Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 32
  • Переглядів: 32

Лист Гітлера до Муссоліні 21 червня 1941 р.

Категорія:

«…Що стосується боротьби на Сході, Дуче, то вона безумовно буде важкою. Але я ні на секунду не сумніваюся у великому успіху…

На закінчення я хотів би Вам сказати ще одне. Я відчуваю себе внутрішньо знову вільним, після того як прийшов до цього рішення. Співпраця з Радянським Союзом, при всьому щирому прагненні домогтися остаточної розрядки, часто сильно обтяжувала мене. Бо це здавалося мені розривом з усім моїм минулим, моїм світоглядом і моїми колишніми зобов'язаннями. Я щасливий, що звільнився від цього морального тягаря…».

(Адольф Гітлер)


Його високості Голові королівського італійського уряду Беніто Муссоліні, Рим.

Дуче!

Я пишу Вам цього листа в той момент, коли важкі роздуми, що тривали місяцями, а також вічне нервове вичікування закінчилися прийняттям найважчого в моєму житті рішення. Я вважаю, що не в праві більше терпіти становище після доповіді мені останньої карти з обстановкою в Росії, а також після ознайомлення з численними іншими повідомленнями. Я перш за все вважаю, що вже немає іншого шляху для усунення цієї небезпеки. Подальше вичікування призведе найпізніше в цьому або в наступному році до згубних наслідків.

Обстановка. Англія програла цю війну. З відчаєм потопаючого вона хапається за кожну соломинку, яка в її очах може служити якорем порятунку. Правда, деякі її надії та сподівання не позбавлені відомої логіки. Англія до цих пір вела свої війни постійно за допомогою континентальних країн. Після знищення Франції – взагалі після ліквідації всіх їх західноєвропейських позицій – британські палії війни направляють весь час погляди туди, звідки вони намагалися почати війну: на Радянський Союз.

Обидві держави, Радянська Росія і Англія, в рівній мірі зацікавлені в ослабленій тривалою війною Європі, що розпадається. Позаду цих держав вартує в позі підбурювача і очікує Північноамериканський Союз. Після ліквідації Польщі в Радянській Росії проявляється послідовний напрямок, який – розумно і обережно, але неухильно – повертається до старої більшовицької тенденції розширення Радянської держави. Затягування війни, необхідного для здійснення цих цілей, передбачається досягти шляхом сковування німецьких сил на Сході, щоб німецьке командування не могло наважитися на великий наступ на Заході, особливо в повітрі.

Я Вам, Дуче, вже говорив недавно, що експеримент з Критом, який добре вдався, довів як необхідно в разі проведення набагато більш великої операції проти Англії використовувати дійсно все до останнього літака. У цій вирішальній боротьбі може трапитися, що перемога в кінцевому підсумку буде завойована завдяки перевазі всього лише в кілька ескадр. Я не буду коливатися ні на мить, щоб  зважитися на цей крок, якщо, не кажучи про всі інші передумови, буду щонайменше застрахований від раптового нападу зі Сходу чи навіть від загрози такого нападу. Росіяни мають величезні сили – я велів генералу Йодлю передати Вашому аташе у нас, генералу Марасу, останню карту з обстановкою. Власне, на наших кордонах знаходяться всі наявні російські війська. З настанням теплої пори в багатьох місцях ведуться оборонні роботи. Якщо обставини змусять мене кинути проти Англії німецьку авіацію, виникне небезпека, що Росія зі свого боку почне чинити тиск на півдні і півночі, перед яким я буду змушений мовчки відступати з тієї простої причини, що не буду мати у своєму розпорядженні переваги в повітрі. Я не зміг би тоді почати наступ дивізіями, що знаходяться на Сході, проти оборонних російських споруд без достатньої підтримки авіації. Якщо і далі терпіти цю небезпеку, доведеться, ймовірно, втратити весь 1941 рік, і при цьому загальна ситуація нітрохи не зміниться. Навпаки, Англія ще більше буде опиратися укладенню миру, так як вона все ще буде сподіватися на російського партнера. До того ж та надія, природно, стане зростати в міру посилення боєготовності російських збройних сил. А за всім цим ще стоять американські масові поставки військових матеріалів, які очікуються з 1942 року.

Не кажучи вже про це, Дуче, важко розраховувати, щоб нам надали такий час. Бо при настільки гігантському зосередженні сил з обох сторін – я ж був змушений зі свого боку кидати на східний кордон все більше танкових сил і звернути увагу Фінляндії та Румунії на небезпеку – існує можливість, що в якийсь момент гармати почнуть самі стріляти. Мій відступ приніс би нам важку втрату престижу. Це було б особливо неприємно, враховуючи можливий вплив на Японію. Тому після довгих роздумів я дійшов висновку, що краще розірвати цю петлю до того, як вона буде затягнута. Я вважаю, Дуче, що тим самим зроблю в цьому році нашому спільному веденню війни, мабуть, найбільшу послугу, яка взагалі можлива.

Таким чином, моя оцінка загальної обстановки зводиться до наступного:

1. Франція все ще залишається ненадійною. Певних гарантій того, що її Північна Африка раптом не виявиться у ворожому таборі, не існує.

2. Якщо мати на увазі, Дуче, Ваші колонії в Північній Африці, то до весни вони, мабуть, поза будь-якої небезпеки. Я припускаю, що англійці своїм останнім наступом хотіли деблокувати Тобрук. Я не думаю, щоб вони були в найближчим часом в змозі повторити це.

3. Іспанія коливається і, я побоююся, лише тоді перейде на нашу сторону, коли результат всієї війни буде вирішений.

4. У Сирії французький опір навряд чи триватиме довго – з нашої чи без нашої допомоги.

5. Про наступ на Єгипет до осені взагалі не може бути мови. Але, з огляду на загальну ситуацію, я вважаю за необхідне подумати про зосередження в Тріполі боєздатних військ, які, якщо буде потрібно, можна буде кинути на Захід. Само собою зрозуміло, Дуче, що про ці міркування треба зберігати повне мовчання, бо в іншому випадку ми не зможемо сподіватися на те, що Франція дозволить перевезення зброї та боєприпасів через свої порти.

6. Чи вступить Америка у війну чи ні – це байдуже, так як вона вже підтримує наших ворогів усіма силами, які здатна мобілізувати.

7. Положення в самій Англії погане, постачання продовольством і сировиною постійно погіршується. Воля до боротьби підтримується, по суті кажучи, тільки надіями. Ці надії базуються виключно на двох факторах: Росії і Америці. Усунути Америку у нас немає можливостей. Але виключити Росію – це в нашій владі. Ліквідація Росії буде одночасно означати величезне полегшення становища Японії в Східній Азії і тим самим створить можливість набагато ускладнити дії американців за допомогою японського втручання.

У цих умовах я зважився, як уже згадав, покласти край лицемірній грі Кремля. Я вважаю, тобто я переконаний, що в цій боротьбі, яка врешті-решт звільнить Європу на майбутнє від великої небезпеки, візьмуть участь Фінляндія, а також Румунія. Генерал Марас повідомив, що Ви, Дуче, також виставите щонайменше корпус. Якщо у Вас є такий намір, Дуче, – я сприймаю його, само собою зрозуміло, з вдячним серцем – то для його реалізації буде достатньо часу, бо на цьому величезному театрі військових дій, наступ не можна буде почати повсюдно в один і той же час. Вирішальну допомогу, Дуче. Ви можете завжди надати тим, що збільшите свої сили в Північній Африці, якщо можливо, то з перспективою наступу від Тріполі на захід; що Ви, далі, почнете створення угруповання військ, нехай навіть спочатку невелике, яке в разі розриву Францією договору – негайно зможе вступити в неї разом з нами і, нарешті, тим, що Ви підсилите насамперед повітряну і, по можливості, підводну війну на Середземному морі.

Що стосується охорони територій на Заході, від Норвегії до Франції включно, то там ми, якщо мати на увазі сухопутні війська, досить сильні, щоб блискавично відреагувати на будь-яку несподіванку. Що стосується повітряної війни проти Англії, то ми деякий час будемо дотримуватися оборони. Але це не означає, що ми не в змозі відбивати британські нальоти на Німеччину. Навпаки, у нас є можливість, якщо необхідно, як і раніше, завдавати нещадних бомбових ударів по британській метрополії. Наша винищувальна оборона також досить сильна. Вона має в своєму розпорядженні найкращі, які тільки у нас є, ескадрильї.

Що стосується боротьби на Сході, Дуче, то вона безумовно буде важкою. Але я ні на секунду не сумніваюся у великому успіху. Перш за все, я сподіваюся, що нам в результаті вдасться забезпечити на тривалий час в Україні загальну продовольчу базу: вона послужить для нас постачальником тих ресурсів, які, можливо, будуть потрібні нам в майбутньому. Смію додати, що, як зараз можна судити, нинішній німецький урожай обіцяє бути дуже хорошим. Цілком припустимо, що Росія спробує зруйнувати румунські нафтові джерела. Ми створили оборону, яка, я сподіваюся, охоронить нас від цього. Завдання наших армій полягає в тому, щоб якомога швидше усунути цю загрозу.

Якщо я Вам, Дуче, лише зараз направляю це послання, то тільки тому, що остаточне рішення буде прийнято тільки сьогодні о 7 годині вечора. Тому я прошу Вас сердечно нікого не інформувати про це, особливо Вашого посла в Москві, так як нема абсолютної впевненості в тому, що наші закодовані донесення не можуть бути розшифровані. Я наказав повідомити моєму власному послу про прийняті рішення лише в останню хвилину.

Матеріал, який я маю намір поступово опублікувати, такий великий, що світ здивується більше нашому довготерпінню, ніж нашому рішенню, якщо він не належить до вороже налаштованої до нас частини суспільства, для якої аргументи заздалегідь не мають ніякого значення.

Що б тепер не трапилося, Дуче, наше становище від цього кроку не погіршиться; воно може тільки покращитися. Якби я навіть змушений був до кінця цього року залишити в Росії 60 або 70 дивізій, то все ж це буде тільки частина тих сил, які я повинен зараз постійно тримати на східному кордоні.

Хай Англія спробує не зробити висновків з грізних фактів, перед якими вона виявиться. Тоді ми зможемо, звільнивши свій тил, з потрійною силою обрушитися на супротивника з метою його знищення. Що залежить від нас, німців, буде, – смію Вас, Дуче, запевнити, – зроблено.

Про всі Ваші побажання, міркування і про допомогу, яку Ви, Дуче, зможете мені надати в майбутній операції, прошу повідомити мені або особисто, або узгодити ці питання через Ваші військові органи з моїм верховним командуванням.

На закінчення я хотів би Вам сказати ще одне. Я відчуваю себе внутрішньо знову вільним, після того як прийшов до цього рішення. Співпраця з Радянським Союзом, при всьому щирому прагненні домогтися остаточної розрядки, часто сильно обтяжувала мене. Бо це здавалося мені розривом з усім моїм минулим, моїм світоглядом і моїми колишніми зобов'язаннями. Я щасливий, що звільнився від цього морального тягаря. З сердечним і товариським привітом,

Ваш Адольф Гітлер.


На листі службові замітки:

Канцелярія міністра закордонних справ. Лист Фюрера Дуче від 21.6.1941 р. доставлено спеціальним кур'єром (паном фон Клейстом) в Рим і передано дуче. Виготовлені три фотокопії листа, які розіслані в справи секретаріату міністра закордонних справ, канцелярії міністра закордонних справ, приймальні міністра закордонних справ. Берлін 23 червня 1941 р.
Ломан



Джерела:

  • NAZI-SOVIET RELATIONS, 1939-1941. Documents from the Archives of the German Foreign Office. U.S. Department of State Issue. Edited by R. J. Sontag & J. S. Beddie, Washington, 1948, pp. 349-353. [Frame 038-031, serial F 20]
  • Хронос // Письмо Гитлера к Муссолини (hrono.ru/dokum/194_dok/19410621gitl.)
  • «Совершенно секретно! Только для командования!». Стратегия фашисткой Германии в войне против СССР. Документы и материалы. Составитель полковник В.И. Дашичев. – М. 1967.
Наші інтереси: 

Знати все про Другу світову війну.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Нам нав’язують міф ніби Гітлер був націоналістом, а з листа бачимо, що його світогляд опанував постнаціоналізм: він виразно бачив залежність процвітання німців від інших націй. Фашизм на рівні націй - це і є постнаціоналізм.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Коментарі

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Нам нав’язують міф ніби Гітлер був націоналістом, а з листа бачимо, що його світогляд опанував постнаціоналізм: він виразно бачив залежність процвітання німців від інших націй. Фашизм на рівні націй - це і є постнаціоналізм.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.