Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Менеджмент майбутнього. Як влаштована найбільш інноваційна компанія світу

Спецтема:

У відчайдушних спробах зберегти дух інновацій чимало технологічних компаній експериментують із різними моделями управління. Але ніхто не зайшов на цьому шляху так далеко, як Valve. На її тлі Google і Facebook виглядають огидними бюрократичними монстрами з капіталістичних антиутопій.

Створена в середині 90-х років ренегатами з Microsoft, Valve починала як розробник комп'ютерних ігор - в її портфоліо такі вічні хіти, як Half -Life , Portal , Counter Strike і Left 4 Dead. Тепер їй також належить фактичний монополіст ринку цифрової дистрибуції відеоігор - магазин Steam. А нещодавно компанія оголосила про намір нарешті втілити головну мрію всіх геймерів і створити повноцінний шолом віртуальної реальності. У штаб-квартирі Valve в Сіетлі працюють близько чотирьохсот осіб. Forbes оцінює Valve як мінімум в $ 3 млрд.

Всього цього Valve вдалося досягти завдяки мабуть найбільш дивній корпоративній культурі, яка будь-коли формувалася в підприємстві такого масштабу. На думку деяких експертів, це взагалі одна з найбільш інноваційних компаній сучасності. Якщо майбутнє - в технологіях, а майбутнє менеджменту - в нових підходах технологічних компаній, то саме час розібратися, на яких принципах засноване управління в Valve.

Принцип № 1. Смерть начальникам

Засновник і духовний лідер Valve Гейб Ньюелл був переконаний, що в епоху комп'ютерної революції традиційна ієрархічна організація позбавлена всякого сенсу. Вона підходить військовим, котрим потрібно відправити на смерть тисячу-другу солдатів. Вона підходить фабрикам і заводам, чия мета - нескінченне відтворення однакового результату. Але в технологічній індустрії у повторенні тої самої дії немає жодної цінності, адже цінність тут з'являється тільки тоді, коли щось робиться в самий перший раз .

Ньюелл придумав Valve як місце, де немає ієрархії і жодного формального менеджменту, начальників і підлеглих, посад і кар'єрного зростання. Деякі співробітники Valve змушені самостійно вигадувати назву своїх посад, щоб було що написати на візитних картках: інакше люди з інших компаній відмовляються сприймати їх серйозно.

Один з перших співробітників Valve Грек Кумер нещодавно зауважив у розмові з журналістом із The New York Times, що не знає, яку позицію займає сам Ньюелл: «Технічно він, напевно, CEO. Але я не дуже впевнений». Нещодавно в інтернет просочився посібник, який отримує кожен новачок Valve. У ньому навпроти імені Ньюелла красується наступний напис: «З усіх людей у компанії, які не є вашими начальниками, Гейб не є ним найбільшою мірою». Кажуть, Гейб Ньюелл може роками мріяти про який-небудь новий проект, але зовсім не в змозі зрушити справу з мертвої точки тільки тому, що ніхто в компанії не хоче цим займатися.

Принцип № 2. Роби, що хочеш

Майже кожен новобранець Valve напочатку стикається з дивною проблемою - він не знає, що йому робити. Valve не наймає людей під конкретні завдання. Ветеран індустрії Майкл Абраш так описує свої перші кілька тижнів в компанії:

«Я розраховував, що мені відразу дадуть якусь роботу. Замість цього я отримав кілька припущень від колег, які ДУМАЛИ, що мені, МОЖЛИВО, слід придивитися до такої-то сфери... Після серії подібних розмов я зрозумів, що мені варто думати інакше. Що найцінніше я можу зробити для компанії, чого поки не робить ніхто інший?»

Через якийсь час Абраш вирішив зайнятися створенням окулярів віртуальної реальності. Тепер проект теоретично може повністю змінити долю Valve і заодним ландшафт індустрії відеоігор.

Принцип № 3. У столів повинні бути коліщатка

Оскільки в Valve немає фіксованих ролей, і всі повинні самі вирішувати, де вони можуть стати в нагоді найбільше, столи в штаб-квартирі компанії обладнані коліщатами. Це дозволяє співробітникам швидко пересувати їх по всьому офісу, організуючись в команди під проекти, що їх цікавлять. Хочеш змінити заняття? Передвинь стіл. Інструкція з пересування столів в посібнику для новачків говорить: «Вийміть вилку з розетки. Перемістіть свій стіл. Вставте вилку в розетку. Повертайтеся до роботи».

Усередині команд, які в Valve називаються Cabals (« Кліки») , розподілом обов'язків займаються самі співробітники. Вони ж вирішують, хто буде виконувати роль неформального лідера, завдання якого - координувати зусилля, тримаючи в голові всю інформацію про проект. Лідери служать команді, а не навпаки. При цьому Valve стимулює кліки частіше міняти свій склад і конфігурацію. Бо інакше «бюрократичні структури неминуче починають переслідувати власні інтереси, а не інтереси користувачів».

Принцип № 4. Шукати людей важливіше, ніж дихати

Очевидно, що далеко не всі готові до стандартів свободи і персональної відповідальності, встановленим у Valve. Тому найскладнішим завданням Valve є пошук нових співробітників. У цьому процесі фактично задіяна вся компанія. Новачкам Valve пропонується якомога раніше починати брати участь у співбесідах і пропонувати власних кандидатів.

«Пошук нових співробітників - це найважливіша річ у Всесвіті!.. І це ваша головна робота. Це навіть важливіше, ніж дихати! Таким чином, якщо ви залучені в цикл інтерв'ю потенційних колег, не звертайте уваги на всі інші завдання. Зараз вони позбавлені сенсу і повинні бути повністю проігноровані!»

Принцип № 5. Ніколи не беріть на роботу людину, яка гірше вас

Valve зацікавлена в людях з незвичайним професійним бекграундом. У такому випадку вони зможуть привнести в культуру компанії щось нове. Тому в компанії працюють колишня артистка лялькового театру, творець спецефектів для «Володаря кілець» і «Кінг Конга» та автори сатиричного веб-сайту про відеоігри. Нещодавно компанія найняла грецького економіста Яніса Варуфакіс, тому що Гейбу Ньюеллу сподобався його блог про європейську фінансову кризу. Один із художників був прийнятий на роботу тільки після того, як в Valve випадково з'ясували, що у вільний час він малює графіті.

«Ми цінуємо людей з високими навичками кооперації та колаборації. Людей, які можуть на льоту деконструювати найскладніші проблеми і зрозуміло пояснювати всім іншим, що вони роблять і як вони це роблять. Наші співробітники також одночасно повинні бути універсальні, але мати надзвичайно глибокі пізнання хоча б в одній області. Вони також повинні як мінімум бути не слабкіше нас самих. Ніколи не беріть на роботу людину, яка гірше вас!»

Принцип № 6. До біса інвесторів і незручних партнерів

Все описане вище було б принципово неможливо, якби Valve не вдалося добитися повної незалежності від усіх зовнішніх факторів. Коли Valve почали дратувати відносини з видавцем, вони створили Steam. Таким чином компанія могла самостійно випускати і продавати свої ігри без участі посередників. Більш того, Valve була заснована без залучення грошей інвесторів «зі сторони», і всі акції компанії досі розподіляються виключно між працюючими співробітниками. Малоймовірно, що ми коли-небудь побачимо їх у вільному обігу на фондовій біржі. Майже виключена і продаж Valve іншій компанії. За словами Ньюелла, значно більш імовірно, що, якщо справи підуть погано, Valve буде просто розпущена.


В тему:

Пітер Тіль: Що таке стартап

Віртуальний стартап Вишня Борія

Креативне місто

Творчий клас

Пряма трансляція з IT-намету на Майдані

Україна – стартрап Європи

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи