Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
Тимур Де-Бальзак
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Опалювальний сезон: чи вистачить Україні вугілля, газу й «пороху»?

Уряд звітує про готовність до холодів та обіцяє нові газові угоди, українці не вірять і утеплюються.

Київ – Україна готова до опалювального сезону, враховуючи нинішні запаси газу, вугілля, очікувані кредити на закупівлю блакитного палива та газові угоди з Росією, які можуть підписати вже на переговорах 25 вересня. Менш оптимістичну картину бачать експерти: вони говорять або про «мінімальну готовність» до зими, і навіть про ризик зриву опалювального сезону. Ті ж українці, які мають можливість, утеплюються та облаштовують альтернативне опалення, не довіряючи владі. 

Дмитро, житель одного з сіл у Вишгородському районі Київщини, вирішив не користуватися газовим опаленням, і накопичив у своєму дворі кілька вантажівок дров: частину купив, решта – це сухі колоди, які він самотужки зібрав у лісі. Тепер готовий і до цієї, і до наступної зими, зізнається Дмитро Радіо Свобода.

«Придбав твердопаливний котел, під’єднав його паралельно з газом до системи опалення будинку минулої зими. Цієї зими вирішив відмовитися від газу повністю. Порахував, що за нових тарифів на газ опалення мого будинку площею 120 квадратних метрів обійдеться в 10 тисяч гривень. Для мене це забагато. І з минулого року ми накопичуємо дрова. Нині маємо 40 кубометрів, цього вистачить на дві середні зими. Але кажуть, що ця зима буде досить теплою»,– розповідає житель Київщини.

Дмитро розповів, що його будинок не утеплений. Якщо його обшити пінопластом, то витрати дров зменшилися б, і нинішніх запасів мало б вистачити на кілька років, припускає він.

Тим часом до цієї зими готуються і міські жителі, яких, за офіційною статистикою, в Україні близько двох третин. Вони утеплюють стіни квартир пінопластом, замінюють вікна на більш енергоощадні, а хто не має на це коштів – закривають щілини у вікнах та дверях. Кияни та мешканці столичного регіону, опитані Радіо Свобода, утеплюють і вікна, і стіни, й намагаються продублювати основне опалення електричним, а у приватних будинках – твердопаливними котлами.

Гіршою є ситуація в регіонах: місцеві мешканці кажуть, що на якісне утеплення житла в більшості немає коштів. Так, Вікторія, жителька Миколаєва, розповіла Радіо Свобода, що торік встигла замінити більшість вікон у квартирі на енергоощадні. Завершити утеплення цього року не має змоги. За її спостереженнями, городяни набагато менш активно замовляють вікна та утеплення фасадів , ніж торік, через зменшення власних доходів.

Про російський газ можуть домовитися вже у вересні

Підготовку України до зими ускладнює те, що вона від квітня не купує російського газу і загалом має недостатньо коштів на збільшення реверсу газу з ЄС, констатує частина енергетичних експертів, зокрема Юрій Корольчук. Водночас міністр енергетики й вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що 25 вересня відбудуться газові переговори, на яких, найімовірніше,тристоронню угоду про умови поставок російського природного газу в Україну підпише український уряд, Європейський Союз і Росія. Глава Міненерго Росії Олександр Новак підтверджує, що ці переговори плануються. І додає, що ціну на російський газ для України уряд Росії визначить до кінця місяця. Демчишин неодноразово заявляв, що Україна не купуватиме російського газу дорожче ніж 250 доларів за 1000 кубометрів.

Напередодні ЄБРР погодився надати Україні кредит на закупівлю газу на зиму, обсягом 300 мільйонів доларів, повідомляють у «Нафтогазі». Директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко пояснив, що за умовами угоди ці гроші можна буде витратити лише на закупівлю газу з ЄС, а не на придбання російського блакитного палива. Враховуючи європейські ціни, цієї суми мало б вистачити приблизно на 1,2 мільярда кубометрів газу. Однак це не єдиний газовий кредит, щодо якого веде переговори українська сторона.

Водночас керівник «Нафтогазу України» Андрій Коболєв напередодні сповістив про те, що на українському газовому ринку почали працювати два західні трейдери. Що це за компанії він не вказав, лише зауважив, що працюватимуть «у тандемі». Імпорт газу вони здійснюватимуть «не до нашого кордону, а з наступним розмитненням і перепродажем споживачам всередині країни».

Україні бракує запасів вугілля та газу щоб забезпечити стабільне опалення та електропостачання в разі холодної зими або «сюрпризів» з трафіком енергоносіїв узимку – повідомлення про це з’являються в українських медіа. Такої думки дотримується і частина енергетичних експертів. Серед них директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, який пояснив свою позицію Радіо Свобода. 

(Більше читайте на сайті Радіо "Свобода")

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи