Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 67
  • Переглядів: 77

Либідь, три брати-засновники і арійський архетип творення цивілізації

Категорія:

Заснування Києва відбулося згідно зі священним архетипом, який походить ще з часів Трипілля. Про нього також повідомляє Геродот у легенді про походження скіфів. Це настанова для нащадків щодо правильного творення нових світів.

170115sofiyskyysobor.jpg

Київ. Софійський собор.
Київ. Софійський собор.

Київська легенда

Згідно з легендою, яку подає літопис «Повість минулих літ», Київ заснували брати Кий, Щек та Хорив і їх сестра Либідь. Усі вони належали до племені полян. Назва столиці України походить від імені Кия – найстаршого з трьох братів.

Вірменська легенда

Згадана легенда має вірменський відповідник, в якій імена трьох братів – Куар, Мелтей (Мегтей) і Хореан. Письмово цю легенду вперше виклав відомий давньовірменський історик Зеноб Глак, діяльність якого, за науковими уявленнями, припадає на VII століття (але традиція відносить його життя до V століття). Академік Микола Марр (1864–1934) зазначав, що «сама легенда своїм єством, ґрунтовним ядром сягає часів, значно давніших за IV-V століття н. е.».

Професор Юрій Мосенкіс робить висновок, що «давньовірменська літописна фіксація цієї легенди може свідчити не лише про тривале збереження фольклорної традиції, а й про те, що Київ, можливо, був заснований значно раніше, ніж досі уявлялося, тобто більш ніж 1520 років тому»[1]. Тобто він має на увазі, що вірменська легенда є похідною від української легенди про унікальну історичну подію заснування полянами міста Києва за іменем історичної особи на ім’я Кий. Але тут виникають запитання.

Кий – не ім’я, а функція

Іменем Кий не називають людей, при цьому інші імена князів дуже поширені, наприклад, Олег, Ігор, Ольга, Святослав. Тобто Кий – це не ім’я людини. Натомість є багато міст з іменами, похідними від Кий: Київ, Київо, Київець, Києвичі, Киї тощо. Михайло Брайчевський нарахував їх майже два десятка в західнослов’янських землях, особливо в Польщі, Чехії, Словаччині, колишній Югославії. На карті ж, яку склав професор Олег Трубачов, подібних поселень показано понад шістдесят.[2]

Тоді що означає слово Кий? Кий (жезл, палиця) – це символ влади, відтак «Кий» означає функцію здійснення влади. Відтак Київ – це місто, де зосереджена влада, а кияни – це жителі цього міста. Синонімом кореня *кий» є корінь *пал, звідси – палка, палиця. Відповідно, синонімом слову «кияни» є слово «поляни». Тобто ці два слова позначають ту ж саму спільноту.

Корінь *пал означає вогнений, енергійний, владний, воїнський, звідси: палиця – символ влади (кий), паляниця – хліб-богатир, палаючий – вогненний, пристрасний, Палестан (Палестина) – «земля воїнів», полк – військовий підрозділ, назви міст як центрів влади (Сімферополь, Костопіль, Тернопіль). Згадаймо також скіфське плем’я Палів, імена Раджпал, Ярополк і Святополк.

Додамо, що в пракріті є слово «койава» – «настіл» (від «стелити»), а зміст топоніма, як припускають – «місце трона», «столиця». Архаїчний вираз «на столі» (на настилі, підвищенні, престолі) означає «при владі», наприклад, на срібній монеті святого Володимира Великого викарбовано «Володимир на столі – а се його срібло». Тож «поляни» – «це кияни», тобто мешканці столиці – «міста Кия», Києва. Про це так і сказано в «Повісті минулих літ»: «Бяхуть бо мудрѣ и смыслени, и нарицахуся Поляне, отъ нихъ же суть Поляне Кияне и до сего дни», тобто «Тямущі та мудрі були, і називалися поляни, від них же поляни-кияни і до сьогодні».[3]   

Спільне першоджерело

У вірменській легенді нема сестри Либідь. Якби ця легенда походила від київської, то там мала би бути особистість з іменем, подібним  на Либідь. Якщо дві подібні легенди не походять одна від одної, то це може означати, що у них є спільне давніше першоджерело. Його треба шукати у давніх легендах про трьох братів-засновників.

Скіфська легенда

Таким першоджерелом може бути легенда, описана Геродотом (5 ст. до н.е.) у книзі ІV «Мельпомена» про походження скіфів. Згідно з нею, скіфи (самоназва – сколоти, тобто сонячні) походять від трьох братів, яких звали Ліпоксай, Арпоксай і, наймолодший, Колаксай.

«Коли вони були царями, з неба впали на скіфську землю зроблені з золота плуг, ярмо, сокира і чаша. Перший побачив їх старший і наблизився, щоб їх узяти, але все це золото, коли він підійшов туди, почало горіти. Він віддалився і тоді до них підійшов другий, але із золотом сталося те саме. Отже так своїм полум'ям прогнало їх золото. Проте, коли до нього наблизився третій, молодший, золото згасло і тоді він узяв його собі і пішов із ним додому. І старші брати, після того, що вони побачили, погодилися передати все царство молодшому».

Які можна зробити висновки з цього міфу?

Арійський архетип

По-перше, небесні предмети є атрибутами трьох арійських варн:

  • чаша – варна брахманів,  
  • сокира – варна кшатріїв,
  • плуг і ярмо – варна господарів.

Тобто три брати – це уособлення трьох арійських варн.

По-друге, послідовності предметів «плуг-ярмо, сокира і чаша» відповідає послідовність імен «Ліпоксай, Арпоксай, Колаксай», тобто:

  • Ліпоксай – господар (плуг і ярмо – землеробський комплект);
  • Арпоксай – кшатрій (сокира);
  • Колаксай – брахман (чаша).

Якщо порівняти з київською легендою, то у скіфській легенді функцію Кия (царя) виконує Колаксай – Сонце-цар, брахман.

З погляду фоносемантики ім’я «Ліпоксай» (ліпший, лагідний) є найбільш м’яким і вказує на мирну діяльність, натомість ім’я «Арпоксай» (ярий, армійський) найближче до воїнської справи.

Найстарший, тому що наймолодший

– Але ж Кий найстарший, а Колаксай – наймолодший. Хіба це не суперечність?

Аж ніяк. Найстарший (в оригіналі – «старійший») може означати «найголовніший», тобто це означення не біологічного віку, а місця в ієрархії. Зі скіфської легенди випливає, що найстаршим (найавторитетнішим) виявився наймолодший Колаксай. Проте й тут «наймолодший» може означати не так біологічний вік, як «молодість духу», тобто найвищі святість, чистоту, енергійність, динамізм, пластичність, творчість.  Подібним чином серед апостолів найголовнішим виявився Іван Заведей – наймолодший з апостолів.  

Звідси висновок, що в київській легенді розповідається про те, що місто заснували представники трьох братніх арійських варн:

  • Кий – варна брахманів,
  • Щек – варна кшатріїв,
  • Хорив – варна господарів.

Звертає увагу фонетична подібність: щек – кшатрій, хорив (горив) – господар. Окрім того, послідовність імен відповідає положенню в ієрархії, починаючи від найголовнішого – Кия.

Невидиме універсальне ядро

Якщо три брати – це уособлення арійських варн, то до якої варни належить Либідь?

Про це відверто говорить саме слово «Либідь», яка є іменем «четвертої варни», що стоїть над трьома арійськими варнами. Нагадаю, що існує П’ять рівнів розвитку сапієнсів (тобто виду Homo sapiens), які в термінах антропології Міжмор’я називаються так:

  • гобіти (прості, Homo simplex);
  • люди (подвійні, Homo duplex);
  • арії (реалізовані люди, шляхетні);
  • лебеді (універсальні люди, ельфи);
  • боголюди (спаси).

Арії об’єднуються у систему з трьох арійських (тобто шляхетних) варн на чолі з варною брахманів.

Універсальні люди об’єднуються в організацію, яка називається варною Либідь, на санскриті – Ганса (Hamsa, Hansa, Гамса). Символом цієї варни є лебідь.

Засновник України

Брахман Колаксай, кшатрій Арпоксай і господар Ліпоксай були синами Таргітая. Згідно зі скіфською легендою Таргітай був сином Зевса і дочки бога ріки Борисфена. Уявлення про те, що арійська людина є дитиною Творця Всесвіту (Сонця) і земної природи (Води), походить ще з трипільських часів і символізоване сонячно-блакитним прапором (слово «блакитний», по-давньому «облочистий», означає «водяний», «вологий»).

У термінах Міжмор’я, Таргітай був універсалом і належав до варни Либідь, а може й був боголюдиною. Найближчим до сонячного Таргітая був «наймолодший», тобто найсвятіший Колоксай – Сонце-цар, брахман.

Якщо поєднати міф про походження сколотів (скіфів) з походженням трипільців, то Таргітай – це ще одне ім’я засновника Арійської (Трипільської) цивілізації, відомого під іменами Ной (новий), Зіасудра (володар часу, безсмертний), Ману (першолюдина), Рама (боголюдина), Їма (пом’якшене Рама) – див. Ной, вара і Великий Потоп

М’яка сила

Універсальні люди та боголюди діють приховано. Таргітай не займався безпосереднім управлінням своїм народом: він виконував функцію натхненника і підтримувача рівноваги, натомість управлінську функцію передав брахманам в особі Колаксая. Те ж саме стосується засновника Києва з варни Либідь.

– Це був чоловік чи жінка? У «Повісті врем’яних літ» говориться про сестру Либідь.

Стать цього засновника невідома. Розрізнення «брати» і «сестра» вказує лише на те, що варна Либідь докорінно відрізняється від трьох арійських варн і стоїть над ними. Образ жінки може також вказувати на те, що універсальні люди діють приховано і застосовують м’яку силу (англ. Soft power), що характерно для жіночого підходу.   

Все буде правильно!

Таким чином, ми прийшли до розуміння легенди про заснування Києва – столиці України.

По-перше, вона вказує на те, що Київ засновано правильно – згідно зі священним архетипом. Його засновниками стали три арійські варни на чолі з брахманом Києм під м’яким керівництвом універсальної людини з варни Либідь.

По-друге, легенда вказує на аріянський світогляд Київської держави – див. Русь аріанська. Підтвердженням цього світогляду є державний герб святого Володимира Великого: Розгадано таємний сенс герба Української держави.

По-третє, легенда дає настанови нащадкам щодо правильного заснування нових арійських цивілізацій. Для творення нового світу потрібні три арійські варни і невидиме ядро з універсальних людей – див.: Ельфійський проект.   

Творимо!     


[1] Мосенкіс Юрій. Найдавніша легенда про заснування Києва. – http://trypillia.narod.ru/articles/k2.htm

[2] Трубачов Олег Н. Названия рек правобережной Украины: словообразование, этимология, этническая интерпретация. – М.: Наука, 1968 – 288 с.  

[3] Повість врем’яних літ. Літопис (за Іпатським списком). – Київ: Радянський письменник, 1990. – С. 16/17.

Наші інтереси: 

Історія – це наука про перевірені часом закони творення майбутнього. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

У легенді про царя Їму (Ноя, Ману) також йдеться про три арійські варни, адже заснована ними вара (місто-держава) була захищена трьома концентричними колами стін, тобто мала три кільця забудови.

Цікаві наведені в Авесті пропорції. Вара була розрахована на 1900 чоловіків і жінок, з них у внутрішній зоні розміщувалося 300 осіб, в середній – 600, а в зовнішній – 1000. Тобто на 1 брахмана припадало 2 кшатрія і 3 господаря.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Сучасна людина сприймає давні легенди і міфи з погляду лінійного часу. Мовляв, колись відбулась певна унікальна подія, про яку цікаво знати нащадкам.

Проте ті, які творили ці міфи, мислили в парадигмі циклічного часу. Описані ними міфи (міт - "мітка", "нагадування") - це моделі, які циклічно повторюються.

Міф про засновників Києва - це модель правильного заснування цивілізацій, отже - пряма настанова до дії.

Те ж саме стосується міфу про сотворення світу - про Ноя і його святий народ. Це не тільки те, що колись було. Це те, що має бути. Це настанови для засновників нових світів. Це послання у майбутнє - самим собі у наступних втіленнях.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

У легенді про царя Їму (Ноя, Ману) також йдеться про три арійські варни, адже заснована ними вара (місто-держава) була захищена трьома концентричними колами стін, тобто мала три кільця забудови.

Цікаві наведені в Авесті пропорції. Вара була розрахована на 1900 чоловіків і жінок, з них у внутрішній зоні розміщувалося 300 осіб, в середній – 600, а в зовнішній – 1000. Тобто на 1 брахмана припадало 2 кшатрія і 3 господаря.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Дякую. Співзвучне Поль (читаючи ЖС)

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Гарно! Саме так треба читати легенди!

Можливо, в розвитку слід розглянути інші аналогії? І в подальшому розвитку подій?

Відтак Київ – це місто, де зосереджена влада, а кияни – це жителі цього міста. 
Тож «поляни» – «це кияни», тобто мешканці столиці – «міста Кия», Києва. 

Пол- від цього давнього кореня походить і назва країни Польща.

Польща — це країна, де зосереджена влада, а поляки жителі цієї країни. Принаймні, у часи Польського Королівства і Речі посполитої так і було.

Поль-Ща — владний стан, країна ЩАсливих людей.

Можемо побачити, що це так за популярним до сьогодні додаванням до польських імен слова Szczęsny — Щасливий. Наприклад, польський магнат Потоцький Станіслав-Фелікс-Щенсний, сучасний футболіст Во́йцех То́маш Ще́нсний та ін.

Напис у гроті Каліпсо ("Софіївка", Умань):

"Strać tutaj pamięc nieszczęść i przyjm szczęścia wieszcze. A jeśliś est szczęśliwym, Badz szczęśliwszym jeszcze."

"Тут забудь про нещастя й отримай щасливу звістку. Якщо ж щасливий, будь щасливішим."

Є в Польщі і легенда, подібна до київської і вірменської:

Про створення Польщі роповідає міт-легенда, згідно з якою три брата: Лех, Чех і Рус (А.Д.: проглядаються варни того часу) в довгому і важкому шляху затрималися в красивому місці і побачили білого орла (А.Д.: складова герба Щастя), що летить над ними. Лех вирішив заснувати столицю своєї держави на тому місці, де стояло дерево з гніздом білого орла. На його честь він назвав град Ґнєзном (Gniezno). Брат Леха Чех подався на південь, Рус – на схід. А білий орел з золотими кігтями став його символом, і до сих пір прикрашає польський герб.

Треба розуміти так, що все не закінчилося на Києві, Щеку, Хориві і Либеді. Стиль правління перекочовує/проявляється кожен раз, у поступі аріїв.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Поляки – це колишні поляни. "Малою Польщею" (тобто первинною Польщею) називали частину сучасної Західної України та прилеглі території сучасної Польщі.

Арсен Дубовик wrote: Гарно! Саме так треба читати легенди! Можливо, в розвитку слід розглянути інші аналогії? І в подальшому розвитку подій? Відтак Київ – це місто, де зосереджена влада, а кияни – це жителі цього міста.  Тож «поляни» – «це кияни», тобто мешканці столиці – «міста Кия», Києва.  Пол- від цього давнього кореня походить і назва країни Польща. Польща — це країна, де зосереджена влада, а поляки жите

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано
Ігор Каганець wrote: Поляки – це колишні поляни. "Малою Польщею" (тобто первинною Польщею) називали частину сучасної Західної України та прилеглі території сучасної Польщі.
Арсен Дубовик wrote: Гарно! Саме так треба читат

Поляни мають повернутися в Київ вибудуванням ПРАВильної ієрархії — влада мудрості, влада сили, влада багатства.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Архетип чотирьох варн (лебеді, брахмани, кшатрії, господарі) не треба ототожнювати з архетипом п'ятьох керівників у демосах (голова, писар, суддя, осавул, скарбник). Я раніше думав, що в демосі Ісуса Хреста присутні всі варни, але це не так. Усі четверо апостолів були брахманами, проте вони могли здійснювати особливу опіку над іншими варнами: Петро – над варною кшатріїв, а Андрій – над варною господарів. Що стосується братів Івана та Якова, то вони виконували чисто брахманські функції – мудрості та права.  

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що три вищі варни мають своїх тотемних тварин: у лебедів (універсальних людей, надлюдей) – лебідь, у брахманів – вепр, у кшатріїв – тур. У господарів нема єдиного тотема, принаймні я його не знайшов. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!