Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Московія – держава спецслужб. Мало розмірковувати, треба боротись

Спецтема:

Жителі західних країн знають про Росію мало. Головна помилка полягає в перенесенні звичних для нас схем на російський грунт або в пошуку аналогій в суспільно-політичної ситуації. Впливовий російський політик, бізнесмен, артист або учений - це не копія свого західного колеги. Його кар'єра розвивається інакше, в інших умовах, його повсякденне життя виглядає по-іншому.

У момоменти, коли відносини Європи з Росією стають особливо напруженими, вона, як здається, керується ідеєю німецького композитора Карла Орфа (Carl Orff): «Будь милим до своїх ворогів, ніщо не злить їх сильніше».

Москва, в свою чергу, дотримується позиції В'ячеслава Молотова: «Наша справа - права, ворог буде розбитий».

Проблема полягає в тому, що Захід не знає навіть, як розлютити Росію. Він навіть не може надолужити згаяне раніше - тоді, коли він не надавав значення її ворожим діям, інформаційним і психологічним війнам.

Російські суспільно-культурні особливості обумовлюють модель функціонування всієї держави. 

Влада, представлена ​​вихідцями з спецслужб, існує в симбіозі із бізнесом, який опирається на таємні зв'язки і контакти. 

У цій системі, що намагається здаватися демократією, ніхто навіть не думає приховувати справжнє обличчя авторитаризму, особою якого вже багато років виступає колишній співробітник КДБ Володимир Путін. 

З цим пов'язана одна з головних відмінностей Росії від Заходу, а одночасно основна слабка точка останнього: Кремль надає особливу підтримку силовим структурам (в першу чергу спецслужбам). 

Заробітки в цих сферах помітно перевершують рівень середньої зарплати. Більш того, співробітники російських спецслужб, якщо судити за доступною інформації, заробляють набагато більше своїх західних колег, так що їх дохід високий не тільки на тлі російських реалій. 

Цих людей багато, на них є попит, вони отримують практичний досвід в умовах, в яких можна не рахуватися з законом, не боятися розглядів в спеціальних комісіях, а орієнтуватися на одну мету - на успіх.

Тим часом на Заході виділення додаткових коштів навіть не на підвищення зарплат, а на набір нових кадрів, яке б дозволило хоча б трохи збільшити число агентів контррозвідки, зустрічається з хвилею критики з боку лівих або ліберальних політиків. Вони починають відразу ж звинувачувати владу в тому, що ті розбазарюють гроші платників податків. У підсумку ми з доброї волі залишаємося практично беззахисними.

Інформаційну війну виграє не той, хто володіє технологічною або економічною перевагою. Впевненість в зворотному показує, що наївні західні еліти приймають бажане за дійсне: ми бачимо, як часто вони порівнюють потенціал НАТО, Європейського союзу або США з російським.

Який зиск від потенціалу, якщо ми ним практично не користуємося, а спроба змінити цей стан речей загрожує політику чи партії ризиком втратити владу?

Історія не підійшла до кінця, а світ не поринув у стан безтурботної гармонії.

Біля кордонів Європи відбувається захоплення територій: спочатку це була незалежна Грузія, потім - незалежна Україна. На землях другої продовжують гинути тисячі військовослужбовців і мирних жителів.

У той же час мільйони людей під впливом російської пропаганди називають це «внутрішніми конфліктами». Так відбувається, незважаючи на тисячі провокацій по відношенню до країн НАТО, на те, що Росія збільшує свою армію, а її військова промисловість працює в три зміни, як під час війни, не дивлячись на санкції і різке падіння рівня життя росіян.

І ще одне: лише дурень може сподіватися, що у Кремля не виникне нових домагань (і неважливо, хто буде сидіти в його кабінетах).

Контроль над суспільством, силовими структурами, економічними процесами, капіталом, ЗМІ та опозицією не тільки дають Росії перевагу, але і дозволяють їй діяти швидко.

Досить порівняти, скільки часу потрібно Північноатлантичного альянсу чи ЄС щоб прийняти спільне рішення про свої дії, а скільки над таким же рішенням - наприклад, про початок військової операції або санкції - будуть думати в Москві.

Незнання противника - це проблема, якої на відміну від західних еліт немає у росіян. Коли ви не знаєте ворога, складно помітити небезпеку, яка від нього виходить, зрозуміти його рішучість і масштаб його дій, які в контексті демократичних і ліберальних стандартів західного світу виглядають не просто нерозумними, а нереальними.

Російські спецслужби використовують проблеми західних суспільств, завдаючи точні і нещадні удари по їх найслабшим точкам, при цьому одночасно розробляючи довгострокові плани, які включають в себе багаторічну підтримку політиків, підприємців, впливових людей, вчених, журналістів, артистів, блогерів, програмістів і інших фахівців з найрізноманітніших сфер.

Їм потрібні люди на самих різних ділянках. Ця «мережа» не має єдиного центру управління. Втім, він їй не потрібен. Її сила і небезпека полягають в незалежності, багатовекторності, в об'єднанні протилежних ідеологій і кіл, які через вузькість свого сприйняття навіть не віддають собі звіт в тому, що їх об'єднує втілення в життя російських цілей.

Вихід полягає не в уподібненні Росії.

Заходу потрібно змінити підхід до неї і почати по-новому інтерпретувати її дії. Тут нам не обійтися без взаємодії еліт, політиків, ЗМІ та різноманітних державних інститутів.

Справжня війна ведеться за уми громадян, а розрахована вона на довгі роки. У цій війні не буде однієї вирішальної перемоги, особливо на тлі сумнівів міжнародних організацій і західних країн в доцільності створення і фінансування структур, які зможуть вступити в бій з противником.

Поки ми навіть не обговорюємо перемогу, а до сих пір роздумуємо, чи перебуваємо ми в взагалі стані війни.

Наші інтереси: 

Кремлю не можна вірити, його дії не піддаються людській логіці. Вступати в домовленості з таким опонентом  - собі шкодити. Пора вже це зрозуміти і починати рішучий опір, без зайвої "толерантності". Війна триває.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи