сталин И.В. Cочинения. – Т. 18. – Тверь: Информационно- издательский центр «Союз», 2006. С. 283–284.

Тут ми стикаємося з черговою радянської загадкою. Відомий письменник Володимир Батшев, відповідально посилаючись на Центральний архів Міністерства оборони СРСР, в своїй чотиритомній епопеї «Власов» (т. 1, стор. 214, вид-во «Мости - Літературний європеєць», Франкфурт-на-Майні, 2001/2005) наводить інший варіант тексту лиховісного сталінського наказу (цитую в оригіналі):

«Из приказа Ставки Верховного Главнокомандования
№ 0428 от 17 ноября 1941 года:

“Все населенные пункты на расстоянии 40-60 км вглубь от линии фронта и на 20-30 км по левую и правую сторону от дорог, в которых находятся вражеские войска, должны быть сожжены и разрушены. Для уничтожения населенных пунктов в означенном радиусе приказываю использовать авиацию, артиллерию, а также команды разведчиков, лыжников и партизанские группы, которые должны быть оснащены бутылками с поджигательной смесью.

При вынужденном отходе наших частей на том или другом участке уводить с собой советское население и обязательно уничтожать все без исключения населенные пункты, чтобы противник не мог их использовать.

…Большинство задействованных на этом важном государственном задании ДОЛЖНЫ БЫТЬ ПЕРЕОДЕТЫ В ТРОФЕЙНУЮ ФОРМУ ГЕРМАНСКОГО ВЕРМАХТА И ВОЙСК СС (виділено В.Ф.)

Следует обратить внимание, чтобы после «карательной экспедиции» оставались свидетели, которые затем смогут поведать о злодеяниях фашистов. Это возбудит ненависть к фашистским оккупантам, облегчит вербовку партизан в тылу врага.

…Формирования, занятые в этом смелом предприятии, должны состоять из мужественных бойцов, которые должны быть представлены к правительственным наградам.

Ставка Верховного Главнокомандования
Верховный Главнокомандующий И. СТАЛИН
Начальник Генштаба Б. ШАПОШНИКОВ».

Легенда документа в архіві: ЦАМО СССР. Ф. 353. Оп. 5864. Д.1 Л.2.

Виникає питання: чи не є перший, найбільш поширений варіант сталінського наказу, результатом пізнішого «редагування»? Вважаю, що така версія вірогідна, оскільки в грудні 1941 року згідно з директивою Військової Ради Північно-Західного фронту за № 11052 наказ Ставки  № 0428 і всі інші накази, які базувалися на його основі, були вилучені з штабів! Зрозуміло, обидва варіанти наказу – бузувірські. Однак другий варіант, що приводиться В. Батшевим, прямо наказує Червоній армії вдаватися до особливо жорстоких і підлих методів тероризування власного населення. В. Батшев стверджує, що має «свідчення людей з спалених чекістами в німецькій формі сіл». За словами письменника, темою міфів про ВВВ він займається з 1965 року, коли Володимир Буковський розповів йому «про радянських убивць і паліїв, переодягнених у форму СС». Відзначимо, що ця тактика терору і провокацій широко застосовувалася радянськими спецслужбами і надалі: наприклад, після війни в Україні лютували енкавеесники, переодягнені у форму бійців УПА, про що свідчить велика архівно-документальна база.

В цей же день, 17 листопада, начальник штабу 5-ї армії генерал-майор Філатов, керуючись отриманим наказом СВГК №0428, підготував, а командуючий 5-ї армією генерал-лейтенант артилерії Говоров і член Військової ради 5-ї армії бригадний комісар Іванов затвердили детальний «План разрушения и уничтожения населенных пунктов и жилых построек на территории, занятой противником (в 50 километров зоне от переднего края обороны)» /назва документу подається мовою оригіналу – російською/.

Наступного дня 18 листопада 1941 року заступник начальника Штабу 5-ї армії підполковник Юдієвич і воєнком штабу 5-ї армії старший політрук видали відповідний наказ командирам стрілецьких дивізій № 32, 50, 82 і 144, до якого додавався вищевказаний план.

Архівна легенда документів: ЦАМО, фонд 208, опись 2511,  единица хранения 38, стр. 280 – 284.

В перелік населених пунктів, які підлягали знищенню, входив і населений пункт «ПЕТРИЩЕВО», в який і було направлено группу до якої входила Зоя Космодем’янська!

Продовження: Сталінська тактика "випаленої землі"/ Частина 2: Рейд в Петрищево, листопад1941-го.

Джерела:

  • ЦАМО, фонд 208, опись 2511, единица хранения 173, стр. 199.
  • Сталин И.В. Cочинения. – Т. 18. – Тверь: Информационно- издательский центр «Союз», 2006. С. 283–284.
  • ЦАМО СССР. Ф. 353. Оп. 5864. Д.1 Л.2.
  • ЦАМО, фонд 208, опись 2511,  единица хранения 38, стр. 280 – 284.
  • Блоги: gistory.livejournal.com/20006; 20563
Наші інтереси: 

Ми повинні знати ВСЮ ПРАВДУ про Другу світову війну, незалежно від того, під якими прапорами воювали українці: під прапорами РСЧА, під прапорами Вермахту чи під прапорами ОУН-УПА.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

На Донбасі кацапи далі луплять по своїм - щоб не розслаблялися. Гібридна війна триває.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

На Донбасі кацапи далі луплять по своїм - щоб не розслаблялися. Гібридна війна триває.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Дякую за правду. Дякую за історію. Нарешті. Маємо право знати!

Зображення користувача Творимир Здобудьволя.
0
Ще не підтримано

Корисна публікація.
Пригадую, Тарас Бульба-Боровець в своїх спогадах також писав про застосування большевиками в 2-й світовій тактики випаленої землі.
А от слово КАНУН в українській мові означає:
канун -
Мед, пиво на храмове свято.

Немає релігії понад істину

Зображення користувача Творимир Здобудьволя.
0
Ще не підтримано

Тричі пробував редагувати свій коментар і тричі мене інформують, що немає доступу і "Будь ласка, зареєструйтеся, щоб отримати доступ до цієї сторінки"....

Немає релігії понад істину

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Коментар редагується протягом 30 хвилин. Це нормальна практика документації дискусії.

Творимир Здобудьволя каже:
Тричі пробував редагувати свій коментар і тричі мене інформують, що немає доступу і "Будь ласка, зареєструйтеся, щоб отримати доступ до цієї сторінки"....

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Дякую, друже, виправив!

Буду вдячний, якщо дасте посилання на жерело - спогади Бульби-Боровця :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!