Зображення користувача Леонід Українець.
Леонід Українець
  • Відвідувань: 9
  • Переглядів: 10

Рутеній - елемент імені Русі-України

Світ:

Хочу звернути вашу увагу на хімічний елемент, назва котрого пов'язана зі словом Русь (в латинському варіянті). Його атомний номер теж символічний - 44.

Рутеній (Ru) — хімічний елемент з атомним номером 44. Це сріблясто-сірий дуже крихкий метал-парамагнетик. Належить до групи платинових металів. У природі існує 7 стабільних ізотопів рутенію. Відкритий у 1827 році. Повторно відкритий у 1844 році. Хімічно інертний, не реаґує навіть з царською водою, тому вважається благородним та дорогоцінним. Рутеній — рідкісний хімічний елемент. Добувають його переважно з платинових руд.

Походження назви

Назва хімічного елементу походить від латинської назви Русі-України. Чому учений Готфрід Озанн (першовідкривач елементу ) назвав його саме так поки що невідомо.

Застосування

Застосовують як каталізатор, для виготовлення твердих сплавів, для нанесення захисних покриттів на електричні контакти, електроди, декоративних покриттів на ювелірні вироби, а також як компонент сплавів з платиною або родієм. Плівки рутенію товщиною в три атоми використовують в носіях даних на жорстких намагнічених дисках. Для опису цього надтонкого шару рутенію використовувався жартівливий термін «пилок ельфів» (pixie dust), придуманий в IBM.

Наші інтереси: 

Вивчаємо природу.

В тему: 
Бісмут
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ірина Висота.
0
Ще не підтримано

Як конкретніше пояснити зв'язок слів "рутеній" та Русь-Україна, початковими букаами?

Твори!!!

Коментарі

Зображення користувача Ірина Висота.
0
Ще не підтримано

Як конкретніше пояснити зв'язок слів "рутеній" та Русь-Україна, початковими букаами?

Твори!!!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Руте́нія — назва території, що тепер називається Україна, в історичних джерелах, написаних латиною в XIII—XIX століттях. Вперше фіксується по відношенню до Галицько-Волинської Русі. Який зв'язок між слов'янським словом Русь і латинським Ruthenia краще пояснять мовознавці.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)