Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 13
  • Переглядів: 16

Агентом Сталіна був Мартін Борман - спецрозслідування

Світ:

Дедалі більше джерел вказує на те, що агентом Вертером, який дістав для розвідки СРСР документи, що змінили хід війни, міг бути обергрупенфюрер СС Мартін Борман. Ще 14 років тому журналіст з Нью-Йорка, лауреат Пулітцерівської премії Льюїс Кілзер у своїй книзі «Зрадив Гітлера» зробив це припущення. Він дослідив секретні документи нацистських спецслужб в архіві Міністерства оборони США.

Знаменитий агент Вертер навесні 1943 року переслав радянській розвідці план наступу німців під Курськом - операції «Цитадель».

Саме Вертер розкрив Москві деталі плану «Барбаросса», пише Кілзер, і саме він назвав точну дату нападу на СРСР - 22 червня 1941.

Вертер виходив на зв'язок дуже рідко, але завжди з сенсаційними відомостями: важливі папери лягали на стіл Сталіна перш, ніж їх бачив Гітлер. Зв'язок вівся через Швейцарію, куди радянські кур'єри доставляли великі суми грошей. Втім, за словами Кілзера, «Борман міг діяти і безкоштовно, бо був переконаним комуністом».

Книга видається фантастикою, проте ось уже 50 років історики сперечаються: чи правда, що радянського «крота» у ставці Адольфа Гітлера звали Мартін Борман?

Справа наліво: Гертруда Шольц-Клінк, Адольф Гітлер, Рудольф Гесс, Генріх Гіммлер, Вільгельм Фрік, Йозеф Геббельс, Мартін Борман. Фото: www.globallookpress.com


Початок цим чуткам поклав генерал-майор абверу, а пізніше - глава розвідки ФРН Рейнхард Гелен, - пояснює історик-документаліст Георг Міттель.

У 1963 Гелен виступив з шокуючою заявою, що, мовляв, Борман був глибоко законспірованим радянським агентом, і пізніше підтвердив це у своїх мемуарах:

"Таємно зустрічаючись в кафе під Берліном, ми обговорювали проблему з главою абверу - адміралом Канарісом, - писав Гелен. - Робота радянської розвідки була просто чудова - вони моментально дізнавалися про всі розмови у вищих колах Німеччини. Хто був інформатором росіян? У листопаді 1943-го ми точно дізналися - радіопередачі в Москву йдуть ... прямо з кабінету Бормана: тобто він встановив російську радіостанцію під носом у Гітлера! Але будь-яка спроба стеження за Борманом означала смерть під тортурами і для мене, і для КанарісаПроте через три місяці адмірал був знятий з посади, в липні 1944-го заарештований і за місяць до капітуляції Німеччини страчений. Можливо, Борман дізнався, що Канаріс копає під нього". 

Пояснюючи перехід заступника Гітлера на бік Москви, Гелен вказав: "Тут немає нічого дивного. Російська розвідка тоді була кращою, і їй було під силу завербувати навіть Бормана".

Торік, розслідуючи тему агента Вертера, я звернувся за офіційними коментарями до старшого сина Мартіна  Бормана, який мешкав у німецькому місті Хердекке.

«Так, я чув думку Гелена, - зізнався Борман-молодший. - І вжахнувся. Я примчав до свого дядька і запитав його тремтячим голосом: «Невже це правда? Батько працював на росіян, а я і мама нічого не знали?» Однак, дядько мав свою точку зору. Він повідомив, що Гелен і багато інших генералыв вермахту служили американцям. Їм потрібно було моральне виправдання, що інші ще гірше, тому вони і придумали версію про шпигунство Бормана на СРСР. Це повна нісенітниця. Мій батько вірив у Адольфа Гітлера, як в бога, за три тижні до взяття Берліна він сказав мені: «Німеччина здобуде перемогу, навіть вмираючий лев може завдати лапою смертельний удар».

Втім, Борман-молодший погодився, що диму без вогню не буває: «Я не виключаю, що хтось з оточення батька спробував налагодити контакт з росіянами. Ймовірно, звідси і йдуть ці міфи».

Масла у вогонь прихильників «теорії змови» підлило й те, що на Введенському кладовищі Москви (поруч з Лефортово) 20 років тому раптом знайшли і навіть встигли сфотографувати могильну плиту з готичним шрифтом: Martin Bormann, 1900-1973. Рік народження (не кажучи вже про ім'я) точно, як у наці № 2. Після цього могила таємничим чином зникла, і це сколихнуло цілу серію публікацій про те, що Борман був вивезений до Москви і жив на сталінській дачі. Після похорону його останки нібито витягли з могили, таємно закопавши в Берліні, де їх згодом виявили при ритті котловану. Підтверджень ця версія не отримала.

Крім Гелена ще одна людина називала ім'я Вертера - це маршал Радянського Союзу Андрій Єременко, каже доктор історичних наук Еміль фон Майербах. Він теж вважав, що це Мартін Борман, хоча ніяких доказів не знайшов.

Подібна точка зору найпопулярніша у американських дослідників нацистських архівів - вони періодично виловлюють цікавих «рибок».

У документі, датованому 1969 роком, - донесення інформатора американців у Східному Берліні. Офіцер зі спецслужб НДР був упевнений, що радянська розвідка завербувала Бормана ще 30 років тому: Борман увійшов в апарат Гітлера за наказом лідера Компартії Німеччини Ернста Тельмана.

Агент Вертер працював в самому найближчому оточенні Гітлера. Те, що це близький друг фюрера або один з міністрів Третього рейху, не піддається сумніву. Але, якщо Борман справді співпрацював з СРСР, то, думаю, це не було шкурне питання.

Борман - вельми холодний, жорстокий і цинічний чоловік: ще в серпні 1944-го він обговорював можливість переказу за кордон капіталів НСДАП, не вірячи в перемогу Рейху. Думаю, його цікавило лише, як би самому залишитися в живих.

Ми дізнаємося правду з приводу агента Вертера тільки тоді, коли повністю відкриються таємні архіви Другої світової війни, а це, на жаль, відбудеться нескоро. Наприклад, паперу про політ Рудольфа Гесса до Британії розсекретять тільки в 2045.

Ким був Вертер: приятелем Гітлера, його особистим секретарем або тихим ад'ютантом у ставці фюрера? Але найголовніше - 70 років тому ця людина допомогла СРСР вийти переможцями з Курської битви, яка відіграла ключову роль у розгромі Третього рейху.

Наші інтереси: 

Знати реальну історію.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що фільм «Семнадцать мгновений весны» був знятий за наказом Андропова і під егідою КГБ. Сподіваюся, всі пам'ятають, чим цей фільм закінчується. ;)
Таке враження, що совєти просто гралися з Заходом.

P.S. Рудольф Гесс мені дуже на Лобановського схожий. ;)

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Коментарі

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що фільм «Семнадцать мгновений весны» був знятий за наказом Андропова і під егідою КГБ. Сподіваюся, всі пам'ятають, чим цей фільм закінчується. ;)
Таке враження, що совєти просто гралися з Заходом.

P.S. Рудольф Гесс мені дуже на Лобановського схожий. ;)

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Якщо це правда,тоді уявіть із якою легкістю російські спецслужби скуповують "наших" політиків..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Андрій Яструб.
0
Ще не підтримано

Деякі наші "політики" з великою радістю продались би кому завгодно, але не всі із них комусь взагалі потрібні.

Андрій Яструб

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Практично вся нинішня владна верхівка є "групою ризику" щодо шантажу через свою корумпованість і кримінальне минуле. Тому замінювати треба всіх і одразу. Ті, які можуть бути корисними для України, мають стати радниками та експертами, або просто займатися приватним бізнесом після повернення боргів через процедуру "реструктуризації заборгованості" протягом 10 років.

Андрій Яструб каже:
Деякі наші "політики" з великою радістю продались би кому завгодно, але не всі із них комусь взагалі потрібні.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Андрій Яструб.
0
Ще не підтримано

Погоджусь на всі 100%

Андрій Яструб

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Та до самої смерті ходити під забороною займатися політичною і громадською діяльністю. Ця ж заборона розповсюджується на дітей і онуків.

Миро Продум каже:
Практично вся нинішня владна верхівка є "групою ризику" щодо шантажу через свою корумпованість і кримінальне минуле. Тому замінювати треба всіх і одразу. Ті, які можуть бути корисними для України, мають стати радниками та експертами.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Ален Далес в книзі "Мистецтво розвідки" стверджує, що в Швейцарії працював московський шпигун на імення Ресслер, котрий отримував відомості зі ставки німецького верховнокомандувача менше, ніж через 24 після прийняття рішення.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)