Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

6 кроків, які повинен зробити Трамп, щоб зашкодити путінським планам - Foreign Policy

Категорія:

Спецтема:

Необхідно зміцнити українську оборону від російської агресії, адже слабкість України заохочує Москву до розширення експансії. США мають включитися в дипломатичний процес і посилити тиск на Росію. Нова адміністрація повинна сприяти успіхам України в довгостроковій перспективі, включаючи внутрішні реформи. Пасивність у цьому Західної Європи викликає здивування і підозри.

tramp.jpg

Дональд Трамп - президент США
Дональд Трамп - президент США

Україна важлива для США не через якісь економічні або військові інтереси. Її значимість в тому, що Росія вторглася на територію сусідньої держави і спробувала анексувати частину її території, що суперечить базовим принципам міжнародного права, таким як дотримання суверенітету і територіальної цілісності інших країн, а також непорушність кордонів. Коли ці принципи зневажаються грубою силою, і ніхто не протистоїть таким нахабним діям, у Росії посилюються експансіоністські амбіції і претензії на прилеглі території, а інші країни світу, бачачи такий приклад, починають замислюватися про досягнення аналогічних реваншистських цілей із застосуванням сили.

Фахівці з національної безпеки з діючої адміністрації Президента США повинні розробити послідовну стратегію щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України. Цією справою повинен зайнятися незалежний спеціальний прокурор. Відповідальні працівники системи національної безпеки в Білому домі, Держдепартаменті і Пентагоні не повинні відволікатися на ці проблеми, оскільки їм необхідно зайнятися розробкою політики, яка завадить Росії домогтися своїх цілей в Україні. Для початку їм слід зосередитися на вирішенні наступних шести питань.

1. Нова адміністрація повинна продовжувати роботу по зміцненню української оборони від російської агресії. Розпочата в 2016 році Обамою програма навчання і оснащення збройних сил України на суму 335 мільйонів доларів це гарний початок, від якого можна відштовхуватися в подальшій роботі.

Нова адміністрація повинна розширити програму бойової підготовки, з часом включивши до неї відпрацювання навичок загальновійськового бою (це буде якісний стрибок в навчанні), а крім того, надати Україні оборонну зброю і військову техніку.

Сюди входять протитанкові ракети і контрбатарейна РЛС з системою управління вогнем, які дозволять українським військовим завдавати ударів по бойових позиціях ворожої артилерії. Основна частина українських втрат - від російських реактивних систем залпового вогню, мінометів і мобільного артилерії. Тому США і інші країни НАТО повинні надати Україні кошти для оборони від цих смертоносних видів озброєнь, багато з яких без розбору наносять втрати як військовим, так і цивільному населенню.

Дехто стверджує, що якщо озброїти Україну, Росія піде на ескалацію конфлікту, і що оборонна зброя не змінить співвідношення сил на полі бою на користь України, оскільки Москва має величезну перевагу у вогневій потужності. Насправді, для російського Генерального штабу відмова НАТО озброювати України це набагато серйозніша провокація, ніж надання оборонної зброї.

2. США треба безпосередньо підключитися до дипломатичних зусилль щодо врегулювання конфлікту. На початковому етапі кризи Сполучені Штати і Європейський Союз безпосередньо проводили дискусії з російськими та українськими представниками. Однак французький президент Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Ангела Меркель відтіснили США в сторону в дипломатичному процесі, відмовивши Бараку Обамі в участі у зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним і українським керівником Порошенко в Нормандії в червні 2014 року, яка поклала початок так званій «Нормандській четвірці» (Франція, Німеччина, Україна і Росія).

За відсутності США члени четвірки в лютому 2015 року узгодили погано опрацьований мінський протокол, через який роль російських ставлеників на переговорах посилилася, а Москва отримала привід для блокування Мінських угод.

3. Врегулювання конфлікту неможливо без посилення тиску на Росію. За загальним визнанням, це непросте завдання. Росія хоче керувати урядом в Києві і готова вести довгу гру, вкладаючи значні кошти в досягнення своїх цілей. Хоча санкції завдають безсумнівної шкоди російській економіці, Москва напевно зробила ставку на те, що з часом вона за допомогою різних засобів підкупу зуміє вчинити потрібний вплив на європейських лідерів (і на американського), і ті дезертирують, відмовившись від існуючого консенсусу.

США повинні довести до максимуму тиск на Росію, для чого їм треба послаблювати або посилювати санкції в залежності від її поведінки. Координувати режим санкцій досить важко, тому що тут потрібна взаємодія ЄС і США, а процес прийняття рішень в Євросоюзі повільний і обтяжливий.

4. Треба змінити тимчасові рамки. В даний час Росія веде довгу гру, не відмовляючись від військових варіантів дій і в той же час експериментуючи з політичної підривною діяльністю, де вона в якості інструментів використовує корупцію і олігархів. Санкції і низькі ціни на нафту шкодять російській економіці, проте їх дія носить поступовий і кумулятивний характер.

Цього достатньо, щоб вплинути на рішення щодо наступних кроків Росії, проте мало, щоб поставити під сумнів результативність всієї місії. Тому адміністрація повинна спільно з Францією і Німеччиною скласти детальну дорожню карту щодо виконання мінського протоколу і дуже конкретно заявити про те, які кроки і в якій послідовності треба робити.

На сьогодні через відсутність конкретних термінів і каральних заходів за їх недотримання виникає небезпечний статус-кво, а у Москви з'являється спокуса перечекати санкції Заходу. Адже Путін перебуває при владі 17 років, і він бачив чимало західних керівників, які приходили і уходили. Можливо, він думає, що треба трохи потерпіти, і тоді західна одностайність в питанні санкцій ослабне.

5. Нова адміністрація повинна як і раніше сприяти успіхам України. Адміністрація Обами приділяла велику увагу цій країні, а віце-президент Джо Байден регулярно спілкувався з українським керівництвом. Адміністрація Обами також висувала певні умови надання допомоги, щоб змусити українських лідерів здійснити важкі, але необхідні реформи. Нова адміністрація надасть Україні ведмежу послугу (і явно допоможе російським інтересам), якщо стане проводити політику потурання.

6. Нова адміністрація повинна наполягати на тому, щоб Європа активніше підтримувала демократичний розвиток України. Європейські країни просто не чинять на Україну належний тиск з метою здійснення реформ і не ставлять їй відповідні умови надання допомоги, як це роблять Сполучені Штати і Міжнародний валютний фонд.

Європа більше всіх виграє від успіхів України і більше всіх програє від її невдач, а тому їй треба відмовитися від своєї дивної і підозрілої пасивності. Україна за останні роки досягла величезних успіхів. Але щоб рухатися далі, їй потрібно скоординоване і випереджаюче сприяння американських і європейських керівників. Тільки вони можуть допомогти Україні продовжувати реформи, зміцнювати свої демократичні інститути і підвищувати обороноздатність в цілях захисту суверенітету і територіальної цілісності.

Заради майбутнього європейської безпеки і ліберального міжнародного порядку світова спільнота повинна зробити так, що коли кремлівські лідери через десять років аналізуватимуть підсумки російської окупації України, вони зрозуміють, що це був стратегічний прорахунок, завдяки якому Україна безповоротно стала на шлях зближення з Заходом і побудови ліберальної демократії.

Джерело: 6 policies Trump should pursue to block Putin in Ukraine

Наші інтереси: 

Допомагаючи Україні, США  рятують себе від загрози Континентального блоку ЄС-РФ-Китай.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи