Зображення користувача Аріан Сайхан.
Аріан Сайхан
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

Медитація

Медитація з латинської мови перекладається як “роздумування”, “розмірковування”. Насправді нічого подібного з роздумуванням чи розмірковуванням медитація не має, та і дивно, чому це слово перекладається з латинської мови, а не з санскриту 1. Медитація як практика була придумана в Індії, а не в давньому Римі чи Греції.

В наш час на темі медитації існує безліч спекуляцій, і безліч людей, які думають, що займаються медитацією, на ділі займаються чим завгодно, окрім медитації.

Насправді процес медитації діаметрально протилежний тому загально прийнятому визначенню – це не роздумування, а навпаки, зупинка нашого розуму. Як влучно сказав добре відомий індіанець на ймення Дон Хуан 2 – це зупинка внутрішнього діалогу.

Адже наш розум постійно щось белькоче, і внаслідок цього наша увага постійно спрямована на щось зовнішнє. А от коли ми перестанемо думати (зовсім перестанемо), тоді нашій бідній увазі не залишиться нічого іншого,  як спрямувати своє світло всередину нас самих. Образно кажучи, увага – це ліхтар, який завжди включений, але він постійно направлений назовні.  Під час справжньої медитації цей ліхтар направляється всередину нас, в глибину нашої свідомості, у підсвідомість, а подекуди й глибше. Ось це і є справжнім самопізнанням, мандрівкою всередину себе. Ми починаємо бачити, що наші думки, як виявляється, не зовсім наші, починаємо відрізняти свої думки від запозичених, буває і таке (о жах!), що своїх думок немає або дуже мало, а є тільки запозичені. Це не страшно.

Наша підсвідомість взагалі цікава штука – це кімнатка в нашій голові, в яку ми дуже рідко заглядаємо і як наслідок там купа бруду, бардак жахливий, все розкидано догори ногами і кругом гори брудних шкарпеток. Але, тим не менше, десь в цьому бардаку схований безцінний скарб. Цим скарбом є наша Божественна Душа, яка занедбана лежить під горою брудних шкарпеток, наших гріховних пристрастей, думок, звичок. Кінцева ж задача медитації – знайти і очистити нашу милу Душу від тої всієї брудноти.

Думаю, буде не зайвим сказати, що медитація як духовна практика присутня у всіх світових релігіях 3 і веде до Просвітлення, Нірвани, Спасення, Царства Небесного, святості.

Навіть якщо заняття медитацією і не буде настільки успішним, щоб було досягнуто Просвітлення, тим не менше, нею варто займатись. На те, що наш розум постійно говорить, витрачається дуже багато енергії і життєвих сил, медитація ж дозволяє цю енергію зберегти і зробити людину більш здоровою, щасливою, успішною.

Медитація – це важка праця нашої душі, бо зупинити розум ой як не просто, подекуди нам навіть важко контролювати свої думки. Рідко кому вдасться так одразу взяти і ні про що не думати. Для цього потрібні тренування – тренування розуму. Це як в спортзалі, куди ми ходимо, щоб тренувати своє тіло, тягаємо штангу, качаємо біцепси, тріцепси, прес. Під час же занять медитацією ми тренуємо замість біцепсів наш розум, робимо його слухняним нашій волі.

Процес медитації дуже схожий з процесом приручення ковбоєм дикого коня, який постійно брикається, норовить кудись побігти, скинути вершника, от тільки в ролі коня виступає наш розум, в ролі ковбоя – наша воля. Якщо вдасться приручити розум, то буде дуже файно.

Стан людини, коли в неї повністю зникли всі думки, називається Дхьяна. Дхьяна – це і є справжня медитація. Однак одразу досягнути Дхьяни простій людині не вдасться, то все рівно, якщо хтось перший раз прийшов у спортзал і одразу пробує підняти стокілограмову штангу. А для того, щоб підняти стокілограмову штангу, спершу треба потренуватись у підніманні легших штанг. Легша штанга називається Дхарана. Дхарана перекладається з санскриту як “концентрація”, процес, коли ми наш розум концентруємо на якійсь одній короткій думці впродовж певного часу. Ця думка називається мантрою.

Мантри бувають різними, в Буддизмі найпопулярнішою мантрою є – Ом мані падме хум 4.
Звісно, розум буде неслухняним, і постійно буде пориватись то в одну, то іншу сторону (а наша справа – стримувати розум, концентруючись на мантрі). В широкому розумінні медитація – це Дхьяна і Дхарана, у вузькому – лише Дхьяна. На сайті одного класного чоловіка на ймення Шрі Бумер, в гумористично-езотеричній статті про сутру-йогу живого пива (дуже гарна стаття, ось тут її можна почитати: http://shri-boomer.livejournal.com/10550.html) я знайшов гарний образний опис того, що таке концентрація і медитація. Уявімо собі собаку, яка хаотично бігає по дитячому майданчику, увесь час відкладаючи купки у пісок і пісяючи на гойдалки. Задачею концентрації буде посадити собаку на ланцюг біля будки. Медитацією буде називатись стан собаки, коли вона заспокоїться і залізе в будку.

Отож, щоб почати займатись медитацією. достатньо лише сісти в тихому і зручному місці і зосередити свій розум на чомусь одному, а оскільки ми живемо у християнському світі, то замість буддійських мантр цілком підійде будь-яка християнська молитва, головне, молитись  від душі, всім розумом і всім серцем.

Про техніки медитації читайте в наступних статтях.

  1. На санскриті медитація – це дхьяна, отож правильно було б називати медитацію цим словом – дхьяна ↩
  2. Дон Хуан – мудрий індіанець з племені Які, головний герой книг Карлоса Кастанеди. ↩
  3. У Християнстві, Іудаїзмі та Ісламі медитація присутня у формі чистої, щирої молитви. ↩
  4. Буквальний переклад мантри з санскриту – О Дорогоцінність у квітці лотоса! Має глибокий сакральний зміст. Зі слів 14-го Далай Лами ця мантра символізує чистоту тіла, слова і розуму Будди. ↩
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

Ви довіряєте Карлосу Кастанеді?

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Коментарі

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

Ви довіряєте Карлосу Кастанеді?

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Зображення користувача Аріан Сайхан.
0
Ще не підтримано

Олег Подорожній wrote:
Ви довіряєте Карлосу Кастанеді?

Я його особисто не знаю, для того щоби йому довіряти.

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Декілька разів пробував читати, а недавно і аудіокнигу слухати. Ну як можна взагалі цікавитися книгою, де 90% тексту присвячено наркоманським рецептам та маячні? Це нормально для книги про езотерику? Якби ж не було інших книг, то можна було б зробити скорочену у 10 разів версію та читати, для "приколу".

VAKULA

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

Карлос Кастанеда описав як він каже те що з ним відбувалось, тобто він навчався у мексиканських магів практикувати магію. Якщо це правда, то людина не знає навіть 1% своїх можливостей.

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!