Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

F-35 - літак, який "змінює вигляд війни майбутнього" і перемагає супротивника з рахунком 20:1 (фото, відео)

Пілот американського F-35 запевняє, що новий винищувавч фактично невразливий для найсучасніших ППО.

Останнім часом фахівці все частіше піднімають завісу таємниці, яка оточує новітні американські винищувачі-бомбардувальники п'ятого покоління F-35A, і перед цікавою аудиторією раз щоразу відкриваються несподівані переваги цих чудо-машин перед системами супротивників в особі країн, які потенційно розглядаються в якості найсильніших супротивників США. Йдеться про Росію та Китай. 

f-35fotofeysbuk.jpg

F-35. Фото: Фейсбук
F-35. Фото: Фейсбук

Зовсім недавно відставний майор Ден Флетлі, якому довелося керувати цим літаком в ході випробувань, розповів про марність перспективних російських і китайських ППО в бою проти стелс-бомбардувальників F-35. За його словами, комплекс С-400, яким пишається Москва, в кращому випадку може лише зафіксувати присутність цього літака в небі, проте не здатний вразити його до того, як сам F-35 знищить російську протиракетну систему.

На цьому тлі вельми показово прозвучала звістка про те, що в ході недавніх наймасштабніших авіанавчань F-35A продемонстрував неперевершені льотно-ударні якості.

Як повідомив Девід Ценціотті в статті для видання The Aviationist, в лютому цього року літаки F-35A вперше взяли участь в двосторонніх навчаннях ВПС США "Red Flag 17-01" (RF) в Неваді. У навчальному бою з винищувачами F-16, які фактично виконали роль російських / китайських літаків четвертого покоління, команда новітніх стелс-бомбардувальників зуміла "знищити" 15 одиниць умовного агресора і "втратила" лише одну машину.

Не менш важливим є той факт, що настільки дивовижного результату - "15 до 1" - цим літакам вдалося домогтися в тому числі за рахунок підтримки інших грізних винищувачів п'ятого покоління - F-22A RaptorЦі "королі неба", як і їх нові побратими, мають стелс-захист проти наземних і повітряних механізмів. З тих пір, як вони були запущені в дію в 2005 році, потенційним ворогам США - Москві і Пекіну - так і не вдалося винайти аналогічний засіб протидії.

Однак в той час як внесок F-22 в цю перемогу на заході "Red Flag" залишається неясним, переваги F-35 виявилися в наявності: за даними Ценціотті, виграш їм забезпечили передові засоби освітлення обстановки і системи взаємного обміну даними, які дозволяють пілотам бути більш обізнаними про оперативну обстановку, ніж їх противники. Завдяки цьому їм вдавалося уникати ворожого ППО і успішно протистояти опонентові.

Захоплення викликала і безперебійна робота систем F-35A: за вісім днів польотів в ході навчань 13 задіяних винищувачів зробили 110 вильотів - і жоден з них не був скасований через технічні причини. За підсумками місії загальна ступінь технічної готовності F-35 склала 92 відсотки, в той час як готовність літаків попереднього покоління варіювалася від 70 до 85 відсотків.

Напередодні, 31 травня, в тому ж журналі Aviationist був опублікований матеріал, в якому інший оглядач - в минулому бойовий пілот Алессандро Оліварес - розповів, чому його військові льотчики вважають F-35 літаком, який "реально змінить вигляд війни майбутнього".

Коментуючи все ті ж вчення "Red Flag" 2017 року, він зазначив, що цю вправу як не можна краще підходить для того, щоб відпрацювати найсучасніші сценарії повітряних битв і задіяти в них винищувачі п'ятого покоління, що мають вирішальне значення для успішного результату бою. При цьому, за його словами, перемога команди F-35 завершилася з рахунком 20 до 1, а не 15 до 1, як вказував його колега декількома місяцями раніше.

"Red Flag" - це навчання найвищої інтенсивності, покликані імітувати перші 10 діб конфлікту, в якому "Блакитні крила" (Blue Air), які уособлюють дружню силу, борються з ворожою силою під назвою "Червоні крила" (Red Air).

Поле навчальної битви покликане надати пілотам унікальну можливість отримати фактично реальний бойовий досвід з тим, щоб вони могли поліпшити свої навички, які допоможуть їм вистояти в реальному бою, розповів Оліварес, який сам двічі брав участь в Red Flag - в 2002 і 2010 роках. За його словами, RF - це в першу чергу реалістична практика, в рамках якої народжується і відпрацьовується нова тактика бою.

"RF - це набагато більше, ніж звичайна великомасштабна вправа", - зазначив він, переходячи до опису того фурору, який справив F-35 на останньому заході RF.

На лютневих навчаннях RF був представлений сценарій з найбільш складними і важкоздоланними загрозами, які зажадали принципово нового тактичного підходу, заснованого на "інформаційному управлінні боєм", пише Оліварес.

Тут-то F-35 і продемонстрував свої неперевершені якості: 

F-35 на навчаннях Red Flag в 2017 році

В ході лютневих заходів RF команді F-35 належало продемонструвати весь свій бойовий потенціал, проникнувши всередину незвіданого і добре захищеного ворожого середовища і встановити на цій території тотальну повітряну перевагу над агресором.

Як випливає з опису Олівареса, пілоти F-35 боролися не поодинці: вони взаємодіяли з дружніми їм літаками 4-го покоління і в режимі реального часу обмінювалися з іншими гравцями всієї надходить інформацією.

"Стелс-технологія в поєднанні з особливостями літаків п'ятого покоління має вирішальне значення для досягнення результатів в ході місії RF", - пише автор.

За його словами, в ході кампанії було б невірним робити ставку виключно на F-35, проте цей літак хороший саме як координатор бойової операції: гнучкість, можливості і живучість всіх елементів операції багаторазово зростають, коли ці передові машини виходять на поле бою.

  • "В «кризових» ситуаціях союзники повинні своєчасно відреагувати події, що стрімко розвиваються, - йдеться в матеріалі Олівареса. - У ході місії" RF 17-1 "літаки F-35, використовуючи свої можливості по збору, обробці і передачі даних, зуміли виявити загрози і вразити їх віртуальною зброєю. Навіть тоді, коли F-35 витратили всі свої боєприпаси, їм було запропоновано залишитися на полі бою з тим, щоб вони продовжили допомагати команді - вести розвідку і передавати інформацію союзним винищувачів четвертого покоління ".

На думку Олівареса, в цьому полягає додаткова цінність F-35: вони здатні не тільки непомітно і блискавично наносити удари, а й - завдяки своїй новітній апаратурі - забезпечувати "старіючим" літакам перевагу в повітрі, якого ті не добилися б без F-35.

  • "Повірте, нелегко бути бійцем, який виконує дві ролі одночасно - роль атакуючого і координатора! Так що незалежно від правил бою і фактора літаків F-22, які виступили єдиним фронтом з F-35, коефіцієнт вбивств 20 до 1 проти агресорів - досить вражаюче досягнення ", - підсумував Оліварес.
  • "Аналізуючи «RF 17-1», я (як льотчик-винищувач старої школи), можу сказати, що вражений тим, як F-35 підібрався до ворожих об'єктах, успішно знищив їх, а потім допоміг іншим учасникам вирішити завдання управління і контролю, після чого повернувся на базу неушкодженим ", - захоплювався автор.

Особисто йому довелося взяти участь лише в тих двох епізодах RF (в 2002 і 2010 роках), де не були задіяні літаки п'ятого покоління. Тоді учасники не мали тих переваг за протидії наземним комплексам ППО, які тепер надає F-35, говориться в матеріалі.

"Все сильно змінилося з появою літаків нового покоління", - пише Оліварес, вказуючи, що F-35 діють в якості менеджерів, здатних "бачити" поле битви так, як "пілот F-15 або пілот F-16 ніколи не побачить". За словами Олівареса, це дозволить іншим учасникам битви - головним "нападникам" - зосередитися виключно на завданнях знищення наземних і повітряних цілей.

Як і його колега Флетлі, Оліварес заявляє, що F-35 фактично невразливий для найсучасніших ППО.

  • "Сьогодні противники можуть лише приблизно сказати, де знаходиться винищувач-невидимка. Точне його розташування їм встановити не вдасться", - зауважує Оліварес, додаючи, що в той же час самі F-35 можуть непомітно підібратися до мети або маневрувати для того, щоб відвернути ворога.
  • "Реальна додаткова цінність літаків п'ятого покоління (як в рамках RF, так і в ситуації реальних воєн) полягає в їх здатності розподіляти інформаційні потоки і управляти полем бою, а також виконувати динамічні функції FITS (Find, Identified, Track and Strike - пошук, ідентифікація , відстеження, удар), одночасно знижуючи ризик виснаження ресурсів і побічного збитку ", - резюмує автор. 

Олександр Кушнарьов , Newsader

Наші інтереси: 

Бути в курсі новинок армії ситуативного союзника, який фактично, перейшов у Інформаційну добу, володіючи технологією "інформаційного управління боєм".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Треба додати, що таку чудо-техніку пілотують дуже високоосвічені і підготовлені льотчики...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Треба додати, що таку чудо-техніку пілотують дуже високоосвічені і підготовлені льотчики...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!