Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Соціоніка і педагогіка

***

Процес виховання відбувається через аудіовізуальну взаємодію вихователя й вихованця, тобто при спілкуванні і наслідуванні особистого прикладу. І справедливо звучить твердження: „Тільки особистість може виховати особистість”. На жаль, дуже мало у школах й інших виховних закладах справжніх педагогів. Не всіх вчителів поважають, і далеко не кожен наставник є авторитетом в очах вихованця. А якщо педагог не має авторитету, всі його зусилля у справі виховання і навчання даремні. Для покращання навчально-виховного процесу в Інституті Педагогіки ім. Костюка розроблено комплексну методику тестування майбутніх педагогів „Соціал”. За результатами тестів повинні відбиратися на навчання у Педагогічних закладах тільки ті, хто дійсно має хист до педагогічної діяльності. На практиці відбувається все набагато простіше. Конкурсів при вступі до педагогічних училищ і вузів майже немає, то нема серед кого вибирати кращих, гідних звання педагога і тих, хто має здібності до цієї тонкої і відповідальної професії. Та й будь-яке тестування не дає бажаних наслідків. Тести можуть бути досконалими, а от ті, хто відповідають на їх питання, не завжди орієнтуються у власних якостях і здібностях, до того ж, кожен знає, яким критеріям повинен відповідати педагог, і тому може відповідати на питання не щиро, а саме так, як того вимагає еталон педагога. Тобто описувати не свої характерні особливості, а ті, які вимагаються від вчителя.

Визначаючи соціонічні типи абітурієнтів, можна без тестів виявляти, чи зможе людина реалізувати себе на педагогічній ниві, чи їй краще обрати іншу професію. Адже основними психічними ознаками педагога повинні бути ті, які відповідають певному предмету, та екстраверсія, яка дозволяє людині природно, невимушено, без особливих зусиль тримати в полі зору колектив і впливати на нього. А людина, яка має від природи розвинену етику, тонко відчуває душу іншої, вміло керує емоціями, як своїми, так емоційним станом інших людей. До етичних завжди тягнуться. Тому екстравертів етиків варто просувати на посади директорів. А екстравертів логіків - ставити адміністраторами – господарниками.

Соціоніка – педагогічним вузам

Неоцінену допомогу соціоніка надасть школі і вузу. Пропонуються такі нововведення:
1. Формування класів і учбових груп з високою дисципліною і якістю навчання.
2. Збереження взаємоповаги та дружньої робочої атмосфери.
3. Предметно-диференційне навчання.
4. Індивідуальний підхід для самоактуалізації і реалізації здібностей.

Соціоніка - школі

Ми надаємо знання педагогічному персоналу щодо індивідуально-психічних особливостей учнів згідно з вродженими якостями характеру, що дає реальну можливість знайти індивідуальний підхід до особистості кожного учня. При цьому можна корегувати вимоги до учня, беручи до уваги вроджені якості і згідно з ними можливості щодо засвоєння різних предметів. Для підвищення результативності навчального процесу варто формувати класи, враховуючи схильності учня до того чи іншого предмету, злагоджені колективи, знаючи і враховуючи закономірні міжособові стосунки.

Соціоніка - батькам

Для сім'ї та батьків знання своїх соціотипів та соціотипів дітей допомагає уникати багатьох складностей у спілкуванні та непорозумінь. Спеціалісти нашого Практикум-центру пропонують вам:
1. Консультування батьків з питань виховання дітей з дотриманням екології особистості, у спрямуванні дитини згідно її вроджених схильностей;
2. Допомогу у визначенні здібностей дитини, виборі предметів та гуртків, професійній орієнтації дитини;
3. Консультування сімейних пар для визначення їхнього типу стосунків і розуміння їх закономірних проявів і сценаріїв розвитку. Корекція стосунків для створення гармонійної сімейної атмосфери для виховання та розвитку дітей.
4. Бездітні родини, які мають намір взяти на виховання дитину з Дитячого будинку, звертайтесь до нас, щоб уникнути майбутніх неприємностей дискомфортних стосунків. Визначивши свій соціонічний тип, Ви будете знати, дитину якого типу краще вибрати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи