Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 8

Чому не потрібно боятись конкуренції, або Принцип Парето в дії

Коли світ навколо трансформується шаленими темпами, доводиться і собі щось міняти всередині. Як себе вмотивувати і не боятись змін, читайте історію власного досвіду у статті.

Пригадайте, скільки разів вам хотілось кардинально змінити своє життя і скільки разів "здоровий глузд" повертав вас на землю?

Чого ми боїмося? Змін у звичному житті? То ми ж до них прагнемо!

Нових, непередбачуваних труднощів? То ми ж до них готуємось!

Тоді чого? Як правило – це конкуренція, яка на "новому місці" додає невпевненості у власних силах. 

«Вовка боятись – до лісу не ходити», або стара казка на новий лад

Це стара казка про журавля в небі і синичку у руках. Змінити звичне середовище, де відомий "кожний горбик" на широку дорогу часто заважає думка, що по цій дорозі крокує багато досвідчених, активних та амбітних. Але чи так є насправді?

Коли у моєму житті настав певний момент, і треба було вирішувати дилему про журавля і синичку, приблизний напрямок майбутньої діяльності був визначений. На той час вже були перші спроби "копірайтерського хлібу", але то були такі крихти! А конкуренція на біржах, де я зареєструвалась як новоспечений фрілансер, вражала цифрами активних шукачів роботи. Страх? Так. Невпевненість? Було таке. Але, все таки, що робити?

Геть страх і невпевненість, вмикаємо логіку

Напевно тому, що логіка не є моєю сильною стороною характеру, у скрутних ситуаціях я намагаюсь "вмикати" її в першу чергу і стараюсь розкласти все по поличкам.

Логіка привела до математичної залежності, яку вивів в кінці 18-го століття італійський економіст Вільфредо Парето (1848-1923). Про принцип Парето, або правило 80/20 я знала і раніше, але якось "руки не доходили" застосувати його до власного життя.

Отже, за правилом Парето лише невелика частка докладених зусиль (а саме 20%) відповідає за більшу частину отримано результату (а саме 80%). Іншими словами докладаючи тільки 20% зусиль отримаємо 80% результату . 

Дослідження багатьох галузей господарства і суспільства дивним чином підтвердили дію принципу Парето у різних проявах життя. То чому б не застосувати це правило у випадку кардинальної зміни життя і діяльності? Отже, вмикаю логіку.

Тільки точний розрахунок

Я зареєструвалась на 8 біржах фрілансу (це лише ті, які мені трапились на очі), на кожній шукають роботу десятки тисяч фрілансерів і тисячі копірайтерів. Але, застосувавши принцип Парето, я зрозуміла, що все не так погано. І перспективи навіть дуже добрі.

Для прикладу наведу цифри з біржі freelance.ua, на якій я так і "застрягла" на деякий час і яка стала мені трампліном.

У розділі "Копірайтери, копірайтинг та створення рекламних текстів" зареєстровано 4491 профіль.

Спочатку цифра видавалась жахливо-великою

 

Багато. Але, якщо вірити закону Парето:

  • Тільки 20% з них реально щось пишуть. Решта – зареєструвались "просто так", або "для проби", або просто завели профіль і забули про нього. Причин може бути багато. Маємо вже 898 чоловік - трошки починає "попускати".
  • З цих 898 чоловік тільки 20% пишуть регулярно і на професійній основі. Решта - копірайтери, що працюють час від часу, або у вільний від основної роботи час. Таких насправді дуже багато. Число конкурентів ще більше звужується – 180 чоловік – це вже зовсім гарно!
  • А тепер саме основне – з 180 чоловік тільки 20% працюють регулярно саме на цій біржі, бо це люди вже з деяким досвідом, і які можуть мати замовників з інших бірж або з інших джерел. І що ми маємо? 36 чоловік ? Та це ж дрібниці!
  • А тепер я себе "добила" – тільки 20% з цих 36 зараз вільні і шукають замовлення. Тобто, реально на цій біржі я конкурую з 7 копірайтерами? І справді, до більшості адекватних замовлень заявки подавали одні і ті ж люди (7-8 чоловік!).

Я коли вступала до інституту, то конкурс був 12 чоловік на місце, отже шанси отримати старт є!

І почались трудові будні, які навчили не здаватись, вчитись і підніматись. А саме головне - самовдосконалюватись і не боятись помилок. 

Вільфредо Парето мав рацію

Успіх приходить до напористих і трошки навіжених, а ще – до тих хто любить справу, якою займається.

Якщо пан Успіх побачить, як ви наполегливо прагнете зустрічі з ним, то обов'язково повернеться у ваш бік, а можливо навіть і зробить кілька кроків у вашу сторону.

Принцип Парето – рулить. Перевірено на власному досвіді.


Довідка:

Копірайтер   в класичному розумінні - це майстер рекламних текстів. На практиці - все, що ми читаємо в Інтернеті ( або практично все) - це робота рук копірайтера.

Наші інтереси: 

Конкуренції боятись не варто, варто працювати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Чудовий приклад позитивного мислення! Дуже глибока стаття. Я приємно вражений.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Чудовий приклад позитивного мислення! Дуже глибока стаття. Я приємно вражений.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Fortune favours the brave (фортуна надає перевагу хоробрим) - тобто, успіх (удача) сприяє хоробрим (і ризиковим).

Бачу, Оксано, що для тебе те, що ти кинула звичну роботу і пішла на власні хліби, має велике значення.

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Можна легко застосувати до кожної сфери діяльності.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.