Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 5

Правила чисел. Ніякої магії, тільки закони життя!

Світ:

Чому в нашому житті певні числа (часові проміжки) такі важливі? Це якась магія? Аж ніяк. Це складна система біоритмів, пов’язана з тим, як Бог створив світ і як ми в ньому функціонуємо. «Основна магія» нашого світу, сказав би Толкін, це 7‑денний тиждень, записаний у Біблії і найсприятливіший для ритму праці та відпочинку.

Правил діяльності, успішності, досягнення бажаного написано безліч. Одні певні, що для досягнення успіху треба їх строго дотримуватися, інші ж запевняють, що все індивідуально і жодні настанови це не панацея. Правда в тому, що погодитись можна з обома доводами: є правила, ефективність яких перевірена людьми й часом, а вам просто треба «приміряти» їх на себе.

Якщо вам комфортно й ви досягаєте результатів, то користуйтеся на здоров’я; а якщо вам щоразу доводиться пересилювати себе, та й помітних результатів якось не видно — придумуйте власні секрети успіху. Ми ж розповімо вам про ті хвилини-години-дні, які вважаються оптимальними для досягнення хороших результатів у будь-якій справі, для вироблення звички та досягнення успіху.

Правило 2 хвилин

Порада: те, що можна зробити менше, ніж за дві хвилини, потрібно робити негайно.

Як це працює: автор цієї стратегії — Джеймс Кліар, а її користь у тому, що вона допомагає не тільки перестати відкладати справи в довгий ящик, а й маленькими кроками рухатися до мрії.

Здавалося б, що таке дві хвилини? — коротка мить! Проте багато справ і не вимагають більше часу: помити посуд одразу після їжі; викинути сміття: акуратно скласти речі в шафу після прогулянки; відповісти на e‑mail тощо.

За цю ж мить ми можемо почати рухатися до мети: жодна мрія, звісно, не здійсниться настільки швидко, проте більша буде ймовірність продовжити робити те, що ви вже розпочали, ніж те, що ви тільки плануєте зробити.

Правило 20 хвилин

Порада: займайтеся справою як мінімум по 20 хвилин на день, аби вона принесла вам результати.

Як це працює: цей проміжок часу є незначним, а отже, навіть для справ, які не приносять вам задоволення, проте є корисними, його можна перетерпіти. Це правило становить частину стратегії, яка має назву «мистецтво маленьких кроків». Ви можете збільшувати цей проміжок відповідно до своїх актуальних потреб чи ситуації; проте цей мінімум — 20 хвилин —базовий. Основні «двадцятихвилинки» виглядають так:

  • 20 хвилин на день для занять спортом — і ти не перейматимешся своїм здоров’ям.
  • 20 хвилин на день на прибирання будинку — і ти забудеш про безлад.
  • 20 хвилин на день для підвищення концентрації — і ти не дізнаєшся, що таке творча криза.
  • 20 хвилин на день, аби вислухати свого партнера — і ваші стосунки не дійдуть до непотрібних криз.
  • 20 хвилин на день на слухання себе і ведення особистих записів — і ти забудеш про брак ідей.
  • 20 хвилин на день для роботи над створенням джерел доходу — і ти не будеш сушити голову над своїм фінансовим добробутом.
  • 20 хвилин на відпочинок — і ти забудеш про втому.
  • 20 хвилин на день читання корисної книжки — і ти зрештою станеш експертом.

Правило 72 годин

Порада: намагайтеся почати втілювати свої довгострокові ідеї протягом 72 годин (приблизно 3 дні) — це оптимальний час для того, щоб зробити перший крок на шляху до мети.

Як це працює: це правило сформулював німецький бізнес-консультант Бодо Шефер. На його думку, якщо ви не почали реалізовувати свою ідею протягом 72 годин після того, як вона у вас виникла, то шанси реалізувати її пізніше — дуже мізерні.

Вам не обов’язково протягом 72 годин (трьох днів) виконати все заплановане; проте вам потрібно зробити перший крок, навіть записати цю ідею, деталізувати й перетворити на мету: це збільшує шанси, що ви візьметеся за її реалізацію. Адже коли ви розбиваєте велику мету на маленькі кроки — вона виглядає досяжною та не такою страхітливо масштабною.

Наша підсвідомість тут може як зіграти нам на руку, так і створити бар’єри для виконання задуманого. І ця межа становить саме 72 години. Якщо ми рішуче беремося за справу, то налаштовуємо себе на те, що ця мета для нас важлива, а отже, ми повинні довести її до кінця. Якщо ми не беремося за її реалізацію, а починаємо над нею роздумувати, в нас з’являється страх невдачі, засудження чи її примітивності, — а це навряд чи додає ентузіазму й рішучості діяти!

Правило 21 дня

Порада: якщо повторювати одну і ту ж дію протягом 21 дня, то вона стає звичкою і виконується автоматично.

Як це працює: 21 день — це вам не якісь кілька хвилин — справа серйозніша, а отже, варто все робити поступово. Як і будь‑яку справу, розбийте процес вироблення звички на маленькі етапи — спробуйте протриматись один день, два дні, а якщо тиждень повторювати те ж саме? а два тижні? А там уже легше, бо звично й комфортно.

Чому 21 день? Цей період був експериментально доведений у США: двадцятьом людям видали спеціальні окуляри, які перевертали всі зображення з ніг на голову, й вони мали носити ці окуляри цілодобово. І саме на 21‑й день їхній мозок адаптувався до такого стану речей і сам почав перевертати зображення, сприймаючи таке його як звичне.

Особливості:

  • Якщо зробити хоча б одну перерву, навіть якщо вона припадає на 20‑й день, то звикати доведеться заново;
  • 21 день — це тільки 1 етап, насправді 100% звичка формується за 40 днів безперервного повторення потрібних дій;
  • 21 день дає змогу зрозуміти, чи насправді вам потрібні ці навички: якщо регулярні дії не дали результату й не приносять задоволення — тоді це просто «не ваше».

Правило 10 000 годин

10 000 годин — це 5 років повного робочого дня або 10 років роботи по 3 години на день.

Порада: щоб досягти успіху в будь-якій справі, потрібно витратити на неї 10 000 годин.

Як це працює: правило було описане Малькольмом Гладдуелом в його книжці «Генії та аутсайдери». Його твердження полягає в тому, що будь-хто, незалежно від таланту, вміння чи задатків, може стати професіоналом у будь-якій справі, витративши на її опанування та вдосконалення 10 000 годин.

Як доказ наведемо кілька історій успіху:

  • Перший концерт, який вважається великим, Моцарт написав у 21 рік. Доти Моцарт компонував музику вже близько десяти років.
  • Білл Гейтс провів за програмуванням на комп’ютері приблизно 10 000 годин, після чого зміг зробити значний прорив.
  • Десять років знадобилося «The Beatles» із дня заснування групи, щоб записати свої найвідоміші альбоми «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» i «The Beatles» (Білий альбом).

Почніть із двох хвилин — із них почергово складаються 10 000 годин на шляху до вашого успіху!

 

Наші інтереси: 

Якщо повторювати одну і ту ж дію протягом 21 дня, то вона стає звичкою і виконується автоматично. Вчимося бути дисциплінованими!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Гарні поради, дякую

Коментарі

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Гарні поради, дякую

Зображення користувача Ігор Гайдар.
0
Ще не підтримано

Правило 21 дня працює.
За 3-4 тижні систематична запланована щоденна дія стає звичкою.

Сидить козак в кобзу грає, що замислить – то все має.