Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Рейтинг найдивніших грошей світу

Нумізматика, фалеристика та боністика – три цікаві науки, які є допоміжним елементом для історії. Вони вивчають: монети, банкноти, прикраси, медалі – але ті, що вже вийшли з вжитку, тобто не є в обороті. В одному з попередніх номерів нашого журналу була надрукована стаття «сільське господарство в нумізматиці», про монети із зображенням елементів сільського господарства. А сьогодні, хочу розповісти про валюту, яка ще є у вжитку в певних країнах, і, яка є трохи…дивною. Боністикою чи нумізматикою цей напрямок не назвеш, проте рейтингом «найдивніших грошей світу» - в самий раз. Отож, читайте і дивуйтеся…

Останнє, 17 – те місце, нашого рейтингу очолює

 

5 – лірова банкнота 1968 року випущена банком Ізраїля. Коли у 1952 році перший прем’єр-міністр Ізраїля Давид Бен-Гуріон запропонував великому ученому-фізику Альберту Ейнштейну зайняти посаду Президента Ізраїля, пропозицію Ейнштейн відхилив. Проте, коли Ізраїль почав випускати свою першу валюту – ліру, на 5-номінальній банкноті вирішили зобразити портрет Альберта Ейнштейна, що стало великим знаком пошани відомого ученого.

На передостанньому (16 – му) місці нашого рейтингу розташована банкнота, а точніше – НАЙБІЛЬША банкнота в світі

Ця купюра номіналом у 100 000 песо має розмір 33 на 40,7 см випущена урядом Філіппін у 1998 році. Якби її прийшлося носити в кишені чи в гаманці, то можна уявити якого розміру мали б бути кишені та гаманці. Але на щастя, самим філіппінцям, банкнота була випущена тільки до Дня святкування сторіччя незалежності від Іспанії.

На 15-ій позиції представляю Вам не менш цікаву банкноту Нотгельда (Німеччина)

 

Дуже часто після закінчення першої світової війни у Німеччині та Австрії випускалися гроші на випадок надзвичайних ситуацій. Багато з них були досить дивними, але найдивнішою все-таки є банкнота на якій зображений осел, який випорожнюється!

Під номером 14 розташована монета островів Палау

 

Срібний долар випущений у 2007 році однією з найменших країн світу з зображенням Діви Марії і крихітним резервуаром зі святою водою з грота в Лурді (Франція).

На 13-ій сходинці нашого незвичного рейтингу опинився В’єтнам

 

Нагадаю, що в цьому матеріалі представлені не тільки ті грошові одиниці, які вже вийшли з обігу, але й які на даний час в обороті. Отже, в’єтнамська система нагадує швидше радянські часи, коли до магазину за ковбасою чи хлібом покупці ходили з талонами, ті непрості і неординарні часи пройшли, а В’єтнам чомусь вирішив, що не все пройшло. Це не аналогічна ситуація, але на мій погляд, більш-менш схожа. В’єтнамськими Зеленими Марками можна розрахуватися не за все! А за конкретну річ. На краях кожної банкноти є спеціальні відривні купони, які можна обміняти тільки на ту річ, яка вказана на купоні. Наприклад, якщо Зелена Марка видана на покупку одягу, то на відривні купони можна купити тільки: штани, пальто, шкарпетки та інше, причому на кожну річ дається строго певна їх кількість.

12-ту позицію займають дерев’яні гроші

 

Свого часу в канадському містечку Мус-Джо, та після першої світової війни у Німеччині, дерев’яні гроші були дуже популярними. Німці, щоб видати компенсації постраждалим під час війни та підняти Рейхсбанк, всіма можливими способами старалися це зробити, друкували гроші на будь-якому матеріалі та все-таки самим незвичним це було дерево.

На 11-му місці «найдивніші гроші світу» знаходиться чилійський песо

 

Та справа навіть не в тому, що ця монета найдивніша, правильніше буде сказати – найсмішніша. У 2008 році чилійське песо стає однією з найсмішніших валют у світі. Карбувальники допустили жахливу помилку – неправильно написали назву країни і в обіг пішло 50 мільйонів монет. Поряд з портретом Бернардо О'Хіггінс замість "Chi le" було написано "Chi i e". Після виявлення помилки, в лютому 2010 року, Грегоріо Іньігес, Глава чилійського монетного двору, був звільнений. Однак монети з дефектом з обігу вилучені не були.

10 – та позиція. Продовжує наш список самих неординарних грошових одиниць світу - сто трильйонів доларів (Зімбабве)

 

Резервний банк Зімбабве почав друкувати ці купюри у січні 2009 року номіналом у сто трильйонів доларів. Це приблизно 300 американських доларів. В цей час в країні був самий вищий рівень інфляції у світі. В липні 2008 року інфляція досягла небачених висот – 231 000 000 відсотків. Для прикладу, одна буханка хліба вартувала 300 мілліардів зімбабвійських доларів! До квітня 2009 року ця банкнота вийшла з обороту.

9-те місце займає банкнота нереальним номіналом…. у сто квінтильйонів

Цифру з такою кількістю нулів мріяв би побачити на своїх рахунках не один мільярдер, хоча тоді б він і мільярдером би не звався, швидше – квінтильйонер. Отже, цю банкноту випустили у 1994 році в Югославії. Югославія перенесла надзвичайну гіперінфляцію, яка розпочалася у 1989 році.

На 8-ій сходинці розмістилися «перероблені гроші»

 

В середині XIX століття, через брак власної валюти, Карибські острови почали розплавляти іноземні монети і карбувати з отриманого металу свої. Ці «перероблені гроші» були в обороті в Домініканській республіці. Акцентувалася увага на дірку, яка була у формі серця в центрі кожної монети.

7-ме місце. Продовжує рейтинг «найдивніші гроші світу» найбільша монета світу

 

У жовтні 2011 році австралійці показали світу ГІГАНТСЬКУ монету. Її вага більше тони. Товщина – 12 см, а діаметр – 80 см.

На 6-ій сходинці НАЙМЕНШІ монети світу

 

Найменшою монетою на Землі рахується срібний четвертак Тара Віджаянагара в Індії. Діаметр крихітної монетки – 4 мм, а вага всього – 1,7 г.

5 – те місце. Просувають рейтинг «дивовижні гроші» Сомалі

Це геометричні фігури: конус (вода), куля (земля), піраміда (вогонь), циліндр (дерево), куб (метал). Справді дивно, адже ці геометричні фігури у Сомалі використовуються, як гроші.

 

Та це ще не все. Ось продовження монет Сомалі – мотоцикли, гітари.

На 4-му місці опинився диснеївський долар

 

На перший погляд це звичайні іграшкові дитячі гроші. Та все зовсім не так. Це одна з найсильніших валют у світі – долар Діснея, цінність якого прирівнюється до долара США. Її народження у 1987 році. А от купюри номіналом у: $ 1, $ 5, $ 10 і $ 50 можуть використовуватися тільки на територіях: парків Діснея, курортах, круїзних кораблях і на приватному острові Діснея, Castaway Cay.

Третю позицію займають КОСМІЧНІ ГРОШІ

 

Це справді так, людство готується до подорожей в космосі, можливо і до життя на іншій планеті. Очевидно, це не за горами, адже Національний космічний центр і університет Лестер створили космічний фунт стерлінгів спеціально для туристів космосу. На Землі ці гроші не використовують. Їхня специфіка у тому, що у них немає гострих кутів і створені вони з речовин абсолютно нешкідливих для людського організму.

На другому місці нашого грошового рейтингу знаходиться МОНЕТА, яка розмовляє!

 

Монгольська монета номіналом у 500 тугриків має властивість розмовляти. На монеті зображений Президент США Джон Кеннеді, а поряд невеличка кнопка, при натисканні на яку монета починає розмовляти. І говорить Кеннеді свою улюблену фразу: «Я пишаюся тим, що я берлінець».

І очолює рейтинг «найдивніших грошей світу» КАМЕНІ РАЇ

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
гроші
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Треба поправити малюнки.

https://t.me/ETEPHET

Коментарі

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Треба поправити малюнки.

https://t.me/ETEPHET