Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
ДЗен ДЗелень
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Літнє сонцестояння і Купало – свято організації і копного права

Світ:

Згідно з ритуальним календарем Гартленду, 22–25 червня святкується Купало. Це слово походить від «купа» – об’єднання, організація, громада. Тому Купало - це передусім свято організації і правової системи самоврядування   копного права. Це прекрасний час для особистих контактів на природі, подорожей, знайомств, фестивалів, формування команд стартапів.

Літнє сонцестояння — це час, у який центр Сонця проходить через найпівнічнішу точку екліптики, що має схилення +23° 27' (точка літнього сонцестояння).

У північній півкулі літнє сонцестояння відбувається 20 або 21 червня, і тоді спостерігається найдовший день. 2013 року літнє сонцестояння відбулось 21 червня о 5:04 за Київським часом. В 2014 році воно відбудеться 21 червня о 10:51, а у 2015 - 21 червня о 16:38.

Про копне право:

Згідно з народною традицією, в день літнього сонцестояння святкують свято Купала. До традицій Купала належать такі звичаї, як збір цілющих трав, запалювання вогнів, купання або обливання водою, святкове частування.

Свято Купала відбувалося саме в період, коли сонце приходило до зеніту – найвище піднімалося над землею, давало найбільше тепла і світла, виявляло свою найвищу чудодійну силу для рослинного і тваринного світу та для людини. Вся рослинність досягала свого апогею.

Свято символізує народження літнього сонця - Купала. Завершується панування весняного сонця - Ярила.

Свято починається ввечері, напередодні Купала. Основним стрижнем, довкола якого відбуваються дійства, є купальський вогонь, який символізує сонце-зародок. Перед запаленням вогнища чотири чоловіки зі смолоскипами стають квадратом навколо хмизу, що позначає чотири сонця (чотири пори року). Потім всі сходяться до хмизу і запалюють вогнище, що символізує "сонячне сплетіння". Цей вогонь має горіти всю ніч. Святкування дня літнього сонцестояння є одним з найдавніших свят.


Наші інтереси: 

Пам’ятаємо традицію.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Було б добре додати про походження слова "Купало". Корінь *пал пов’язаний зі словом "палати", тобто яскраво горіти. А от що одначає "ку" (ко)?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Було б добре додати про походження слова "Купало". Корінь *пал пов’язаний зі словом "палати", тобто яскраво горіти. А от що одначає "ку" (ко)?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Останніми роками на Купала постійно похмура і дощова погода...Із святом усіх..Нехай Сонце освітить всіх життям...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Момент часу — це тавтологія - час часу. Оскільки момент- це певний відрізок часу.
Відносяться звичаї — належать звичаї, а відносити можна те, що несеться.
Дякую за статтю.

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

гаразд

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Купало ("дух купи", тобто об’єднання) - свято організаційної єдності, час фестивалів і знайомств, формування команд і проектів.

Купа - об’єднання, група, зібрання (скупчення, скупщина, копне - купне право).

Йло, ило, іло, іль, ель - дух (напр. Гаврило - дух говоріння, Говорило).

Все, що робиться з власної волі, – добро!